Калта от непрестанния дъжд се стича около краката на Нестор

...
Калта от непрестанния дъжд се стича около краката на Нестор
Коментари Харесай

Шоколадовите изкушения ще поскъпват още, какаото в Западна Африка гние

Калта от непрестанния дъжд се стича към краката на Нестор Н'Гесан, до момента в който той сочи към имот с какаови дървета, опустошени, гниещи в неговата плантация в Кот д'Ивоар.

Този 52-годишен производител не може да избави тези растения от заболяването " черни шушулки ", по тази причина насочва напъните си към слагане под карантина на здравите, които са му останали. Наводненията през последните месеци водят до по-малко шушулки по дърветата му, а някои от тях поддържат единствено шепа какаови пъпки.

" Трябваше да основа граница, с цел да предпазя останалата част от насаждението от замърсяване ", споделя той, до момента в който подрязва здравия шубрак. " Добивите са ниски. Времето не ни оказа помощ. "

В Кот д'Ивоар и Гана, които са най-големите производители на какао, се развихря климатична рецесия с последствия за световната инфлация на храните и нарастването на нужните разноски за живот. Прекалено многото дъждове понижават производството и забавят събирането на реколтата, а дефицитът на първични материали води до повишаване на цените на едро в Ню Йорк до най-високите им стойности от 46 години насам.

Общият размер на преваляванията в Западна Африка от началото на дъждовния сезон на 1 май до момента е над два пъти по-голям от междинната стойност за последните 30 години, съгласно данни на Maxar Technologies Inc. Щетите върху добивите се усложняват от продължителната битка на производителите за възнаграждение, което им оставя малко пари, които да вложат назад в парцелите си.

Това е главният интервал за прибиране на реколтата, а непрекъснатите наводнения трансформират черните пътища в непроходими блата, повалят цветовете, преди да са поникнали, и подкрепят размножаването на гъбична зараза, която трансформира шушулките с размер на топка за ръгби в черна каша.

Очаква се производството в Гана да бъде най-ниското от 13 години насам, а в Кот д'Ивоар - най-малкото от седем години насам, въз основа на данните, предоставени от търговци и експортьори. По данни на Международната организация за какаото тези страни създават общо към 60% от международното произвеждане на какаови зърна.

Най-активните фючърси се търгуват на най-високите цени от 1977 година насам в Ню Йорк, като надвишават 4200 $ за звук. На тази цена можете да си купите към 50 барела нефт.

Тъй като захарта също е достигнала най-високата си стойност от десетилетие, потребителите евентуално ще харчат повече за шоколадови блокчета, бисквити и горещо какао с наближаването на Коледа. Министерството на земеделието на Съединени американски щати предвижда, че цените на захарта и сладките произведения ще набъбнат с 8,9% през тази година и с още 5,6% през идната, изпреварвайки общата инфлация при храните.

Позовавайки се на по-високите разноски за доставка, Mondelez International Inc., производител на Toblerone и бисквити Oreo, ще увеличи някои цени през идната година, съобщи основният изпълнителен шеф Дирк Ван де Пут пред телевизия Bloomberg на 6 ноември. Nestle SA, притежател на сладоледа Haagen-Dazs и бонбоните Quality Street, съобщи, че ще направи същото.

Логично би било да се заключи, че фермерите се възползват от плодовете, само че в реалност това не е по този начин - даже и с наградата от 400 $ за звук, която се прибавя към пазарната цена като разлика в приходите на животновъдите.

Пазарите на какао в Кот д'Ивоар и Гана са строго следени от държавните управления, а регулаторните органи нормално продават зърната на задгранични купувачи най-малко 12 месеца авансово.

Това значи, че парите, които се заплащат на фермерите за реколтата през този сезон, са били контрактувани преди към година, когато фючърсите са били към 2500 $ за звук.

" При сегашните изкупни цени фермерите не са подтиквани да работят в стопанствата ", споделя Махмуд Хаят, старши търговец в Ivory Cocoa Products, компания за преправка на зърно. " Ако цените бяха високи, той щеше да преплува, с цел да получи какаото. "

В момента производителите изчакват договарянията на държавното управление за идващия сезон с водещи купувачи като Barry Callebaut AG, Cargill Inc. и Olam International Ltd. Според осведомени страните са в застой, като фирмите задържат покупките, тъй като желаят отстъпка.

Обикновено би имало блян да се засади повече разсад, с цел да се извлече изгода от взрива, само че доста производители са в плен на дъждовете и не могат да си разрешат да наемат повече служащи, да употребяват повече тор или да купуват нужните химикали, с цел да се предпазят от черните шушулки.

Почвата на имота от 12 акра на Самуел Аддо в област Сухум, Гана - на към 65 км северно от столицата Акра - е с песъчлива консистенция, което затруднява развъждането на какао даже при най-хубавите условия.

След мощен дъжд съвсем всяко дърво поникваше с шушулка, която или гниеше, или почерняваше. Единственият метод да укроти разпространяването е Аддо да пръска пъпките си, на всеки две седмици, само че този разход е непостижим за него.

" Откакто започнах да отглеждам какао, в никакъв случай не е нападало фермата ми толкоз мощно ", споделя 52-годишният Аддо. " Това, което спечелвам, не е задоволително, с цел да влагам назад във фермата. "

Моделът на времето " Ел Ниньо " може да докара до още компликации, защото в Западна Африка нормално настъпват сухи условия. Световното произвеждане не дава отговор на търсенето през последните два сезона и се чака това да продължи още няколко години, споделя Абубакар.

" Реакцията на предлагането няма да бъде незабавна ", сподели той. " Ще е належащо време, с цел да може по-високите цени да подтикват производството. "

Освен това регулациите за изсичане на горите, които идват от Европейския съюз - главен център за западноафриканската годишна продукция - евентуално ще усилят разноските, защото зърната се наблюдават по веригата за доставки.

По това време на годината преработвателните предприятия в Сан Педро, основния експортен център на Кот д'Ивоар, би трябвало да работят на цялостни обороти, с цел да почистят, опушат и опаковат зърната в 65-килограмови ютени торби, подготвени за изпращане.

Трудният климат и ниското възнаграждение карат някои аграрни стопани да се откажат от фасула в интерес на други артикули, по-специално каучук и злато.

Фермата на Н'Гесан в Субре, сърцето на Кот д'Ивоар, се намира на към седем часа път с кола от Абиджан. През последните години към него се появиха големи каучукови плантации, с цел да се задоволи търсенето на гуми, маркучи и други артикули.

Каучуковите дървета се нуждаят от по-малко поддръжка и в този момент Кот д'Ивоар е най-големият производител в Африка. " Много плантатори изоставиха какаото ", споделя той.

В Гана примамката е златото. Занаятчийският рандеман съставлява към една трета от продукцията на страната, а фермерите описват, че фирмите настойчиво им оферират огромни суми пари, с цел да се откажат от земята си.

При прекосяване през какаовия пояс на страната се вижда, че доста плантации са сменени от така наречен галамси.

" Съществува мит, че какаовите ферми постоянно са ситуирани върху богати на злато камъни ", споделя производителят Майкъл Ачеампонг, гледайки към прилежащата мина. " Някои фермери не могат да устоят на съблазънта на бързите пари. "

Инициативата за какао от Кот д'Ивоар и Гана е основана от двете страни, с цел да понижи този искра. Целта на картела е да увеличи цените, плащани на фермерите, като твърди, че от десетилетия те не покриват индустриалните разноски и не подсигуряват възнаграждение за живот, съобщи изпълнителният секретар Алекс Асанво.

" Ако през днешния ден фермерите виждат високи цени и им се дава по-ниска цена, по какъв начин чакаме да забележим, че фермерите ще продължат да отглеждат какао? ", сподели той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР