Към какви заболявания сте предразположени и колко дълго ще живеете,

...
Към какви заболявания сте предразположени и колко дълго ще живеете,
Коментари Харесай

Kaкво ще се случи, ако не спим?

Към какви болести сте предразположени и какъв брой дълго ще живеете, в случай че спите по 6-8 часа дневно или 10 часа? Какво се случва, в случай че не спите 11 дни?

Какво ще стане, в случай че не спим?

Колкото и да е необичайно, нито аргументите за съня, нито неговият постепенен генезис са на практика незнайни на науката. В последна сметка, от позиция на природата, сънят мъчно може да се назова нещо оправдано.

Ако човек или животно спи, то съзнанието му е изключено за няколко часа. Излишно е да споделяме, че в това положение шансът да бъдете изядени от хищници ще се повиши доста (в обстановки, че се намира в незащитена среда).

И въпреки всичко някои закономерности в целесъобразността на съня учените откриват и удостоверяват. Оказва се да вземем за пример, че възрастните, които спят от 6 до 8 часа, се характеризират с по-голяма дълготрайност на живота.

И по този начин, неналичието на сън носи със себе си редица болести, в това число сърдечносъдови болести и диабет. При хроничното отнемане от сън тялото също е застрашено със сърдечно-съдови болести, както и от меланхолия, затлъстяване и даже увреждане на мозъка.

Какво ще стане, в случай че въобще не спите?

След първата безсънна нощ мезалимбичната система се задейства в човешкия мозък, освобождавайки допамин в кръвта. От това човек става по-енергичен, по-позитивен и по-активен във връзка с секс. Добре? По-нататък ще е по-зле. Първо, в мозъка една по една се изключват структурите, виновни за вземането на решения и оценката на следствията от тях. Резултат? Намален самоконтрол. Умората взема своето и скоростта на реакцията се забавя от ден на ден и повече, а с това и функционалностите на разбиране на околния свят отслабват.

Учените са открили, че оценката на външния тип на човек от други хора директно зависи от това дали индивидът е спал добре. Съненият човек се възприема като вреден и неприветлив.

След две безсънни нощи в човешкото тяло се нарушава метаболизмът на глюкозата и действието на имунната система. След три безсънни нощи могат да се появят халюцинации.

Най-дългото отнемане от сън в теоретичен опит е траяло 264 часа, или 11 дни. По явни аргументи не траяли опита. Но какво са съумели да открият учените?

За тяхна изненада, след 11 дни без сън, индивидът става единствено по-разсеян и раздразним, мъчно възприема света към себе си. Но това нямало никакви последици за тялото.

В здравно отношение всички органи работели обикновено, нямало мозъчни увреждания или психологични разстройства. Струва си да напомним обаче, че опитът завършил дотук. Следователно няма гаранция, че в случай че времето на бодърствуване продължи, няма да бъдат нанесени непоправими вреди на човешкото здраве.

В последна сметка опитите, върху плъхове демонстрираха, че след две седмици отнемане от сън, бедните животни умират. Учените обаче не са уверени, че повода за гибелта е неналичието на сън, а не стресът от непрекъснатото пробуждане. Може би проучването на съдбовното фамилно бодърствуване ще хвърли светлина върху този проблем?

Рядко генетично заболяване на мозъка, при което човек страда от все по-тежко разстройство на съня. Всъщност той страда от бодърствуване, което води първо до халюцинации, тогава до психологично разстройство и по-късно до гибел. Въпреки обстоятелството, че броят на пациентите с този тип бодърствуване не надвишава 100 души, то междинната дълготрайност на живота след началото на болестта е не повече от 18 месеца. С напредването на безсънието, един по един, вътрешните органи стопират да работят. С други думи бодърствуване с такава дълготрайност може да докара до съдбовен край, написа actualno.com
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР