Към настоящия момент предложението на Енерго-Про в заявеното до КЕВР

...
Към настоящия момент предложението на Енерго-Про в заявеното до КЕВР
Коментари Харесай

Енерго-Про заяви пред КЕВР минимално повишение на цените на електроенергия

Към сегашния миг предлагането на Енерго-Про в декларираното до КЕВР покачване на цените на електрическата енергия би било под 1%, което съставлява минимална промяна.

Това декларират от ЕНЕРГО-ПРО в позиция до медиите.

Ето какво се споделя още в нея:

В края на март сдруженията в бранш Енергетика внесоха в КЕВР своите оферти за нови цени, които да влязат в действие за новия ценови интервал от 01.07.2023 година Актуализацията на цените се прави годишно на база настоящата обстановка в бранша по одобрена от Регулатора методика, отразена в предложенията на сдруженията. В случай че предлагането на ЕНЕРГО-ПРО беше направено към днешна дата при взимане поради на актуалната прогнозната пазарна цена на борсата, нарастването на крайните продажни цени за битови клиенти на компанията би било 0,31%. Крайната цена се образува от цената по цени, цената за транспорт високо и ниско напрежение и цената за достъп за високо и ниско напрежение.

Въпреки че поисканото в предлагането от електроразпределителното сдружение нарастване на цените за транспорт и достъп до мрежата е по-високо от поисканото нарастване от електроснабдителното сдружение, според прилаганата формула то има по-малко процентно отражение върху крайната цена за клиентите.

В този смисъл към сегашния миг предлагането на ЕНЕРГО-ПРО в декларираното до КЕВР покачване на цените на електрическата енергия би било под 1%, което съставлява минимална промяна.

Същевременно е значимо да се означи, че по време на подаденото в края на март заявление прогнозната пазарна цена е била доста по-висока, което се е отразило върху посочените в него стойности. За да вземе своето дефинитивно решение, се чака КЕВР да изиска актуализация на данните за осъществени количества електрическа енергия до крайни клиенти и постигнатите цени за закупуване на електрическа сила за покриване на софтуерните потребности на електроразпределителните сдружения към края на ценовия интервал. Едва тогава Регулаторът ще може финално да удостовери желаното от ЕНЕРГО-ПРО изменение на мрежовите цени.

Заявленията на енергийните сдружения – производители, ЕСО, електроразпределителни сдружения и крайни доставчици, се подават в КЕВР в осъществяване на чл. 41 от Наредба №1 от 14 март 2017 година за контролиране на цените на електрическата сила. ЕНЕРГО-ПРО прецизно съблюдава одобрената от Регулатора Методика за пресмятане, неговите решения и цялата нормативна процедура по отношение на годишната актуализация на цените в бранша. Предвид описаните фактори за образуване на цените на електрическата енергия за идващия ценови интервал, анализите на заявките без отчитане на пазарната обстановка все още на взимане на решение от КЕВР в края на юни могат да се смятат единствено за спекулативни. Новите цени на електрическата енергия ще бъдат разисквани на закрито съвещание и оповестени от Регулатора на 01.07.2023 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР