Камарата на депутатите на Румъния прие законопроект, регулиращ прилагането на

...
Камарата на депутатите на Румъния прие законопроект, регулиращ прилагането на
Коментари Харесай

Румъния въвежда визи за дигиталните номади и очаква от тях поне по €50 милиона годишно

Камарата на депутатите на Румъния одобри законопроект, регулиращ използването на програмата за цифрови номадски визи, оповестява Romania Insider. Правната самодейност предлага на цифровите пасажери опцията да получат дълготрайна виза за страната. Проектозаконът би трябвало да бъде обнародван от президента Клаус Йоханис и оповестен в Държавен вестник, с цел да влезе в действие.

Законът дефинира " цифровия бродяга " като чужденец, който желае да пътува или да обитава в Румъния за интервал, който е по-дълъг от шест месеца. Също по този начин индивидът би трябвало да е нает по трудов контракт с компания, записана отвън румънската граница. Третият вид е съществуване на компания, записана в трета страна, само че наемникът да продължава да работи за работодателя си или да ръководи компанията отдалечено, употребявайки осведомителни и информационни технологии от Румъния.
 Как 28-годишен цифров бродяга пътува по света и ръководи сполучлив бизнес, който оперира и в България
Как 28-годишен цифров бродяга пътува по света и ръководи сполучлив бизнес, който оперира и в България

През 2018 година онлайн бизнесът на Ларсън генерира продажби от над $2 милиона

Диана Бузояну, която е член на Камарата на депутатите и основател на законопроекта, съобщи, че този нов инструмент ще помогне на Румъния да разпространява в чужбина и да притегли повече финансови запаси.

" Регистрирах този проектозакон, тъй като желая да дам на Румъния инструментите, нужни за разпространение в чужбина, такова, каквото е на другите европейски страни които към този момент са основали виза за цифровите номади. Днес приехме закон, който адресира нуждата на страната ни да притегля както човешки капитал, по този начин и финансови запаси и да разпространява по-добре Румъния в очите на чужденците ", разяснява тя.

Дали обаче новият закон е задоволителен за всичко това? Истината е, че пазарът на труда в северната ни съседка се трансформира, само че инфраструктурата ще би трябвало да се приспособява още, с цел да бъде привлекателна и конкурентна. От икономическа позиция, в случай че Румъния притегля 2000 цифрови номади годишно, които ще харчат приблизително 2000 евро месечно всяка година. А ова би означавало най-малко към 50 милиона евро към стопанската система на страната, пресмятат финансови специалисти.
 Как да печелите пари като цифров бродяга?
Как да печелите пари като цифров бродяга?

През идващите 10 години към 40 на 100 от хората ще работят от разстояние

" Ясно е, че съществуването на цифрови номади ще стимулира локалната и националната обществена администрация да ползва ограничения, ориентирани към цифровизация на публичните услуги. Освен товаq цифровите номади ще могат да донесат новаторски бизнес благоприятни условия, за Румъния ", добави Диана Бузояну.

Сред страните, които към този момент са приложили правния инструмент по отношение на набиращите от ден на ден известност цифрови номади, са Германия, Естония, Чехия, Португалия, Хърватия, Норвегия и някои страни отвън Европейски Съюз. Това са Коста Рика, Грузия, Дубай, Каймановите острови, Бермудските острови, Барбадос, Антигуа и Барбуда, Мексико, Австралия и Тайланд.
 Най-подходящите страни за цифрови номади по време на пандемията
Най-подходящите страни за цифрови номади по време на пандемията

Европейските страни преобладават в топ 10
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР