Към момента в България няма случай на подобно тежко протичане

...
Към момента в България няма случай на подобно тежко протичане
Коментари Харесай

Д-р Геновева Тачева: Разпозната навреме, стрептококовата инфекция се лекува успешно с пеницилин

" Към момента в България няма случай на сходно тежко протичане на стрептококова зараза ", съобщи пред Българска национална телевизия доктор Геновева Тачева, заместител - шеф на СБАЛ по детски заболявания " Проф. Иван Митев ".

Тя посочи, че случаите във Англия са извънредно редки като съгласно нея може да бъдат избегнати, в случай че бактериалната зараза се откри в точния момент и стартира подобаващото антибиотично лекуване.

" Във Англия използването на антибиотици е по-ограничена и изчакват по-дълго, което би могло да бъде причина. Това е бактериална зараза и като се разпознае в точния момент, се лекува сполучливо 100% с пеницилин ", съобщи тя.

Скарлатината се предизвиква от стрептококова зараза. Този тип бактерия се среща постоянно при хората и не е наложително да се развие към скарлатина, като по-често провокира ангина или фарингит.

Стрептококовата зараза се открива елементарно и бързо с проби, сходни на антигенните за коронавирус, сподели доктор Тачева. Бактерията се предава по въздушно-капков път, а най-хубавата предварителна защита е хигиената.

Според доктор Тачева всеобщото определяне на антибиотици като превецния на болестта, каквото обмислят във Англия, не е вярно и крие доста опасности.

Протоколът при стрептококова зараза в България планува тестване на всички контактни деца в групата или в класа и определяне на антибиотици единствено на тези, при които се открие носителство на бактерията.

Симптомите на стрептококовата зараза са грипоподобни - стартира с температура над 38,5 градуса, изнемощялост, безапетитие при по-малките, болки в гърлото и увеличени лимфни възли. Няколко дни по-късно се появява аленочервен обрив по долната част на тялото, а езика става малиновочервен.

Д-р Тачева предлага при подозрение за стрептококова зараза, да се прави тест, с цел да се приложи съответно лекуване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР