Канада въвежда ответни мерки срещу продукция от САЩ, но те

...
Канада въвежда ответни мерки срещу продукция от САЩ, но те
Коментари Харесай

Отговорът на света за митата на Тръмп

Канада вкарва ответни ограничения против продукция от Съединени американски щати, само че те ще влязат в действие след месец. Мексико разгласи ответни наказателни мита против голям брой американски артикули в четвъртък, откакто Съединени американски щати постановиха съществени мита върху стомана и алуминий от Мексико, Канада и Европейския съюз.

Европа също дава отговор - немският канцлер Ангела Меркел съобщи, че "незаконните " мита на Съединени американски щати могат да доведат до "прогресивна ескалация на напрежението " в световната търговия.

Безпощадните мита за импорт на стомана и алуминий, наложени от Съединени американски щати в четвъртък против Европейски Съюз, Канада и Мексико, идват след три месеца на ескалиращо напрежение. Те ще влязат в действие от на следващия ден.

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието разиска с канадския министър председател Джъстин Трюдо въведените от Съединени американски щати мита.

"Двамата водачи показаха страдание и неприемане във връзка на неотдавнашното решение на Съединени американски щати (...) ", се споделя в формалното известие за диалога от Мексико.

Пеня Нието е уведомил Трюдо за ответните ограничения на Мексико, които влизат в действие неотложно и ще работят до момента в който Съединени американски щати не анулират решението си. Двамата са се договорили за координирани дейности по отбрана на интернационалната търговия, учредена на правила, в това число сполучливото осъвременяване на Споразумението за северноамериканската зона за свободна търговия (НАФТА).

Външният министър на Германия Хайко Маас отхвърли концепцията за наказателните мита на Съединени американски щати върху стоманата и алуминия и прикани обединена Европа да застане против тези протекционистки ограничения. „ Нашият отговор на „ Америка първо “ е „ Европа обединена “ “, съобщи той в изказване и добави, „ в комерсиалните войни няма спечелили “.

Френският министър по външните въпроси и Европейски Съюз Жан Баптист Лемоан съобщи, че тези ограничения са „ неоправдани и неоснователни “.

„ Франция отхвърля тези неоправдани и неоснователни ограничения “, съобщи той пред публицисти в Париж.

Отговорът на Мексико е за артикули, вариращи от стомана през лампи до ябълки, "до размер, подобаващ на равнището на влияние " от американските мита.

Туск в София: С другари като Тръмп не ни трябват врагове

Тръмп отговори на Туск: Европейски Съюз е ужасяващ към Съединени американски щати

"Мексико показва надълбоко страдание и осъжда решението на Съединените щати да наложи тези мита ", се споделя в изказване. "Мексико неведнъж е заявявало, че този вид ограничения, основаващи се на националната сигурност, не е нито подобаващ, нито оневинен ".

Хронологията - н а 1 март 2018 година американският президент Доналд Тръмп, който направи коригирането на комерсиалния недостиг на страната собствен приоритет, разгласи, че има намерение да наложи тежки мита върху вноса на стомана и алуминий.

Европейски Съюз реагира, като сформира лист на водещи американски артикули, които могат да таксуват, в това число мотоциклети „ Харли Дейвидсън “, сини джинси, бърбън уискито и фъстъчено масло.

- На 8 март Тръмп разгласи мита от 25% за стоманени артикули и 10% за алуминий от 23 март. Той подцени предизвестията на съдружниците за рисковете от комерсиална война с непредвидими последствия.

Той аргументира хода си на рядко употребена процедура в американското комерсиално законодателство: член 232, който му разрешава да ограничи вноса на избрани артикули за отбрана на националната сигурност.

- На 22 март, в навечерието на влизането в действие на митата, Тръмп заяви, че те няма да влязат в действие за Европейски Съюз до 1 май.

Австралия, Аржентина, Бразилия и Южна Корея също бяха освободени, до момента в който Канада и Мексико са пощадени, защото те са част от комерсиалния блок на Северна Америка за свободна търговия (NAFTA).

Китай не попадна в листата с привилегированите и разгласи мита по правилото „ око за око “, налагайки мита на американските коли.

- На 29 април водачите на трите най-големи стопански системи на Европейски Съюз - Англия, Франция и Германия - се споразумяха за нуждата да бъдат "готови да реагират при нужда с успеваемост и скорост " на новите мита.

- На 1 май Съединени американски щати оповестиха, че ще продължат с 30 дни освобождението от налагане на мита за метали за Канада, Мексико и Европейски Съюз.

Европейски Съюз изрази отчаяние, заявявайки, че решението ще "удължи несигурността " и прикани за трайно освобождение.

- На 8 май Тръмп се отдръпва от нуклеарната договорка с Иран и заплаши със наказания задгранични компании, които търгуват с Иран.

- Десет дни по-късно Европейски Съюз заяви на СТО, че е подготвен да създаде ответни ограничения против американските мита върху стоманата и алуминия, които включват европейските мита за мотоциклетите и бърбън.

- На 23 май Белият дом разгласи, че обмисля вероятни мита за вноса на коли, предизвиквайки смут в Европейски Съюз, изключително измежду немските производители на коли.

- На 31 май Съединени американски щати обявиха, че ще наложат строги мита върху вноса на стомана и алуминий от Европейски Съюз, Канада и Мексико. Съобщението провокира закани за възмездие от ядосани съдружници и търговски сътрудници.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР