Към 1 юли 2022 г. изцяло електрическите леки автомобили у

...
Към 1 юли 2022 г. изцяло електрическите леки автомобили у
Коментари Харесай

С 82% са се увеличили електромобилите у нас за година, хибридите – с 58%, нужни са повече зарядни станции и стимули, смятат шофьори

Към 1 юли 2022 година напълно електрическите леки коли у нас са 4614, сочат данните на Министерството на вътрешните работи (МВР) за водените на доклад пътни транспортни средства (ППС) по тип и гориво, оповестени в Портала за отворени данни на Република България, откри инспекция на Българска телеграфна агенция . Значително повече са леките коли – хибриди, които употребяват с изключение на електричество и стандартно гориво – 25 467, като от тях доминират тези във вид бензин-електричество – 21 842.

Година по-рано общият брой на напълно електрическите леки коли у нас е бил 2537, а хибридите – 16 116, сочат данните на Министерство на вътрешните работи в портала за записаните ППС по тип и гориво през юли 2021 година Изчисленията демонстрират, че броят на напълно електрическите леки коли се е нараснал с съвсем 82%, а на хибридите – с 58%.

Увеличението им в страната е в синхрон с европейската наклонност. Общо преимущество от потреблението им е по-чист въздух в градовете, по-малко звук и понижаване на излъчванията в поддръжка на общата битка с климатичните промени. В доста страни стимулирането на електрическата подвижност стартира с финансово подкрепяне за закупуването им. У нас за физическите лица сходна мярка няма, въпреки от години от сходно подкрепяне да се употребяват централната администрация, териториалните й подразделения и общинските администрации по специфична капиталова стратегия на Националния поверителен екофонд (НДЕФ). До предходната година НДЕФ подпомагаше и закупуването на хибридни коли, само че тазгодишната скица е ориентирана единствено към напълно електрически транспортни средства като отпусканите суми са сред 20 000 и 40 000 лв. според от модела и размера им.

Освен общите екологични изгоди, за водачите на електрически автомобили у нас има редица персонални преимущества, измежду които гратис паркиране в синя и зелена зона, освобождение от налог и невисок разход за зареждане, изключително настоящ в подтекста на поскъпващите горива. Кореспондентите на Българска телеграфна агенция в страната потърсиха информация за картината у нас – има ли задоволително зарядни станции, може ли да се употребява преимуществото за гратис паркиране на всички места и мнението на водачите какъв е разходът при използването на автомобил с електрически мотор. Освен известните апели за финансови тласъци за закупуването на електрически автомобили и повече зарядни станции, притежатели на електрически автомобили споделиха и по-нестандартни хрумвания за повишение на електрическата подвижност у нас, измежду които опция да се движат в бус лентите, зелен номер, който да ги отличава вместо стикери за гратис паркиране вложение в слънчеви паркове за зареждане на електрически автомобили, с което да се реализира микс на силата или изцяло „ позеленяване “ на зарядните станции.

От Българска телеграфна агенция вършат и на въпроси като Къде се карат електрически автомобили?, Има ли задоволително зарядни станции?, Колко е разходът - мнението на водачите? и други.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР