Към момента България няма нужда от количествата газ от Газпром“,

...
Към момента България няма нужда от количествата газ от Газпром“,
Коментари Харесай

Христо Алексиев: Цената на газа за ноември ще бъде под 200 лева за мегаватчас

Към момента България няма потребност от количествата газ от „ Газпром “, съгласно министъра на превоза

Не сме взели количествата газ от „ Газпром “, които се поставят на България, само че все още, от всички дейности на служебното държавно управление, ние нямаме и нужда от тях.

Това сподели в предаването „ Защо, господин министър? “ на служебният вицепремиер и министър на транспортаХристо Алексиев.

За два месеца служебното държавно управление реализира цялостна диверсификация, на доста добра цена, и това ще го видите по цените за ноември, които ще бъдат под 200 лв. на мегават час, сподели Алексиев.

По думите му, понижената цена на природния газ се дължи значително на напъните на служебния кабинет. Мога да ви кажа, че това, което се случи, е резултат от целенасочени старания, тъй като ние обявихме транспарантни търгове за полутечен газ, разяснява Алексиев.

Той съобщи, че на търговете са се явили 15 компании от Европа, Съединени американски щати и Арабския полуостров, като идната седмица ще бъдат подписани два контракта за полутечен газ за ноември на доста положителни цени.

За декември следва отваряне на идващия търг. Този месец ще отворим и офертите за средносрочния търг, освен за отоплителния сезон, само че до края на идната година, съобщи министърът.

По думите му, от началото на август, когато е почнало работа и служебното държавно управление, цените на горивата са поевтинели с 40 стотинки. Служебното държавно управление, дружно с браншовете и работодателите, са съдействали за намаляването на цените. Алексиев добави, че служебният кабинет е лимитирал износа на горива от България.

Христо Алексиев означи, че държавното управление ще предложи обезщетения за хората, които употребяват природен газ и топлоенергия. Това ще стане по един друг механизъм – ние ще въведем две цени – който използва повече, няма да може да употребява от цената 82 лв., той ще заплаща по-висока цена. Средното ползване на едно семейство е към 200 киловатчаса. Ние ще сложим една граница 250-300, с цел да знаем, че естествените фамилии могат да се възползват от това. А който използва повече, ще заплаща повече, съобщи вицепремиерът.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР