Кампанията на България без цензура за изборите за Европейски парламент

...
Кампанията на България без цензура за изборите за Европейски парламент
Коментари Харесай

Прокуратурата: Близо 30 млн. лв. от КТБ са отишли при Бареков и партията му

Кампанията на България без цензура за изборите за Европейски парламент е била финансирана със средства от източената банка. Водач на листата беше Бареков, а Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация беше втори и също стана евродепутат.

Това е документът, който Яне Янев сподели през 2015 година

Още по тематиката
Повече от три години след затварянето на Корпоративна комерсиална банка и почналото следствие през 2014 година, делото най-сетне ще може да стартира

Участниците в срещата разискват каква да бъде ориста на банката

Делото визира и даренията, събирани от нея по време на изборите за Европейски парламент

Евродепутатът Николай Бареков е обект на следствие от прокуратурата около източването на КТБ. Това стана ясно от днешната конференция на представителя на основния прокурор Румяна Арнаудова и ръководителя на профилираната прокуратура Иван Гешев, отдадена на главното дело за източването на банката.

От резюмето на обвинителния акт по това дело излиза наяве, че до Бареков и политическия му план са стигнали над 25 милиона лв.. Според държавното обвиняване част от парите са били изнасяни от трезора на банката в сакове и били излъчени на водача на някогашния ТВ водещ.

Николай Бареков почнал да получава пари още когато почнал работа в ТВ7, само че след изборите през 2013 година сумите, които достигали до него, се нараснали доста.

Той е получавал първо по 50 хиляди, а след това - по 100 хиляди лева месечна заплата от Цветан Василев. Отделно от това политическият му план " България без цензура " е получавал по 600 хиляди лева на месец. Бившият изпълнителен шеф на ТВ 7 е получил 1 млн. евро бонус и 500 хиляди евро, с цел да си купи къща (става дума за парцел на ул. " Лешникова гора " в Симеоново.)

Всички тези разноски били записани на лист, върху който имало печати на политическия съвет на партия " Ред, правда и правдивост " и били заверени от юрист Ради Тодоров от Благоевград. Всъщност печатът и подписът на благоевградския правист били легализация на документа. Този лист беше показан от Янев пред медиите преди две години.

" Преди две-три години ме викаха като очевидец по КТБ. Не ме карайте да разясня хвърчащи листа, разнасяни от Яне Янев. Не мисля, че мога да бъда потребен. Сега се занимавам с други неща и тематиката за КТБ ми е далечна ", изясни Николай Бареков уточнявайки, че е на задача в Южен Тимур.

Разходите били записани собственоръчно от Христо Цирков, който обслужвал счетоводно както " България без цензура ", компаниите на Бареков, телевизия Нюз7, а сега осчетоводява разноските на Бареков за сътрудници в европарламента.

Според показанията на главния очевидец по делото - финансиста на Цветан Василев Бисер Лазаров, през ноември 2013 година той отишъл в офиса на банкера на бул. " Цар Борис " в София и му дал листа с разноските на Бареков. Върху него Цветан Василев поставил резолюция " Засега даваш ", а за други суми показал: " Даваш му 300 х лева до момента в който не ти направи цялостен план за р-дите ". За поисканите пари за къща, Василев показал парите да не са завършени като заем (в последна сметка къщата е купена със заем, възложен от компания, в която стигат пари от КТБ).

По-нататък в резюмето на обвинителния акт се прецизира, че още веднъж от КТБ са били " извадени " 2.2 млн. лева, с цел да бъде платен офисът на " България без цензура " в хотел " Хемус ".

Според показанията на някогашния член на борда на КТБ Орлин Русев близо 25 млн. лева от касата на банката са отишли за финансирането на плана на Бареков " България без цензура ".

Прокуратурата заяви, че проверява финансирането на партията още преди две години. Днес Румяна Арнаудова отхвърли да даде повече информация за следствието.

Николай Бареков бе един от в от 29 юни 2014 година, където бе обсъждана ориста на КТБ и най-правилната политическа и институционална реакция. На той към този момент не участва, само че пък от стенограмата излиза наяве, че останалите участници знаят за финасирането на Бареков, само че не и за мащаба. Бойко Борисов да вземем за пример декларира, че отхвърля да поеме " политическия риск " страната да заплаща сметките на партия ББЦ и депозитите на Николай Бареков, като декларира: " Моите данни са за 17 млн. и за
бонуси от 1.5 млн. евро. И би трябвало ли да дадем държавни пари, с цел да покрием на Бареков бонусите? Защото в този момент да си залагаме името и партията поради тези, които са се " налапали " с такива пари... нали тази банка финансираше камионите, рейсовете и всеки ден предаванията на...? При това състояние лев не се съгласявам да се даде, до момента в който не се знае дали цялостен политически план не е финансиран от тази банка. Откъде накъде ", споделя Борисов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР