Към България за момента няма миграционен натиск, обяви от своя

...
Към България за момента няма миграционен натиск, обяви от своя
Коментари Харесай

Турция пак извади миграционния коз срещу ЕС

Към България за момента няма миграционен напън, разгласи от своя страна началникът на " Гранична полиция " основен комисар Светлан Кичиков. Въпреки това обаче военният министър Красимир Каракачанов разяснява през днешния ден, че 350 военнослужещи от армията са приведени в бойна подготвеност, с цел да оказват помощ при потребност за защитата на държавната ни граница.

© Цветелина Белутова Напрежението по границата сред Турция и Европейски Съюз внезапно стартира да се повишава, откакто турският президент Реджеп Ердоган публично удостовери през днешния ден, че страната му няма да стопира бежанците и мигрантите, които се пробват да доближат евросъюза. Според него на границата с Европейски Съюз към този момент има към 30 хиляди души. Решението на режима в Анкара е предизвикано от кървавото развиване на обстановката в сирийската провинция Идлиб, където при въздушни удари на проправителствени сили бяха убити 33 турски военнослужещи. Ердоган явно се пробва да изтъргува поддръжката на водещите европейски сили в Европейски Съюз и НАТО за интервенцията му в последния бастион на сирийската съпротива, като заплашва с вероятно повтаряне на бежанската рецесия от началото на сирийската революция.

Гърция обаче е решена да пази границите си откакто мигранти се пробваха да преминат в страната от Турция, оповестява тази заран организация " Ройтерс ". Към България за момента няма миграционен напън, разгласи от своя страна началникът на " Гранична полиция " основен комисар Светлан Кичиков. Въпреки това обаче военният министър Красимир Каракачанов разяснява през днешния ден, че 350 военнослужещи от армията са приведени в бойна подготвеност, с цел да оказват помощ при потребност за защитата на държавната ни граница.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ситуацията обаче не е толкоз розова на гръцка граница край Одрин, където се следи масирано скупчване на мигранти, явно решени да изоставен Турция непременно. " Правителството ще направи всичко, което е належащо, с цел да отбрани границите си ", разяснява гръцкият държавен представител Стелиос Пецас пред кореспонденти след изключително съвещание на Министерския съвет в Атина. " През последните 24 часа гръцките управляващи са предотвратили опити на 4 000 души да преминат границата ", сподели представителят. " Това няма нищо общо с Идлиб ", добави той.

Сблъсъците на границата сред Турция и Гърция са при контролно-пропусквателния пункт " Кастаниес ". Очевидци настояват, че мигрантите хвърлят по граничната защита камъни и запалени дървета. Гръцката полиция от своя страна употребява сълзотворен газ, с цел да не допусне навлизане в страната. На място са изпратени и военни елементи, заяви Българското национално радио.

Гръцкото държавно управление също по този начин е изпратило 52 военни кораба за защита край всички острови в Егейско море, които са цел на мигрантите, оповестяват от гръцкото министерство на защитата. " През нощта силите за сигурност попречиха незаконни прекосявания на границата ", разяснява министърът на защитата Никос Панайотопулос пред гръцката телевизия " Скай " в събота.

На остров Лесбос е министърът на мореплаването Янис Плакиотакис, който акцентира, че морската граница е изцяло предпазена от нелегално прекосяване в гръцки териториални води.

Опозицията в Гърция упорства за изключителна среща на водачите на европейските страни по отношение на ескалацията на обстановката с мигрантите.

Хиляди сирийски бежанци, които не престават да идват на турска територия в Пазаркуле - на метри от границата с Гърция, не биват ограничавани от турските чиновници, оповестява БНР. В бивака, който е в буферната гранична зона, са блокирани хиляди мигранти, хората палят огньове и се стеле тежък зноен пушек. На място има доста дребни деца, даже и новородени. Хората са без храна и когато през днешния ден благотворителни организации с два буса доставиха артикули, се стигна до пердах за недостигащите за всички пакети.

Бежанците, които желаят да стигнат до Западна Европа, на няколко пъти реагираха на подправени сигнали, че пунктът се отваря и стотици се спуснаха към към бариерата. Хората желаят помощ от турските управляващи за решение на битовите условия с доставката на храна и вода.

Междувремнно българския министър на защитата Красимир Каракачанов издаде заповед за привеждане в подготвеност на 300 военнослужещи от Сухопътните войски и 50 от състава на Силите за специфични интервенции по документално искане на министъра на вътрешните работи Марин Младенов. Екипите имат подготвеност за оказване на подпомагане на " Гранична полиция " при защита на държавната граница при положение на нужда, оповестяват от пресцентъра на министерството. Също по този начин военният министър се включи в бдителен полет с вертолет по продължение на българско-турската граница.

По-рано на брифинг в региона на граничния пункт " Капитан Андреево " шефът на " Гранична полиция " основен комисар Светлан Кичиков разгласи, че към този момент не се постанова да се ангажира армията и действително няма мигрантски напън към границата на България. " Такава рецесия няма по какъв начин да бъде решена без дипломацията на високо равнище ", уточни той, имайки поради диалога сред премиера Бойко Борисов с президента на Турция Реджеп Ердоган. Планирано е двамата да се срещнат още в понеделник по отношение на рецесията.

" Към България риск от мигрантски напън няма, мотив за суматоха - също ", съобщи и вицепремиерът Томислав Дончев по Българска национална телевизия.

От Министерството на защитата оповестиха, че в границите на деня министър Каракачанов е взел участие в наблюдаване по въздух и земя на местата за възможното разполагане на подразделенията на Българската войска, в случай че тяхното присъединяване се наложи. В екипа на военния министър влизат изпълняващият длъжността шеф на защитата вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на Съвместните сили за специфични интервенции генерал-майор Явор Матеев и шефът на дирекция " Операции и подготовка " на Министерството на защитата бригаден военачалник Станимир Христов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР