Кампанията включва безплатно ол-инклузив пътуване в странатаНедостигът на работна ръка

...
Кампанията включва безплатно ол-инклузив пътуване в странатаНедостигът на работна ръка
Коментари Харесай

Естония набира ИТ кадри от България

Кампанията включва гратис ол-инклузив пътешестване в страната

Недостигът на работна ръка е един от най-големите проблеми в софтуерния бранш по света

1,3-милионна Естония, една от най-напредналите в софтуерно отношение страни в света, изпитва дефицит на ИТ експерти. Сред евентуалните източници за набиране на фрагменти, които да запълнят празнината, е и България.

В партньорство с водещи ИТ компании, Естония започва интернационална акция за набиране на личен състав, наречена Career Hunt. Целта на програмата е да откри ИТ експерти за позиции от най-високо равнище в компании като Taxify, Twilio, Microsoft, Veriff и Swedbank.

На определените претенденти (онлайн, до 23 септември) ще бъде препоръчано 5-дневно гратис „ ол инклузив ” пътешестване и престой в Естония. При визитата си те ще се срещнат с представители на ИТ корпорации, ще посетят Центъра за кибернетична защита на НАТО и най-големия роботизиран фестивал в самолета Роботекс, като ще имат опция и за изявление за работа на високо равнище.
още по тематиката
Недостигът на работна ръка е един от най-големите проблеми в софтуерния бранш по света, споделя Кароли Хиндрикс, изпълнителен шеф на интернационалния портал за търсене на работа Jobbatical.

Според нея, акцията на Естония трансформира метода, по който хората възприемат набирането на фрагменти. „ Обичайните разгласи за работа към този момент не са задоволителни. Хората са доста по-мобилни отпреди и с цел да ги привлечеш, би трябвало да положиш повече старания ”, добавя тя.

„ В днешно време ловът на гении се свежда до крайности ”, споделя още Хиндрикс. Глобално изследване за набиране на личен състав от ManpowerGroup демонстрира, че дефицитът на работна ръка в никакъв случай не е бил толкоз изострен проблем през последните 12 години, колкото е в този момент. 45% от интервюираните работодатели по света са декларирали, че намирането на чиновници с нужните умения е мъчно.

Проучването, в което са взели участие повече от 39 000 работодатели от 43 страни, открива, че търсенето е най-голямо за хора със характерни механически умения, т.е. инженери и ИТ експерти. Един от всеки четирима работодатели счита, че тази година е по-трудно да назначи хора в сравнение с предходната.

С население от едвам 1,3 милиона души, Естония има мощно разрастващ се бранш на осведомителни технологии и връзки. До 2020 година се чака, че на пазара на труда в страната ще има недостиг от най-малко 37 000 ИКТ експерти, като акцията Career Hunt цели някои от тях да бъдат наети от България.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР