Калина Константинова е вицепремиер по ефективното управление в редовното правителство

...
Калина Константинова е вицепремиер по ефективното управление в редовното правителство
Коментари Харесай

Калина Константинова: Апатията е най-силното оръжие на корупцията. Ще се преборим с нея

Калина Константинова е вицепремиер по ефикасното ръководство в постоянното държавно управление на Кирил Петков. Преди това е заместник-министър на стопанската система в служебния кабинет назначен от президента Румен Радев. За предварителните парламентарни избори на 2 октомври тя е втора листата на " Продължаваме промяната " в 25-и МИР-София. 

Калина Константинова е родена на 18 май 1984 година в София. Завършва 9-та Френска езикова гимназия в София, след което учи Икономика в Колежа " Бард " в Ню Йорк, Съединени американски щати. Има и магистърска степен по Устойчиво развиване в Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки в Лондон, Англия. Тя е икономист, профилиран в областта на икономическото развиване, със мощен фокус върху предприемачеството. Преподава в програмата за стопански напредък и развиване, афилиирана със Софийския университет " Св. Климент Охридски " и с Центъра за тактики и кoнкурентноспособност в Harvard Business School. Опитът ѝ в частния, обществения и нестопанския бранш е напълно в поддръжка на развиването и модернизацията на дребния и междинен бизнес и започващите компании в България. Била е консултант на Асен Василев, министър на стопанската система, енергетиката и туризма в състава на служебното държавно управление на Марин Райков от март 2013 година до 29 май 2013 година В последните две години развива новаторска започваща компания в областта на осведомителната сигурност, притежател на голям брой награди. Семейна е, с едно дете.

Голяма част от хората са демотивирани и лъгани толкоз години от политическата класа, че даже не считат да упражнят правото си на избор на 2 октомври. Как ще ги накарате да гласоподават за " Продължаваме промяната "? 

Апатията е най-силното оръжие на корупцията. Изборът на 2-ри октомври е извънредно значим, дори съдбоносен. Той е сред това да се върнем обратно към старите политики на прехода или да продължим напред към една изменена и по-добра България. Иска ми се да имам вяра, че хората няма да оставят този избор не просто в ръцете на произвола, а в ръцете на престъпността, която се бори за оцеляване и разчита напълно на апатията, с цел да продължи да се развива безнаказано.

Ние от " Продължаваме промяната " доказахме, че имаме смелостта да се надигнем против несправедливостта и считам, че с силата, която влагаме в идеята, ще събудим хората и те ще осмислят съдбовността на избора на 2-ри октомври.

Кое е главното, което ви отличава от останалите партии?

Ние не сме безгрешни, само че главното, което отличава " Продължаваме промяната ", е, че нашите неточности не са подбудени от подмолни зависимости и от незаконни планове, нито от предпочитание да напълним чекмеджета и куфарчета. Те са разследване от нашия огромен възторг и бързината, с която се опитваме да прекършим гръбнака на корупцията, която за 12 години се е пропила на всички места. Съзнаваме, че ще ни би трябвало много повече време, с цел да успеем да се преборим, само че няма да се откажем.

Въпреки късия период, към 7 месеца, в ръководството, успяхте да извършите доста за младите фамилии и децата - безвъзмездни детски градини и ясли, само че това е единствено част от обществената ви политика?

Точно по този начин, само че с изключение на безплатните държавни детски градини и ясли, ние отделихме 70 млн. за създаване на нови детски градини и ясли в цяла България, тъй като в някои от по-големите градове в действителност това е основният проблем. Отделихме още 16 млн. лева в допълнение за по-здравословна храна на децата в учебно заведение, както и над 820 хиляди лева отплата за родителите на деца, за които няма място в детските градини.

Повишихме минималната учителска заплата на 1415 лева, само че в действителност всичко това са единствено първите крачки, които за тези седем месеца успяхме да извървим.

Един от най-важните цели на " Продължаваме промяната " е да се погрижим за младите фамилии, с цел да могат те умерено да отглеждат децата си в България, вместо да емигрират в търсене на по-добър живот и по-добра реализация. Искаме за България българчетата и техният живот да са същински приоритет.

 Снимка: Личен архив

Увеличението на пенсиите е една от основните ви промени. Това ли е пътят, който ще продължите да следвате - в поддръжка на уязвимите групи в обществото ни?

Да, безусловно нашият проект е след четири години минималната пенсия да бъде 900 лева Това, което заварихме е, че през 2021 година един милион български пенсионери живееха под линията на бедността с минимална пенсия от 300 лева Те бяха лъгани 12 години, че пари за пенсии и обществени ограничения няма. Вярвам, че за тези няколко месеца хората се убедиха, че страната не е бедна, а безобразно крадена. Когато кражбите спрат ще можем да осигурим заслужен живот на нашите родители и на нашите деца.

Планът ни за идващото ръководство е всяка година да подвигаме пенсиите, тъй че те да се покачат със 100% от междинната заплата или с растежа на инфлацията от миналата година, според от това кой индикатор нараства повече. Дългосрочният ни ангажимент е до 2026-та година, в случай че имаме цялостен мандат, минималната пенсия да може да стане 900 лева

Като втори човек в листата на 25 МИР, разкажете какви са главните проблеми, които показват хората в диалозите си с Вас и по какъв начин те могат да бъдат решени?

Основният проблем на българското семейство, без значение от това дали е оскъдно или богато, в това число и на моето, е емиграцията. Бабите приказват с внучетата си през компютъра и то постоянно не на един и същи език. На коледната софра нормално се събира половината от фамилията и това е проблем в цяла България, на единствено в нашия изборен регион.

За първи път в нашето ръководство парите на българите отиват най-накрая при българите за повишение на качеството на техния живот. За първи път бизнесът спря да бъде изнудван и стартира да се развива, тъй че децата ни да имат реализация тук, а не да я търсят на открито.

Кои съгласно Вас са най-важните тематики, по които наложително би трябвало да се работи?

Ние желаеме да си довършим работата, да довършим всичко, което започнахме - да продължим да подвигаме пенсиите, да вдигнем минималната заплата и най-сетне да включим Комисията за битка с корупцията (КПКОНПИ) в битката с корупцията. Тя да се бори с нея, а не да я покровителства, тъй като фундаментът на една страна е тъкмо това: правдивост, заслужен живот за нашите родители и грижа за децата ни.

Как определяте предизборната акция до този миг?

Мисля, че всички виждат, че нападателните похвати на старите политици на прехода са напълно мобилизирани против нас. Това е зов на обезсърчение, една битка за оцеляване с всички вероятни средства, само че ние няма да позволим това да ни отклони, гледаме напред. Хората не желаят да се връщат обратно, а мечтаят за една изменена България. Кампанията на статуквото цели да се обезверят хората, че няма смисъл да се гласоподава, само че истината е, че апатията обслужва корупцията, а изборът на 2-ри октомври е съдбоносен. Избираме сред това дали да останем в предишното и да създадем завой обратно или да гледаме самоуверено напред и дружно да се преборим за една изменена България, която в никакъв случай да не желаеме да напущаме.

 Снимка: Личен архив

*Купуването и продаването на гласове е престъпление
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР