Към април 2018 г. секторът STEM (наука, технология, инженери и

...
Към април 2018 г. секторът STEM (наука, технология, инженери и
Коментари Харесай

Германия: Рекорден брой свободни места в IT сектора

Към април 2018 година секторът STEM (наука, технология, инженери и математици) на Германия е търсил 314 800 чиновници се показва в проучване на Института на немската стопанска система (IW). Това е рекордна цифра от началото на осъществяване на разбора през 2011 година

Ако се съпостави цифрата на нужните от експерти през април тази година със същия месец на предходната, то нарастването е три пъти по-голямо. Спрямо април 2015-а растежът е двоен. Особено високо е търсенето на IT експерти. В проучването са включени и броят на стажовете за механически експерти, инженери и техници. Най-остро дефицитът на човешки запас се усеща в областта на енергетиката, механиката и автоматизацията.

В забележителна степен казусът може да бъде решен като се привлекат експерти в IT сектора, в това число и от чужбина, е мнението на създателите на разбора. Отчитайки растеж на броя студенти в STEM, а също по този начин и понижаване на броя на стажантите, работещи в техническата сфера, експертите от Института на немската стопанска система приканват за модернизиране на професионалните учебни заведения по този начин, че образованието в техническите науки да стане по-интересно за учащите.

Що се отнася до задграничните експерти, специалистите на IW регистрират, че обстановката там е оптимистична, изключително на фона на многото пристигнали чужденци. През третото тримесечие на 2017 година близо 16 400 експерти са пристигнали от Еритрея, Ирак, Афганистан и Сирия. Това е двойно повече в съпоставяне със същия интервал година по-рано, когато от въпросните страни във Федерална Република Германия са пристигнали 8000 експерти.

Прогнозите са през 2019 година да се появят 1 милион нови работни места.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР