Към момента американското военно присъствие в Черно море се свежда

...
Към момента американското военно присъствие в Черно море се свежда
Коментари Харесай

Плуват ли натовски корабчета

Към момента американското военно наличие в Черно море се свежда до рутинни патрули на ракетни разрушители клас Arleigh Burke, които са детайл от противоракетния щит AEGIS.

© Reuters Намерението за създаване на " военноморски координационен център " във Варна, оповестено след срещата сред Бойко Борисов и Доналд Тръмп, несъмнено не е по този начин предстоящата от доста атлантици американска военна база на българска земя. Не е обаче и просто следващата бюрократична щабна конструкция, симулираща интензивност. Създаването на въпросния център е извънредно значимо, има дълга история и идва в сериозен за НАТО миг, когато солидарността по югоизточния фланг на алианса сякаш стартира да се пропуква.
Любопитен миг в тази ситуация е, че в НАТО сякаш схващат за самодейността пост фактум. " Научихме за българското предложение този център да е във Варна. В момента тази съгласуваност се прави от Обединеното военноморско командване на НАТО в Нортууд, Англия, което се оправя добре. НАТО ще прегледа въпроса за местоположението на този център ", разясняват тематиката от щаб-квартирата на алианса пред " Свободна Европа ".

Какво ще координира варненският център

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На процедура военноморският координационен център е разследваща конструкция, която би трябвало да обобщава информацията за придвижването на цивилни и военни плавателни съдове в акваторията на Черно море, след което да я подава към съюзническото командване в Нортууд, Англия. Данните се събират от националните структури за морски суверенитет на съюзническите страни в района, а точно България, Румъния и Турция. Идеята е това да бъде нещо като военноморско уголемение на натовските щабове за предно разполагане (NATO Force Integration Unit, NFIU) в България и Румъния, които при потребност координират разполагането на съюзническите сили за бързо реагиране VJTF. " Това е самодейност, която започва още през 2015 година по едно и също време с решението за основаване на натовския щаб NFIU в София. Стартира процедура на два стадия, при която стартира ремонт на отделение край Варна, след което се предвиждаше монтиране на уреди, антени и връзки за връзка със съюзническите кораби и щаба в Нортууд ", спомня си някогашният министър на защитата Ангел Найденов.

Идеята за сходна конструкция в действителност датира още от срещата на НАТО в Уелс през 2014 година като отговор на съветското анексиране на Крим. Първи стъпки по привеждането й в деяние бяха направени две години по-късно – през 2016 година Проблемът в тази ситуация е, че мощно предпочитание за водеща роля в този център имаше Турция – факт, който среща опозиция от страна на доста съдружници, които се съмняват в безрезервната преданост на Анкара. " В Турция имат упоритостта да преобладават и да споделят онази информация, която те решат. Има риск да не споделят някои неща, да вземем за пример свързани с Русия, заради връзките, които те построяват с нея. Но това са проблеми, които никой няма да сложи при публични диалози ", разяснява за " Капитал " някогашният боен министър Велизар Шаламанов във връзка самодейността.

Подобна бе и упоритостта на Турция да има водеща роля във връзка с военноморския съставен елемент на така наречен приспособено предно наличие на НАТО в Черно море, опростенчески наричано от българския министър председател Борисов натовска флотилия. Въпросната самодейност, стартирана от румънския президент Клаус Йоханис през 2016 година, също бе сложена " на трупчета " не без присъединяване на българския министър-председател. Оттогава датира популярната му имитация, че желае да вижда в Черно море платноходки, яхти, туристи мир и обич, а не военни фрегати.

Всъщност главният всекидневен мотив на българските политици против въпросната отбранителна самодейност още веднъж бяха свързани точно с упоритостите на Анкара. Защото за тях присъединяване във военно формирование под командването на Турция беше равнозначно съвсем на политическо харакири. В последна сметка компромисно в НАТО бе решено да бъде образувана многонационална сухопътна бригада с щаб край Констанца, Румъния, към която да бъде причислен един наш батальон (с към 400 военнослужещи персонал), който обаче да бъде ситуиран от нашата страна на българско-румънската граница.

Доколко " натовска " е Турция

През последните месеци обаче опасенията във връзка с Турция като предан натовски съдружник очевидно нарастват освен в София. В групата на мнителните страни към този момент сякаш попадат и Съединени американски щати, които замразиха военно-техническото съдействие с Анкара и даже я извадиха от програмата за придобиването на стелт изтребителите F-35 поради закупуването на съветските зенитно-ракетни комплекси С-400. Така че има късмет Вашингтон да диверсифицира риска, като избра България за дислоциране на локалния съюзнически морски разследващ хъб. Много евентуално е центърът да бъде построен предпочитано с американски пари и да стане част от така наречен българско-американски взаимни уреди - осъвременените с щатски средства полигон " Ново село ", авиобаза " Граф Игнатиево " и летище за предно разполагане " Безмер ". За момента обаче българският министър председател заобикаля всякаква конкретика по тематиката, с цел да не бъде упрекнат, че позволява разполагането на щатска военна база у нас и по този начин трансформира страната ни в евентуална съветска цел.

" Към момента, тъй като решението очевидно не може да бъде взето в НАТО, самодейността е наша, българска. Ще се сътвори народен център, който след това да стане многонационален и да дава информация в Нортууд като принос от района. И малко по малко може да бъде припознат като част от мрежата от центрове за съгласуваност на приспособеното предно разполагане ", разяснява Велизар Шаламанов. Той добавя, че след поканата на страни като Съединени американски щати и Румъния разноските за въпросния център ще могат да се споделят. Впоследствие към него би могла да се причисли и Гърция, която е водеща страна в плана по морско наблюдаване по линия на европейската отбранителна самодейност PESCO. Така НАТО няма да се наложи да разчита единствено на информацията от Турция за обстановката в Черно море, която е " лимитирана и това несъмнено основава съмнение и чувство, че нямаме цялостната картина ", обобщава Шаламанов.

Сигналната лампа за ролята на Турция в НАТО стартира да мига още по-тревожно през последните няколко дни. Според неофициална информация на организация Reuters от няколко самостоятелни източника в Брюксел представителят на Анкара в щаб-квартирата на алианса е получил предписание да блокира приемането на проектите за защита на Полша и Прибалтика при съветска инвазия, до момента в който НАТО не поддържа турската военна интервенция на територията на Сирия и не разгласи кюрдската формация YPG за терористична организация. " Те (турците) са трансформирали източноевропейците в заложници, блокирайки военното обмисляне, до момента в който не получат отстъпки ", разяснява пред Reuters дипломатически източник, поискал да остане неназован. В обстановката на възходящо съмнение по отношение на Турция и ескалираща неустановеност обаче България би могла да завоюва дребна позиционна победа във връзка с своята военноморска защита.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР