Към момента в страната са регистрирани общо 843 случая на

...
Към момента в страната са регистрирани общо 843 случая на
Коментари Харесай

Въвеждат се противоепидемични мерки срещу коклюш, регистрирани в страната са близо 1000 случая

Към момента в страната са регистрирани общо 843 случая на коклюш. Това заяви на брифинг в Министерски съвет служебният здравен министър доктор Галя Кондева.
Прочетете още
„ Актуализацията на имунизационния календар, за която говорихме, към този момент е реалност. Наредбата е обнародвана в Държавен вестник през вчерашния ден. С измененията в тази разпоредба се дава опция наложителната съществена имунизация, включваща коклюша, както и тази против пневмококи, да се организира при навършване на 6-седмична възраст “, разясни тя.

Имунизацията ще се прави от общопрактикуващите лекари, както и до момента. Вече се изпратени и съответните инструкции до БЛС, НЗОК, НЦЗПБ, РЗИ в страната, стана ясно още от думите на доктор Кондева.

„ Въвеждат се краткотрайни противоепидемични ограничения, които включват препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременните дами в 27-36 гестационна седмица. Тази имунизация е еднократна и е по избор на бъдещите майки. Ще се прави в избрани за задачата кабинети от на следващия ден “, разясни доктор Кондева за БТВ. 

Тя уточни още, че е основана специфична интерактивна карта на България, където са маркирани областите, имунизационните центрове и телефоните за връзка, с цел да могат по-лесно бременните дами да получат съответна информация.

„ Ситуацията сега се развива съгласно упованията ни. Официално записаните случаи са със 100 по-малко спрямо миналата. Това обаче не значи, че епидемиологичното разпространяване на коклюша върви към привършване. Просто предстоящото мъртвило по празниците, когато учениците бяха във почивка, даде резултат. Сега обаче тези 100 случая по-малко ще бъдат наваксани “, разясни от своя страна основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Той изясни още, че епидемията в Европа продължава да се развива бързо – за цялата предходна година са регистрирани 25 000 случая, като за първото тримесечие на 2024 година те са 32 000. От думите му стана ясно също по този начин, че съгласно европейските специалистите рискът е висок най-вече при децата под едногодишна възраст и най-много за неимунизираните или с непълна имунизация. За останалите деца рискът е по-скоро сдържан.  
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР