Канабисът се отглежда като култура от хилядолетия, но има малко

...
Канабисът се отглежда като култура от хилядолетия, но има малко
Коментари Харесай

Хората използвали канабис преди 2500 г. заради психоактивните му вещества

Канабисът се отглежда като просвета от хилядолетия, само че има малко исторически или археологически доказателства, че хората са почнали да употребяват растението за това, което е най-популярно през днешния ден: да се напушват.

Но при разкопки на 2500-годишна гробница в Западен Китай са открити най-ранните доказателства, че хората употребявали канабиса поради психоактивното му влияние, осведоми Си Ен Ен.

Учени от Китай и Германия са анализирали дървени части и горени камъни от гърнета в гробницата. Резултатите демонстрират, че става въпрос за прочут химикал в канабиса - високо количество на тетрахидроканабинол.

Авторите на проучването, оповестено в журнала Science Advances, допускат, че канабисът евентуално е бил употребен по време на погребални церемонии , може би като метод за връзка с божествени сили или с умрелия.

Но е малко евентуално канабисът да е пушен по същия метод като през днешния ден . По-вероятно е марихуаната да е била горена като в кандило.

Никол Бойвин, шеф на Института " Макс Планк " за проучване на историята на човечеството и създател на проучването, разкри, че канабисът е горен на нагорещени камъни в дървени съдове.

Според нея това е единственият метод, по който канабисът може би е пушен преди появяването на лулата.

10 дървени съда са открити в гробище в планинската система Памир до китайската граница с Пакистан.

Канабисът е отглеждан в Източна Азия минимум 4000 години преди новата епоха.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР