Днес отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата

...
Днес отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата
Коментари Харесай

Отдаваме почит пред подвига на Христо Ботев и неговата чета

Днес означаваме Деня на Ботев и на починалите за свободата на България. Тази година се навършват 148 години от гибелта на поета - бунтовник. По традиция, в цялата страна тъкмо в 12 часа ще бъдат пуснати сирените в памет на починалите герои.

Снощи с тържествена заря-проверка Калофер уважи 148 години от героичната крах на Христо Ботев.

Участие взеха представителнитe роти на 61 ва Стрямска бригада. Почетният строй одобри командира на бригадата бригаден военачалник Маргарит Михайлов.

Много хора от цялата страна пристигнаха в  града, за да  се преклонят пред подвига на гениалния стихотворец и починалите герои за свободата на България.

С едноминутно безмълвие и рухване на колене бе почетена тяхната памет.

В рамките на Ботевите дни – огромна атракция имаше в Калофер за Деня на детето. Гайдари и деца полетяха с балон над паметника на Христо Ботев в родния му град. Това се случи по самодейност на Съюза на българските парашутисти.

Под звуците на калоферските гайдари доста деца полетяха с балон с парещ въздух, над паметника на Христо Ботев. Той се издигна на височина от над 30 метра. Това разреши децата да видят града от високо и да изпитат страхотни страсти.

Днес стотици българи се чака да отдадат респект на починалите за свободата на България в родния град на Христо Ботев Калофер. 

Кулминацията ще бъде пред мемориалния комплекс. Там ще се организира възпоменателната гала по случай Деня на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България. В 11 часа стартира боен обред с изнасяне на знамето на Ботевата чета. В 11:30 часа пред Националния музей Христо Ботев стартира протест поклонение.

Ще бъдат положени цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев и на неговата майка Иванка Ботева.  Почит за първи път е отдадена през 1901-ва година. Тогава на връх Вола са участвали и Ботеви четници.

 Почти половин век по-късно - през 1948-ма за първи път е имало едноминутно безмълвие. Оттогава до през днешния ден в продължение на 2 минути сирените в цялата страна дават сигнал за респект.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР