Камарата на строителите в България (КСБ) сезира министър-председателя Гълъб Донев,

...
Камарата на строителите в България (КСБ) сезира министър-председателя Гълъб Донев,
Коментари Харесай

Камарата на строителите: Цената на цимента необосновано скочи със 70% в сравнение с ноември 2021 г.

Камарата на строителите в България (КСБ) сезира министър-председателя Гълъб Донев, Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за отбрана на потребителите за безпричинно завишение на цената на цимента и упорства за инспекция за далавера.

Строителни компании са алармирали браншовата организация за невиждано нарастване на цената му с нови 24 лева на звук от началото на март 2023 година, за което „ не може да се твърди, че е в резултат на динамични пазарни процеси “. Така от ноември 2021 година покачването в цената на цимента е 84 лв. на звук или 70%.

КСБ упорства институциите по подготвеност да извършат инспекции на пазарите за далавера при цените на цимента и производните му артикули, отчитайки всички външни и вътрешни фактори, оказващи въздействие върху пазара у нас, както и да бъдат наложени наказания на нелоялните търговци.

„ До момента строителните компании считаха цените на цимента за основателно нараснали в резултат на естествени стопански процеси, свързани с високото равнище на инфлация. Това е всеобщо прочут факт и нуждата от отчитането му бе отразено и в последните промени и допълнения на Закон за обществените поръчки. След последното осведомено нарастване от март 2023 година обаче, с което цените на цимента се подвигат с нови 24 лв. за звук, не считаме за основателни посочените аргументи за нараснали индустриални и логистични разноски.

През последните месеци се следи стабилизиране на пазара и резистентност на цените на природния газ и ел.
енергията, които са главен разход за производството на цимент “, се споделя в писмото. Според КСБ комерсиалната надценка на цимента е прекалено висока и е налице нелоялна комерсиална процедура, която оказва неподходящо въздействие на строителните компании в осъществяването на към този момент подписани контракти за строителство по публични поръчки, както и натоварва в допълнение държавния бюджет в изискванията на частична индексация и изчезнали
единни правила за използване на методиката за нея по договорите с обществени възложители.

Застрашава се също приносът на строителния бранш върху икономическото възобновяване на
страната и се оскъпява процесът на финансиране на строително-монтажни работи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР