Канада блокира Huawei от 5G мрежата си Забраната важи и ...

Канада блокира Huawei от 5G мрежата си Забраната важи и

Канада блокира Huawei от 5G мрежата си

Канада блокира Huawei от 5G мрежата си Забраната важи и за още един китайски производител - ZTEПрепоръчай (0)
Правителството на Джъстин Трюдо се причисли към най-близките съдружници на Канада в разузнаването в блокирането на достъпа на Huawei Technologies до петото потомство мобилни мрежи, написа Bloomberg.

Подкрепяната от китайската страна компания за телекомуникационно съоръжение съставлява опасност за националната сигурност на Канада, съобщи министърът на промишлеността на Канада Франсоа-Филип Шампан. Оборудването на ZTE също ще бъде неразрешено.

Компаниите, които към този момент имат конфигурирано съоръжение на Huawei или ZTE, ще би трябвало да го отстранен до края на 2027 година Правителството на Трюдо забави решението с повече от три години, откакто връзките сред Канада и Китай се утежниха, а възбраната сигурно ще донесе земетресения.

Дългоочакваното решение ще бъде приветствано от администрацията на Джо Байдън, която желае да отдалечи държавните управления от Huawei. Американските управляващи упрекват колоса, че разрешава на китайското държавно управление да се намесва в 5G мрежите. От 2019 година Съединени американски щати постановиха едни от най-строгите наказания, определяни в миналото от страната върху обособена компания.

Отношенията сред двете страни се утежниха доста, откакто през декември 2018 година Канада арестува основния финансов шеф на Huawei Мън Уанджоу по искане за екстрадиция в Съединени американски щати. Китай пък арестува двама канадци – някогашния посланик Майкъл Спавър и бизнесмена Майкъл Ковриг, единствено дни след ареста на Мън.

Казусът беше позволен през септември предходната година, откакто Съединени американски щати подписаха съглашение с Мън, което ѝ разреши да се върне в Китай, а двамата канадци да се приберат вкъщи.

Но случилото се остави неприятно възприятие у двете страни. Новината за Huawei беше оповестена единствено три дни, откакто управляващите гласоподаваха за възобновление на специфична комисия, която да изследва връзките на страната с Китай. В сряда канадското държавно управление разгласи, че Китай е вдигнал рестрикциите си върху вноса на рапица.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg