Към Министерството на здравеопазването ще бъде създадена работна група за

...
Към Министерството на здравеопазването ще бъде създадена работна група за
Коментари Харесай

Към МЗ ще бъде създадена работна група за решаване проблемите на хората с увреждания

Към Министерството на здравеопазването ще бъде основана работна група за предприемане на съответни дейности по разрешаване на проблемите на хората с увреждания. Това решение беше взето на среща сред министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова, зам.-министрите доцент доктор Любомир Бакаливанов и доктор Петър Грибнев и членове на Национално представителните организации на и за хората с увреждания.

В работната група ще бъдат включени специалисти от министерствата на опазването на здравето, на труда и обществената политика, на превоза и известията, НЗОК, ТЕЛК, НЕЛК и представители на Национално представителните организации на и за хората с увреждания. 

По време на срещата бяха разисквани измененията в Закона за хората с увреждания, които влизат в действие от тази година. Те плануват дейностите по даване и възнаграждение на помощните средства, приспособленията, оборудванията и медицинските произведения за хората с увреждания да преминат напълно към НЗОК. „ Нека използваме интернационалния опит при решаването на проблемите. Темата с трудовата експертиза е проблем номер едно за нас, по отношение на концепцията за закриване на в този момент настоящата система за освидетелстване и преосвидетелстване и прекосяването към интернационалната система на ICF. Според нас новата система би трябвало пилотно да започва в няколко области, да се реши по какъв начин работи и едвам тогава да се ползва на национално равнище “, уточни Веска Събева, заместник-председател на Националния съвет за хората с увреждания към Министерския съвет.

Министерството на здравеопазването е отворено към всички оферти, които ще оказват помощ за по-доброто бъдеще на хората с увреждания, уточни министърът на опазването на здравето. „ По тази причина посредством сформирането на работната група ще чуем повече отзиви, а тези от тях, към които се обединим, че са градивни, следва да изведем до работещи решения. Целта е и в тази област да станем една по-европейска страна, грижеща се за своите жители с увреждания “, заключи проф. Асена Сербезова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР