Калина Иванова: Държавата работи мудно и не се вслушва в

...
Калина Иванова: Държавата работи мудно и не се вслушва в
Коментари Харесай

Калина Иванова, "Снак арт": Наложи се да съкратим 2/3 от персонала

Калина Иванова: Държавата работи мудно и не се вслушва в препоръките на бизнеса и заради тази причина стремглаво пропадаме

© Надежда Чипева Черният лебед с COVID-19 нахлу в целия свят и удари и колоси, и млади бизнесмени. Потърсихме сполучливи и растящи компании, които сме описвали през годините, с цел да премерим размера на смяната, компликациите и решенията. За идващите изявленията във втори следващ брой подбрахме компании с друг профил и артикул. Всички се сблъскват с неустановеност, а множеството са с изчезнали доходи.
Калина Иванова и брачният партньор й започват фамилния си бизнес с магазини за вино, зехтин, ядки и други храни през 2014 година В комерсиалните обекти се оферират барчета и тестени произведения, направени с натурални първични материали по домашни предписания на Калина. Две години по-късно тези произведения притеглят вниманието на вложители и през 2016 година е основана " Снак арт ", в която собствеността е поравно разпределена сред фамилията и холдинга " Три арт фууд къмпани ", сплотяващ компании производители с активност в региона на земеделието и храните. В годините до през днешния ден с изключение на барчета и сладки компанията създава и гризини, крекери, курабии и соленки. Всички те са под марката Scala. Фокусът е всеобщият пазар, само че рецептите не престават да се извършват единствено с натурални съставки под управлението на Иванова. Приходите на " Снак арт " за 2018 година са били 866 хиляди лева

Какво се случва с продажбите и бизнеса ви в последните седмици?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Всичко това, което се случва в България, Европа и света, удари съществено нашия бизнес. В компанията се наложи да бъде скъсен повече от половината личен състав - от 24 останахме с 8 заети.

Каква е най-голямата ви потребност, с цел да рестартирате безпрепятствено и гладко след края на изключителното състояние?

От пазар. Това е, от което се нуждаем. Първите три седмици от изключителното състояние бяха безспорен смут. Продажбите ни бяха тотално спрели, даже в комерсиалните вериги. Въпреки огромното извършване на покупки там хората купуваха единствено съществени артикули като леща, ориз, консерви и перилни препарати. Всичко останало беше на безспорен стоп. Заявките към нас от страна на веригите стопираха изцяло макар оповестените промоции.
Отделно от това ние работим с доста учебни лафки, фитнеси, ведомствени кафенета и в бизнес постройките. Всички те бяха затворени, което блокира и нашите продажби.

А планирате ли и други оптимизации?

Да, планираме. В момента преговаряме за наемите си, тъй като, когато нямаме обороти, не можем да покриваме и оперативните си разноски.

Водите ли договаряния с банки и нужна ли ви е кредитна поддръжка?

Все още не. И ще се опитаме да не взимаме заеми, тъй като въобще не можем да предвидим дали и по какъв начин ще се разсъни пазарът.

Кои съгласно вас са най-важните три ограничения, които би трябвало да бъдат подхванати, с цел да не се стигне до загуби и банкрути за дребния и междинния бизнес?

Това, което прави усещане, е, че страната реагира късно с ограниченията си. Мярка 60/40 закъсня, в този момент към момента се бави и мораториумът за заплащанията върху заемите и решението за разпределяне на капитал, който да помогне на компаниите. Държавата работи мудно и не се вслушва в препоръките на бизнеса и заради тази причина стремглаво пропадаме. Това, което би трябвало, са съответни и навременни ограничения. Не две седмици очакване, с цел да бъде признато нещо, което не работи.

Какви са упованията ви за околните месеци?

След анулация на изключителното състояние считам, че пазарът на нашите произведения ще означи най-малко 50% спад.

Интервюто взе Силвия Радославова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР