Камарата на архитектите в България настоя кметът на София Йорданка

...
Камарата на архитектите в България настоя кметът на София Йорданка
Коментари Харесай

Архитектите искат Фандъкова да спре поръчката за пл. „Света Неделя“

Камарата на архитектите в България настоя кметът на София Йорданка Фандъкова и основният проектант Здравко Здравков да прекратят публичната поръчка за идея за пл. „ Света Неделя “ и да създадат интернационален конкурс с необятен достъп на български и задгранични експерти.

В настоящия си тип процедурата не дава отговор на правилата за образуване на концептуални архитектурни състезания на Архитектурния съвет на Европа, чиято философия е, че най-хубавата концепция може да се появи при присъединяване на максимален брой експерти, акцентират от Камарата.

Условията на състезанието за нов образ на емблематичния столичен площад провокираха остра дискусия в професионалните среди. Те лишават от присъединяване голямата част от архитектите за сметка на стеснен брой огромни компании.

Първоначално критериите бяха общ оборот от 1,5 млн. лева и оборот от 750 хиляди лева по сходни планове за последните 3 година, както и 15-членен екип.

Камарата оспори тези и още няколко условия в състезанието. Финансовите условия бяха понижени на половина, а екипът беше сведен до 5 души.

Изискването екипът да е проектирал сходно градско пространство с повърхност 25 000 кв. м също беше понижено – на 15 000 кв. м, само че и в този размер то все по този начин внезапно стеснява кръга на участниците и избора на хрумвания.

Според Камарата на архитектите в България изискванията не са директно свързани с качеството на плановете, а в противен случай - убиват конкуренцията на положителни хрумвания, предизвикват монополите и дискриминират проектантите.

Махат колите към националния стадион, пускат булеварди

Ремонт блокира центъра на София

Зелена зона се разраства в София от 1 ноември

Фандъкова: Никой няма да маха пазара на "Славейков "

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР