Към настоящия момент са монтирани над 100 филтъра на комини.

...
Към настоящия момент са монтирани над 100 филтъра на комини.
Коментари Харесай

София е спестила над 1.5 т. вредни емисии с коминните филтри

Към сегашния миг са инсталирани над 100 филтъра на комини. Само за последния месец са сложени над 84 филтъра. Това е трета част от самодейността на Столичната община за монтиране на филтри на семейства. Започнахме първо с дарения, по-късно в границите на плана „ Еъртинкс “ бяха инсталирани още 25. Това сподели заместник- кметът по екология в Столичната община Йоана Христова по време на инспекция на инсталирани филтри в регион " Красна поляна ", съобщи БГНЕС.
„ В рамките на инсталираните в този момент 84 филтри към този момент имаме икономисване от над 1,5 т. излъчвания във въздуха “, уточни тя и изясни, че днешната инспекция е посочила, че след монтирането на филтъра от комина на семейството, отопляващо се с пелети, към този момент не излиза черен пушек.
Това се дължи и на обстоятелството, че поискалите да им бъде инсталиран безплатно филтър от общината са с настройката да употребяват дърва и въглища, а не боклуци, боядисани дограми и отпадъчни материали.Христова посочи, че няма специфични условия към семействата, които желаят да им бъдат сложени такива филтри като се изключи това, че те би трябвало да се живеят на територията на регион „ Красна поляна “ и „ Слатина “.
" До края на 2021 година следва те да станат 1000. А по-късно имаме спомагателна опция за още 1000 до края на 2023 година ", разгласи Христова.
Тя посочи, че цената на филтъра е към 4 000 лева, като това включва доставка и монтаж и съответните ремонтни действия.
Управителят на компанията, която извършва монтирането на филтрите - Даниел Дамянович уточни, че разходът на едно домакинство, което употребява подобен филтър, е 30 вата колкото употребява една крушка или към 7 лева на месец в допълнение за ток.
„ Филтърът действа на електростатичен принцип. В коминното тяло се слага един електростатичен електрод, който прави електростатика и по този метод наелектризира финните прахови частици, с размери 10 микрона и по-малки, и ги залепва към външната страна на коминното тяло. След като спре своята работа, една доста огромна част отиват за наново изгаряне, а другата отива в сервизната кутия на печката “, изясни Дамянович правилото на работа на филтъра, и добави, че поддръжката му не изисква специфична грижа, и животът му е над 10 години.
На въпрос на БГНЕС за какво е толкоз висока цената на филтъра - 3948 лева с Данък добавена стойност, представителят на компанията съобщи, че екологията не е на ниска цена нещо.
„ Цената на филтъра може да се ревизира в Централна и Западна Европа. Той се ползва в Полша, Швейцария и Германия на всички горивни съоръжения, които са над 20 киловата, включително и на пелетните. В Германия референтната му стойност е 3300 евро, което е доста по-скъп от филтъра, който създаваме в България и инсталираме в София “, отговори той и добави, че филтърът може да поеме мощ до 50 киловата.
Той добави още, че има и създадена интерактивна карта, която е качена в уеб страницата на Столичната община и на нея може да се видят къде са инсталирани такива филтри.
Йоана Христова добави, че замърсяването на въздуха се почиства в града и акцентира, че от ден на ден хора виждат апелите им в дни със замърсяване, както и че запълняемостта на буферните паркинги се усилва.
Попитана от БГНЕС за какво някои от сензорните станции в „ Красна поляна “ не са били инсталирани там, където жителите желаят - като при „ Виетнамските общежития “, зам.-кметът отговори, че те са сложени там, където са показали специалистите.
„ Едно от значимите условия локациите, на които бъдат поставяни тези датчици, е да се приближават оптимално до условията за разполагане на автоматизирани станции. Затова бяха направени три разбора с отчитането на релефа на Столичната община. Едно от доста значимите условия при разполагането на датчиците беше да има защита, с цел да може да бъде избегнат вандализъм, и надлежно да има непрекъснато зареждане с електрическа енергия. Това дава отговор на въпроса за какво във „ Виетнамските общежития “ няма, само че пък на ъгъла има ситуиран подобен датчик “, отговори тя и добави, че е по-важно да има датчик там, където вятърът носи пушека, а не там, от където той излиза.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР