Кампанията на Организацията за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ #ЗовЗаЗоопарковете

...
Кампанията на Организацията за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ #ЗовЗаЗоопарковете
Коментари Харесай

Зов за зоопарковете в Деня на българските зоопаркове - 18 май

Кампанията на Организацията за отбрана на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ #ЗовЗаЗоопарковете набира все по-голяма мощ. Преди месец ЧЕТИРИ ЛАПИ разгласява обстоен отчет за изискванията в 16 настоящи зоопарка в България и от през днешния ден започва нов стадий от разгръщането на самодейността. Към акцията със силата на своя глас се причисляват познати на българската публика обществени персони, до момента в който интернационалната петиция за възстановяване изискванията за животните, отглеждани в българските зоопаркове, към този момент събра близо 50 000 подписа.
Петицията приканва Европейската комисия и българските управляващи да извърнат внимание на този голям проблем, тъй като огромната част от зоопарковете на процедура не съблюдават общоевропейското законодателство. През годините ЧЕТИРИ ЛАПИ алармира неведнъж за разнообразни проблеми при развъждането на животните в разнообразни зоологически градини - без това да докара до нужната реакция от контролните институции по отношение на следените нарушавания. За жал, предходната седмица преживяхме загубата на поредна жертва на неконтролираното размножаване на диви животни в плен в българските зоопаркове. Спасеното от Зоокът Разград през 2018 година, лъвче Терез умря няколко месеца преди да навърши четири години в центъра за диви котки FELIDA в Холандия, където преди 10 месеца братчето му Масуд също си отиде. Двете лъвчета развиха тежки болести вследствие генетичните малформации, които бяха резултат от близкородственото отглеждане.
“2021 е годината, в която се надяваме, че дългогодишните старания на ЧЕТИРИ ЛАПИ ще дадат старт на една дълго чакана смяна, а точно – да спрем да гледаме лъвове и тигри зад решетките в бетонни кафези. Неподходящите практики и условия, както и всички други прояви на безнаказаност в зоопарковете би трябвало да спрат. От ЧЕТИРИ ЛАПИ считаме, че е време институциите да вземат нужните твърди решения, с цел да обезпечат спазването за българското законодателство и по-добър живот за дивите животни, отглеждани в плен в българските зоопаркове. ”, сподели Магдалена Пенева от ЧЕТИРИ ЛАПИ.
До този миг поддръжката си за #ЗовЗаЗоопарковете декларират: изключителните български писатели Мария Лалева и Георги Господинов, поп-дивите Поли Генова, Михаела Филева, артистът Китодар Тодоров, публицистите от ДАРИК радио Драгомир Симеонов, Ники Кънчев и програмният шеф и водещ на “Седмицата ” Константин Вълков, целият екип на БГ РАДИО, журналистът и влогър Ирина Асиова-Диамант, продуцентът Магърдич Халваджиян и фитнес моделът и първенец, създател на книги за здравословно хранене Биляна Йотовска и екипът на самостоятелния женски уебсайт “Момичетата от града ”.
Кампанията е отворена за всеки глас, който ще способства за още по-голямата видимост и осъзнаване на мащабите на казуса, с цел да се промени методът, по който живеят животните в българските зоопаркове.
Някои шокиращи истории
#CloseCruelCages Ловеч
В зоологическата градина в Ловеч живеят шест мечки, два тигъра и два лъва.
Бетонните и остарели заграждения за кафявите мечки не са подобаващи нито за развъждане на типа, нито за приемане на повече животни. Задължение на зоопарка е да попречва размножаването на животните и да не приема нови мечки.
Въпреки това, в зоологическата градина размножаването на мечките продължава, като последното мече е родено през януари 2020 година По време на посещаване на ЧЕТИРИ ЛАПИ в зоопарка в Ловеч през януари 2021 година, екипът ни стана очевидец на случай на занижена хигиена в заграждението на трите мечки. Животните освен бяха държани дружно в напълно бетонна яма, без естествена растителност и без опция за укритие, само че и - върху нечист с изпражнения под.
Съоръженията за мечки, лъвове и тигри, както и тези за някои от другите типове в зоологическата градина, са надалеч от естествената среда на типа и не е допустимо да се трансфорат в подобаващи единствено с непълен ремонт или обогатяване на средата. Въпреки че план за реставрация съществува, подобен досега не е изпълнен.
ЧЕТИРИ ЛАПИ приканва за преустановяване на развъждането и преместването на тези животни, за които не могат да бъдат обезпечени подобаващи уреди!
#CloseCruelCages Кюстендил
Последната атракция на противозаконния зоопарк в Кюстендил е един уединен лъв
Зоопаркът в Кюстендил е затворен през 2011 година със заповед на министъра на околната среда и водите. Лицензът на зоопарка е лишен и е разпоредено в границите на 9 месеца всички животни от зоологическата градина в Кюстендил да бъдат преместени. Основна причина е неспазването на минималните условия за развъждане на множеството типове, настанени в зоологическата градина. Загражденията не дават отговор на условията, нужни за типовете.
Лошите условия за развъждане и отнетият лиценз основават нуждата от бързо пренасяне на животните. Независимо от това, 10 години по-късно зоопаркът към момента не е извършил заповедта и животните са оставени в несъответствуващи и противозаконни условия за развъждане! Контролният орган досега не е провел и направил преместването на животните, макар че ЧЕТИРИ ЛАПИ неведнъж предлага помощ.
През десетте години, в които зоологическата градина работи без лиценз, някои от животните са починали, в това число лъвица и два тигъра. Според контролният орган кафявата мечка, живееща в зоологическата градина, към момента е била жива през 2020 година, само че по време на визитите на ЧЕТИРИ ЛАПИ през 2020 година и 2021 година екипът не е видял мечката.
През 2020 година последната съществена атракция на зоопарка е един уединен лъв в тясна бетонна клетка.
#CloseCruelCages Хасково
 Защо животните към момента се отглеждат в неприятни условия в български зоопаркове? (ВИДЕО) Защо животните към момента се отглеждат в неприятни условия в български зоопаркове? (ВИДЕО)
Нов отчет на " Четири лапи " разкрива, че в продължение на години наред в България някои от животните се отглеждат в зоопаркове без лице...
Зоопаркът в Хасково и злополучната бетонна клетка
През 2009 година бе издадена публична заповед за затварянето на тясна бетонна клетка в Зоопарк “Кенана ” в град Хасково. Дотогава в нея беше настанена кафява мечка, която можеше да бъде избавена и преместена благодарение на ЧЕТИРИ ЛАПИ.
От 2014 до 2019 година зоопаркът “Кенана ” работи без лиценз, до момента в който към момента приема и демонстрира животни. Едно от тях бе тигрица, която при идването й бе сложена в остарялата клетка за мечки, която бе затворена през 2009 година!
През 2019 година виновните институции подцениха жалбата на ЧЕТИРИ ЛАПИ против несъответстващия метод на развъждане на животните и дадоха лиценз на зоопарка.
През 2021 година, когато нашият екип посети зоопарка, откри, че злополучната бетонна клетка към момента се употребява за настаняване на животни и в този момент това е “дом ” на една лъвица! Според последната ни информация, зоопаркът към този момент е хазаин на пет лъва и два тигъра, оповестяват от организацията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР