Към Южния полюс днес потегля първата група от 27-ата Българска

...
Към Южния полюс днес потегля първата група от 27-ата Българска
Коментари Харесай

Държавата дава 300 000 лева за модерна лаборатория за полярниците ни на Антарктида

Към Южния полюс през днешния ден потегля първата група от 27-ата Българска антарктическа експедиция. Българската антарктическа база " Св. Климент Охридски " е част от Националната пътна карта за научноизследователска инфраструктура.

За пълноценното действие на инфраструктурата е предоставено финансиране от Министерството на образованието и науката в размер на 300 хиляди лева за построяването на нова съвременно обзаведена и оборудвана научна лаборатория на Антарктида, заяви пресцентърът на МОН.

Като народен координатор на Националната стратегия за полярни проучвания Министерството на образованието и науката финансира и дейностите по оперирането и логистиката на Българската антарктическа база през сезон 2018-2019 година със сумата от 500 хиляди лева

За остров Ливингстън първи потеглят логистичният екип от осем души, дружно с двама биолози. Те са ръководители на два от осемте финансирани плана от първия конкурс за полярни проучвания. Научният конкурс за планове е финансиран от МОН с 200 хиляди лева И двата плана са свързани с проучването на морската акватория към Българската антарктическа база.

Проектът на доктор Ралица Зидарова ще изследва колонизационните процеси на морските кремъчни водорасли от Южния залив на остров Ливингстън, Антарктика, в изискванията на климатични промени. Той е създаден в съдействие с Института по океанология " Фритьоф Нансен " и с Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания на Българска академия на науките. Вторият план е обвързван с хидробиологичния мониторинг на крайбрежните морски води пред българската полярна база на остров Ливингстън и негов началник е доцент доктор Любен Кендеров от Биологическия факултет на СУ.

През декември и януари ще заминат останалите три групи участници в 27-ата Българска антарктическа експедиция. В техния състав са и учените, които ще работят по другите финансирани планове.

От тази година стартира и подготовката на семейството на съвещанието на Съвета на мениджърите на антарктическите стратегии. Световната организация координира дейностите по логистиката сред обособените полярни страни в Антарктика и Българският антарктически институт е неин член от 1994 година България ще бъде хазаин на следващата среща през 2019 година Съвещанието е планувано да се състои от 29 юли до 2 август 2019 година в Пловдив, като началник на Организационния комитет е заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР