Kамара на строителите в България инициира обща работна среща с

...
Kамара на строителите в България инициира обща работна среща с
Коментари Харесай

Областни управители и Камара на строителите са за по-прозрачни обществени поръчки

Kамара на строителите в България инициира обща работна среща с три регионални администрации - Габрово, Разград и Русе, с цел да се обсъдят вероятните механизми за повишение прозрачността на публичните поръчки за строителство, оповестиха от браншовата организация. Срещата, на която хазаин бе регионалният шеф на област Разград Деян Димитров, се осъществя в границите на план „ Заедно за по-прозрачни публични поръчки в строителния бранш “ , който КСБ извършва през последната година. На нея са участвали също регионалният шеф на област Габрово Ралица Манолова, заместник-областният шеф на Разград Драгомир Златев, чиновници на регионалните управи в Разград, Габрово и Русе.

От КСБ са взели участие инж. Мария Башева - ръководител на Камарата на строителите в Габрово, инж. Михаил Драганов - ръководител на Камарата на строителите в Разград и нейният секретар - Павлина Пеева.

Мария Башева е показала главните действия по плана и тяхното осъществяване, осъществения мониторинг на публични поръчки за идентифициране на аргументи за смяна и преустановяване на тръжните процедури след тяхното оповестяване, както и извършените образования за компании от строителния отрасъл и разисквания. Специално внимание е било обърнато и на резултатите от извършеното огромно изследване измежду строителните компании по отношение на прозрачността при оповестяване и възлагане на поръчките и съществуващи корупционни практики.

Една от заложените по плана действия е основаването на Областни препоръки за бистрота и отчетност на публичните поръчки като механизъм за превъзмогване на корупционни практики. Мария Башева е предложила сходен съвет да се образува пилотно към трите администрации - Габрово, Разград и Русе. „ Борбата с корупцията е в дневния ред на държавното управление и ние като регионални шефове отчитаме значимостта на политиките за предварителна защита и противопоставяне на корупцията освен в бранш строителство, само че и във всички останали браншове. Аз виждам мястото на тематиката като част от работата на Областните препоръки за предварителна защита и противопоставяне на корупцията. Един от главните проблеми е, че получаваме единствено анонимни сигнали, а в такива случаи няма по какъв начин да бъдат подхванати съответни дейности от комепентните органи “, отбелязва регионалният шеф на Габрово Ралица Манолова.

Д-р Деян Димитров също е изразил готовността си за поддръжка на действия, ориентирани към основаване на условия за равни благоприятни условия за конкуренция в подтекста на политиката на държавното управление за нулева приемливост към корупцията. Ралица Манолова е предложила предприемането на съответни дейности, касаещи работата на Областните препоръки за предварителна защита и противопоставяне на корупцията и по-активно взаимоотношение и обмяна на опит сред институциите за мултиплициране на положителните практики.

Обсъден е бил и казусът с фрапантно нарасналите цени в строителството и нуждата от индексиране на договорите. Това е най-приоритетния проблем и на Камарата на строителите в България, за който незабавно се търси решение и показаха препоръчаните досега методики за индексация.

Постигнато е кардинално единодушие от страна на регионалните администрации в Габрово и в Разград да бъдат измежду пилотните институции, в които за първи път ще бъде основан и тестван на процедура механизъм за бистрота в работата на институциите във връзка с публичните поръчки, който по-късно да се мултиплицира в цялата страна. Разгледани са и други начинания с капацитет за партньорство сред регионалните администрации в подтекста на възстановяване на средата за строителното предприемачество.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР