Към този момент не е готова съдебномедицинската експертиза на починалия

...
Към този момент не е готова съдебномедицинската експертиза на починалия
Коментари Харесай

Прокуратурата: Разминават се версиите на свидетелите за боя и смъртта на таксиметровия шофьор

Към този миг не е подготвена съдебномедицинската експертиза на умрелия след сборичкване в София таксиметров водач, която следва да даде авансово умозаключение по отношение на повода за гибелта му. Тя е назначена в първия ден от следствието, оповестиха от прокуратурата.

СГП е упълномощила е на Министерство на вътрешните работи да откри дали има камери освен в региона на случая, само че и по посоката на придвижване на колите, което все още органите на Министерство на вътрешните работи извършват.

Разпитани са 17 очевидци , които са възприели разнообразни моменти от случая. Приложени са докладни мемоари по отношение на извършените ОИМ, в това число по отношение на лицата, с които са извършени беседи за определяне на очевидци.

Извършен е оглед на местопрестъпление, при който са конфискувани следи. Предстои осъществяването на съответните експертизи за тяхното проучване. Протоколът от извършеното претършуване на лек автомобил е утвърден от Софийски градски съд по искане на СГП.

От извършеното досега следствие се открива следната фактическа конюнктура:

На 08.10.2022 година към 18:30 часа лек таксиметров автомобил, ръководен от умрелия Х. Й., се движи в посока противоположна на посоката за придвижване по ул. „ Рибен буквар “ в столичния ж. к. „ Разсадника-Коньовица “. По ул. „ Хъшове “, перпендикулярна на ул. „ Рибен буквар “, се движи автомобил, ръководен от приятелката на обвинения Й. И., в който на пасажерското място пътува обвиненият Й. И. Двата автомобила се засичат и стопират .

Починалият и обвиненият слизат от колите и сред тях поражда вербално спречкване във връзка разпоредбите за придвижването по пътищата. Спречкването прераства във физическа експанзия, като показанията на очевидците не са еднопосочни във връзка с размяната на удари и във връзка с това кой от двамата първи нанася удар на другия . Физическата разпра е прекратена, като има показания, че това е станало, защото приятелката на обвинения е извикала полиция. Обвиняемият и умрелият водач на такси се върнали по колите си, само че по-късно сбиването е било обновено. Част от очевидците декларират, че са видели по какъв начин лидерът на таксито набира някого по телефона и по-късно идват трима мъже, които дружно с таксиметровия водач стартират да бият обвинения . Други очевидци, в противен случай, настояват, че обвиненият е нанесъл побой на таксиметровия водач. Биещите се били разтървани от жители и след намесата на полиция. След прекратяване на багра 34-годишният Х. Й. паднал на земята. Пристигналият на място медицински екип установил гибелта му.

Към момента се открива, че не дават отговор на истината медийните изказвания, че е имало огромен брой хора – 10 или 7 индивида, дружно с обвинения Й. И., които са взели участие в сбиването .

Направено е предложение от наблюдаващия прокурор в СГП делото да бъде взето на специфичен контрол от Апелативна прокуратура – София и от Върховна касационна прокуратура.

Предстои да бъде взето решение по отношение на мярката за неотклонение на обвинения. Обвинението, повдигнато на Й.И. на 09.10.2022 година, му е предявено и в наличието на бранители той е дал пояснения. В осъществяване на дадените от прокурор в СГП инструкции проверяващ служител на реда към 03 РУ-СДВР е направил освидетелстване на обвинения, при което са документирани пострадванията по тялото му . СГП е дала инструкции да бъде назначена съдебномедицинска експертиза на обвинения, което следва да бъде изпълнено от органите на Министерство на вътрешните работи. От обвинения са снети и мостри за относително проучване с негово единодушие.

Софийска градска прокуратура изрично декларира, че ще направи всичко належащо, с цел да обезпечи точното определяне на всички обстоятелства по случая, разкриването на обективната истина и ще обезпечи в цялост спазването на законите на Република България.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР