Калинките имат най-добрата репутация от всички бръмбари. Да, те са

...
Калинките имат най-добрата репутация от всички бръмбари. Да, те са
Коментари Харесай

За калинките от А до Я

Калинките имат най-хубавата известност от всички бръмбари. Да, те са тип бръмбар, само че миличък и приветлив. Този представител на членестоногите е в действителност обаятелен. Ярки цветове, будеща екстаз декорация, под формата на точки. Всичко това кара дребни и огромни да обичат калинките. Дори градинарите ги харесват, тъй като ядат вредители по растенията като листната въшка.

Всъщност калинките не са единствено това, което мислят хората за тях. Около тези дребни бръмбарчета има и някои обстоятелства, които ги показват в не толкоз добра светлина, даже са шокиращи. Ако ги опознаем добре, ще забележим, че те са кръвожадни дребни гадинки, на които даже канибализмът не им е непознат.

Характеристика на калинката

Интересна е етимологията на думата, която в британски се употребява за калинка. Там я назовават ladybug. Bug значи буболечка, само че тя не е буболечка, а бръмбарче и по тази причина научният свят избира названието beetle. Така lady beetle е по-точно название за калинката. Латинското им име пък е Coccinellidae и се отнася до представител на фамилията на насекомите, съдържащо 5 хиляди типа

На доста места по света наличието на калинките е станало разследване на разселване от индивида, като задачата е растителна отбрана. Затова те се срещат в съвсем всички аграрни райони, които са в умерения или тропичния климатичен пояс.

Калинката има доста прелестен външен тип. Тя има овално тяло, с форма на купол и 6 къси крачета. Според типа си имат петънца, линии или пък нямат отличителни шарки. Дължината им варира от 0, 8 до 18 милиметра.

На цвят са блестящо червени, жълти или оранжеви, а надкрилието им е покрито с черни, сиви или кафяви точки. Крачетата, главата и антенките им са също в черно. Някои от тези инсекти са покрити с тънки косъмчета.

 Червена калинка

Има обаче и калинки с 12 бели петна върху кафяв декор. Седемточковите калинки пък се срещат в алено или оранжево с по 3 черни точки от двете страни и една по средата. Съществува 12 и 4- точкова калинка, като може да има над 4 хиляди типа разновидности при тях. Цветът е с друга бляскавост. На по-зрелите калинки е по-тъмен и кондензиран. Броят на петната по телата им не демонстрира тяхната възраст, както постоянно се твърди. Всички живеят към 1 година.

Ярките цветове на калинките не са инцидентни. Те са тяхната отбрана против хищниците. В природата има доста птици и животни, които се хранят с инсекти, само че те нормално заобикалят обагрените в алено и черно. Когато птица или друго животно се опита да изяде калинката, тя отделя от ставите на краката си капчици отровна кръв. Тя съдържа кантаридин. Това е отровна, неприятно миришеща жълта течност, която отблъсква враговете. Хищниците са се научили да стоят надалеч от червено-черното оцветяване.

Най-високата скорост, която може да развие една калинка, е 24 километра в час. Броят размахвания на крилете може да доближи до 85 в секунда. Тя може да прелети 120 километра, без въобще да спре и то със забележителна скорост.

Във въздуха аленото бръмбарче може да се задържи 2 часа и да развие скорост 80 километра в час. Може също по този начин да се издигне до 1200 метра височина. Това демонстрира, че калинката е отличен авиатор.

Много забавен е методът, по който бръмбарчето прибира крилцата си. То грижливо сгъва крилцата, които са доста нежни, под червено-черните си надкрилия, наречени елитри, при кацането. То прави поредност от комплицирани придвижвания, все едно сгъва оригами, с цел да прибере и скрие крилцата си. Това приказва какъв брой здрави са тези крилца и в същото време какъв брой гъвкави. Формата на жилките по крилата разрешават те са се свиват, сходно на ролетката, защото са здрави и сгъваеми в едно и също време.

Размножаване при калинките

 Калинките са симпатични

Калинките водят прекомерно уединен метод на живот. Събират се единствено по време на зимуването и на чифтосването. Размножаването при калинките е от началото на март. Има случаи, когато чифтосването продължава по 9 часа. Понякога ларвите на някои типове носят генетичния материал на двама, даже трима мъжки, което е много загадъчен факт за навиците им.

За една година време може да има най-много 5-6 генерации калинки, като времето от яйце до стара калинка е от 3 седмици до 1 месец. Женската калинка снася до 300 яйца. Те са жълти, овални и са групирани нормално по 10 до 50 броя.

Мястото, където се снасят яйцата, е долната част на листата на растението, където нормално се събират листни въшки, с цел да могат ларвите да се хранят с тях. Те се появяват до няколко дни, откакто яйцата са снесени. Различават се по форма и по цвят.

Ларвата пораства доста бързо и сменя няколко пъти кожата си. После се закача за някое листо с нещо като опашка и се трансформира в какавида. След 1-2 седмици излетява готовата калинка.

Начин на живот на калинките

Това сладко бръмбарче е най-активно от пролетта до есента. Когато стане студено, то си намира някое уютно и топло местенце, в което чака стоплянето.

Някои типове калинки мигрират в страни с по-топъл климат, до момента в който други остават да чакат топлото време, скупчени в групи до няколко милиона екземпляра. Такива места са хралупите на дърветата, под камъните, даже в къщите на хората.

Хранене на калинките

Калинката е див звяр. В основата на нейния хранителен режим влизат листните въшки и акарите. Тя не би пренебрегнала ларвите на други инсекти, яйцата на пеперудите или дребни гъсеници. Една калинка може да изяде до 5 хиляди инсекти през живота си. В същото време самата калинка съставлява храна за жабите, осите, паяците и водните кончета.

В природата съществуват и типове, които се хранят главно с растителна храна. Те ядат цветя, растения, листа и пъстър прашец, както и мицела на гъбите.

 Размножаване при калинките

В същото време калинките имат и канибалски пристрастености. Ако храната не доближава, те атакуват себеподобните си, с цел да оцелеят.

Някои забавни обстоятелства за калинките

Преди 21 години НАСА изпраща в Космоса 4 калинки, които назовава на членовете на групата Бийтълс. Джон, Пол, Ринго и Джордж оживели в галактическото пространство, в несвойнствената за тях микрогравитационна среда и се хранели с обичаните си листни въшки. Тяхното държание в безвъздушното пространство било сполучливо тествано.

Природата ни предлага доста многообразие във връзка с точките на калинката - двуточкови, 10-точкови, 14- точкови и даже 24-точкови. Най-популярни са 7- точковите.

Според скандинавската митология калинката е едно от свещените животни на богинята на любовта и плодородието Фрея, по тази причина се има вяра, че тя е пазителка на децата, а също лекува от всякакви заболявания.

В поверията на някои нации се счита, че калинката е изпратена от Богородица. Тя е обвързвана с молитвите. Затова убийството на калинка се счита за неприятна прокоба.

Калинките си предават по време на чифтосването рискови акари, които могат безусловно да изядат калинката от вътрешната страна.

Калинките могат да се преструват на умрели, с цел да заблудят хищниците, които ги атакуват.

С помощта на калинката се гадае за бъдеща женитба в български поверия.

Трите типа калинки, които се хранят с растения, се смятат за вредители и растителните типове се третират с препарати за растителна отбрана против тях.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР