Калина Андролова, infacto.bgВ момента брокерите от ПП настояват и натискат

...
Калина Андролова, infacto.bgВ момента брокерите от ПП настояват и натискат
Коментари Харесай

Ще проработи ли ремонтът на нефелния закон за „енергийната вноска“?!

Калина Андролова, infacto.bg

В момента брокерите от Политическа партия упорстват и натискат КЕВР да одобряват ценобразуване за контролирания пазар единствено с най-евтиния азерски газ. Така индустриалните консуматори няма да могат да се възползват от контракта с азерите.

Обаче към газоразпределителните сдружения има закачени и индустриални клиенти. И по този начин едната промишленост ще употребява скъпия газ, а другата по-евтин. Бизнесът не е ли част от обществото, драги неолиберали?! Или това още веднъж е следващото лобистко решение, тъй като търговците желаят пазара отвън газоразпределителните сдружения, защото да вземем за пример топлофикационните сдружения не са благонадежден сътрудник, тъй като постепенно си събират парите от популацията.

ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ Е В РЪЦЕТЕ НА ХОРА, КОИТО ДЕЙСТВАТ В ПЪЛЕН ПРОИЗВОЛ. ТЕ СА ХАОСЪТ!

Поредната недомислица, опакована като битка с съветския газ, е законът за „ енергийната вноска “ от 20 лв. върху мегаватчас за импорт и пренос на съветски газ. Той е толкоз несръчен, че българските газопреносни и газоразпределителни сдружения (които са длъжници) ще изпаднат в несъстоятелност още през първия месец от действието на закона. За следващ път желаеме да ударим Русия, а осакатяваме доста тежко само себе си. Някой знае ли за какво го вършим?! Жертви сме на смайващо необразовани властници или на студеномозъчни аферисти, които са индиферентни към на обществото и са способни да унищожават без да им мигне окото?! Или и двете?

Вчера на брифинг ръководещите партии оповестиха, че ще трансформират закона за 20-те лв. върху мегаватчас съветски газ по този начин, че Агенция „ Митници “ да си търси парите непосредствено от „ Газпром износ “. За да се избегне банкрут на сдружението, в случай че то не може да си събере парите от съветската страна.

Към днешна дата обаче законът си работи и „ Булгартрансгаз “ дължи на хазната по 10 млн. лв. дневно. Тоест единствено до края на този месец „ Булгартрансгаз “ няма да може да се разплати и Агенция „ Митници “ ще би трябвало да запорира сметките му. Отделно Агенция „ Митници “ въобще не е наясно по какъв начин тъкмо би трябвало да работи, занапред обмисля.

Тоест България има поразителни по рода си законотворци! Първо одобряват закони, които не знаят по какъв начин ще приложат, и по-късно като зародят вреди, невъзможности, парадокси и несъгласия стартират да ги поправят! Лошото е, че поправките набутват страната още повече в блатото. Всеки досег на днешната власт до каквито и да е финансови и стопански решения основава необратим прелом в страната. Идеята да се събира „ енергийна вноска “ е на Асен Василев и сега ГЕРБ и Движение за права и свободи с предлагането Агенция „ Митници “ да събира „ вноските “ перфидно вкарват самия Асен Василев в тежък капан. Той (неговото министерство) да понесе удара, разправиите и недоклатеността на личните си хрумвания. Решението за Агенция „ Митници “ идва откакто на 9 октомври „ Булгартрансгаз “ показва отчет до Министерството на финансите, до Министерството на енергетиката и до КЕВР по отношение на признатия закон.

Управителното тяло на „ Булгартрансгаз “ акцентира няколко основни казуса, които пораждат към този закон. Съществено е, че законът на Асен не е в сходство с правото на Европейски Съюз. Защото „ енергийната вноска “ съставлява едностранно наложена такса с равносилен на мито резултат, което е неразрешено по Договора за действието на Европейски Съюз (ДФЕС).

Докладът акцентира обстоятелството, че глобите на Европейски Съюз против Русия не обгръщат преноса, доставките и потреблението на съветски газ. И че въвеждането на „ енергийната вноска “ ще окаже въздействие върху прилежащите пазари. Засягат се директно Гърция, Сърбия, Северна Македония, Румъния, само че също и Унгария и Австрия. Всички тези страни не са отказали от потреблението на съветски природен газ. Тоест ние сме единствената страна в Югоизточна Европа, която се е отказала да купува непосредствено съветски тръбопроводен газ. Но действително до този миг България използва единствено съветски газ, който медиатори получават посредством ТРЪБОПРОВОДНИТЕ ДОСТАВКИ НА РУСИЯ КЪМ НАШИТЕ СЪСЕДИ.

Какви могат да са резултатите от нашето нефелно законотворчество – дефицит на газ в района и повишени цени.

Напоследък законотворчеството е някакъв цялостен хаос, като стартираме от измененията в Конституцията и свършим с „ енергийната вноска “. ПП нямат политическа просветеност, че основаването на закони би трябвало да се обосновава пред обществото с причини за нужда. Създаването на закони не може да е плод на инцидентно скимване, което в случай че някой по-късно обори, ще поправяме и т.н. В този смисъл отчетът на „ Булгартрансгаз “ споделя, че не са посочени задачите за реализиране, възможни ли са те въобще, не е показан и анализ на рисковете. Като цяло в първата част на отчета „ Булгартрансгаз “ вършат на пух и прахуляк решението за „ енергийната вноска “.

Втората част съдържа данни за финансовото положение на сдружението, от които излиза наяве, че газопреносният оператор към края на септември има задължения към банки, към БЕХ и комерсиална задлъжнялост по контракти в размер на милиард и половина лв..

Същевременно се хвалят, че вследствие на положителното си ръководство реализират високи финансови резултати. Отбелязват, че тяхната активност е обвързвана с сериозна инфраструктура за България и Европа, която изисква поддръжка, разширение и изключително внимание. Дават образци за значимите споделени планове, в които „ Булгартрансгаз “ взе участие – разширение на „ Чирен “, междусистемната реверсивна газова връзка България-Сърбия, терминала до Александруполис. В последна сметка „ Булгартрансгаз “ декларират, че имат по разплащателни сметки 50 млн. 969 хиляди лв., откакто изваждат от наличностите (около 245 млн. лева) парите, които са дадени като депозит от ползвателите на газопреносната мрежа (търговците, които държат газа). Но най-интересната част по данни на самото сдружение „ Булгартрансгаз “ е, че приходите му се генерират от дълготрайните контракти с „ Газпром Експорт “ (тоест транзита) в размер на 61,9%. Други 33,8% са от контракти за достъп и транспорт на газ по мрежата, което механически още веднъж е съветски газ, макар че не може да се разпознава изрично (деликатно добавят).

„ Булгартрансгаз “ разказват и какви ще са резултатите от въведената „ енергийна вноска “, като дават образци по месеци, съгласно размерите на газа за транспорт, като пресмятат, че да вземем за пример за месец август вноската би трябвало да бъде към 211 млн. лв., а прогнозата за 2024 година е почти 2 милиарда лв.. Това съгласно сдружението е число, което е четири пъти по-голямо от постъпленията от пренос по дълготрайните контракти. Икономически парадокс е „ Булгартрансгаз “ да заплаща по-големи суми за енергийни вноски в сравнение с са приходите от активността му. Ако бъдат регистрирани всички количества газ, които минават през Странджа 2/Малкочлар, се получава, че „ Булгартрансгаз “ ще има отговорности към хазната към два милиарда и половина лв..

Смятаме всички количества, тъй като това в действителност е Турски поток, който е директно обвързван с Русия. Тази тръба няма отклонения. Българските нововластници, псевдоикономисти, задължават личното си сдружение с милиарди! 

И сдружението основателно подсказва, че даже една месечна вноска ще го сложи в несъстоятеност. И „ Булгартрансгаз “ на практика няма да може да реализира активността си. Ще се наложи да приключи участията си в интернационалните взаимни планове, свързани с европейската енергийна сигурност.

ВИНАГИ СЪМ съдебна експертиза УЧУДВАЛА НА ФЕНОМЕНАЛНАТА СПОСОБНОСТ НА Политическа партия ДА СПИРАТ ИКОНОМИЧЕСКОТО ДИШАНЕ НА ДЪРЖАВАТА.

Вече няколко пъти го вършат с такава лекост, дебилно присъща, че чак е плашещо човек да ги проучва. Защото се проучва нещо, което е рационално и може да се изясни. Психопатологиите не са обект на журналистически, политологични или стопански разбори. Те са обект на медицински разбори. Като цяло изводите от отчета на „ Булгартрансгаз “ са, че активността на сдружението и всички доходи зависят извънредно от дълготрайните контракти с „ Газпром Експорт “! Това е колос на глинени крайници, който зависи от един клиент, от който нашите управници желаят безусловно да се лишат. Те споделят: ние на този клиент ще му пречим по всевъзможен начин.

Накрая откакто в отчета са изброени всички вероятни несъответствия на закона на Асен Василев и нарушавания на един куп контракти, „ Булгартрансгаз “ декларира, че сдружението не би трябвало да е задължено лице.

Именно в този смисъл ръководещите обмислят ново предложение, Агенция „ Митници “ да си събира „ енергийните вноски “ от „ Газпром Експорт “. В плана за промени върху закона Министерството на финансите предлага още по-голямо задълбочаване на недоразумението, вместо да прекратят дилетантщините във фискалните принадлежности. В член 5в, алинея 4 Министерството на финансите се е сетило за фрапираща нелепост. Че операторите на газопреносни и газоразпределителни мрежи би трябвало да събират АВАНСОВО дължимите енергийни вноски от ползвателите на мрежата въз основата на прогнозни количества газ за транспорт. И още нещо, че ПРИ НЕВНЕСЕНА ЕНЕРГИЙНА ВНОСКА ЗАДЪЛЖЕНИТЕ ЛИЦА НЕ МОГАТ ДА ПОЛЗВАТ УСЛУГИТЕ НА ОПЕРАТОРИТЕ И ГАЗОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ МРЕЖИ. Това ще рече, че всеки който купува и придвижва съветски газ, ще бъде лишен от правото да употребява услугите на операторите. 

Тоест нашите управници ни стопираха газа! Това се отнася за „ Газпром “, за „ Булгаргаз “, за други търговци, за гръцките медиатори и прочие В член 5г, алинея 4 се споделя, че Агенция „ Митници “ ще подхваща ПРИНУДИТЕЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Това значи, че в случай че търговец, ползвател на мрежата, потребител не си внесе таксите, ПЪРВО, ЩЕ БЪДЕ ЛИШЕН ОТ ПРАВОТО НА ПОЛЗВА УСЛУГАТА, ТОЕСТ СПИРАТ МУ ГАЗА, И ВТОРО, ЩЕ МУ БЛОКИРАТ СМЕТКИТЕ И ЩЕ МУ ИЗТОЧАТ СМЕТКИТЕ! Ще му приберат наличностите, които има по сметки. И трето, „ Булгартрансгаз “ няма да може да си събира парите за транспорт, т.е. ще имаме цялостен колапс на цялата система. Притеснително е, че Министерството на финансите дава предложение, което е неуместно.

В отчета на „ Булгартрансгаз “ се показва, че сдружението НЕ МОЖЕ ДА ПРЕУСТАНОВИ ПРЕНОСА НА ГАЗ, КАТО НАКАЗАТЕЛНА ПРОЦЕДУРА, ЗАЩОТО НЕУСТОЙКИТЕ Пожарна охрана ДЪЛГОСРОЧНИТЕ ДОГОВОРИ С „ ГАЗПРОМ ЕКСПОРТ “ ЩЕ СА ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ГОЛЕМИ ОТ РАЗМЕРИТЕ НА ПРИХОДИТЕ ОТ ПРЕНОС И БЛЕНУВАНИТЕ ПРИХОДИ ОТ ВЪПРОСНИТЕ „ ЕНЕРГИЙНИ ВНОСКИ “. Това следва да го знае всеки икономист с естествен разум, по тази причина остава мистерия ЗАЩО се подхващат тези дейности?! Може би на Асен Василев има цели, за които не се досещаме. На Асен му би трябвало дебита (вземането), тъй като той разхода към този момент го е заречен.

Докладът на „ Булгартрансгаз “ разказва целия този парадокс в цялостни детайлности и в същото време търси метод да се избави на закрито, като споделя „ нас ни изключете “. Само че всички последици, които „ Булгартрансгаз “ разказва в детайли, ще настъпят отново за сдружението, единствено че с малко забавяне. Просто най-първо ще се мине през ползвателите на мрежата, т.е. през всички търговци, по този начин да го кажем. Тоест „ Булгартрансгаз “ няма да почине първия месец, а ще почине втория месец! Със сигурност Агенция „ Митници “ може да запорира сметките на нашите компании, които са купили от „ Газпром Експорт “ на нашата граница. Но не е ясно по какъв начин ще събере „ енергийните вноски “ от руснаците. Путин споделя на Унгария и Сърбия да не се тормозят, преносът няма да бъде спрян. Но нашите управници му споделят на Путин, че в случай че не си внесе „ енергийните вноски “, няма да може да употребява тръбата. В предлагането на МФ за поправяне на закона се показва, че достъпът ще се стопира „ след приемане на наложителни писмени наставления от Агенция „ Митници “… Поредната недомислица, която звучи като врата за корупция. Агенция „ Митници “ може на един да спре достъпа, на различен да не спре или да отсрочи.

И по този начин, може ли да проработи ремонтът на нефелния закон за „ енергийната вноска “?! Добре ли ще сме всички, в случай че „ Булгартрансгаз “ не е задължено лице, а Агенция „ Митници “ си търси вноските непосредствено от „ Газпром Експорт “? Спасява ли се „ Булгартрансгаз “? Отговорът е НЕ. „ Газпром Експорт “ няма записано сдружение тук и единственият метод Агенция „ Митници “ да сътвори насила е да спре преноса на газ.

Отделно от проблема с преноса, търговците у нас ще дължат 20 лв. за мегаватчас на хазната, които няма да могат да вземат от потребителите, тъй като потребителите си имат контракти с търговците и цената на газа е изчислена по съответна формула. Така досегашните търговци ще окапят и ще би трябвало да бъдат заместени от други, които вероятно могат да потвърдят различен генезис на газа. Например „ Лукойл “ използва по 1 млн. куб. метра газ дневно за софтуерни потребности при производството на горива. До този миг „ Лукойл “ си доставя газ от „ Газпром Експорт “ през компанията на Валентин Златев. „ Газпром Експорт “ продава газа на „ Странджа/Малкочлар “ на компанията на Златев. И в този момент компанията на Златев ще би трябвало да се задължи към хазната. Какво ще се случи от тук нататък?! Ще спре „ Лукой “ да работи ли? Или ще стартира да употребява ребрандиран газ от БОТАШ?! Деница Златева пък със своите дейности прокарва ползите на търговците за сметка на сдружението, което ръководи. Тя се концентрира върху гръцките компании „ Митилинеус “ и ДЕПА. Те са главните снабдители на газ за „ Булгаргаз “ през последните две години. Това са гръцките компании с дълготрайни контракти с „ Газпром Експорт “. Русия доставя газ на гръцки компании на вход на Гърция. Само че когато България ограничи достъпа на съветския газ до Гърция, „ Митилинеус “ и ДЕПА, които имат контракти с „ Булгаргаз “, ще би трябвало да престанат да ни доставят газ. Просто сега, в който газът стигне на вход до Гърция, те към този момент са го продали в България. И този газ на практика не влиза в Гърция, той остава в България. Това е 100% съветски газ. Когато „ Газпром Експорт “ доставя газ примерно на МЕТ, правата върху газа се трансферират на МЕТ на Странджа/Малкочлар. И тогава Агенция „ Митници “ ще си търси парите от МЕТ. А търговецът МЕТ или други компании, които са търговци на газ, ще би трябвало да вземат тези 20 лв. от консуматорите на газ в България. Вероятно по тази причина на родните немислещи се е зародила концепцията КЕВР да ценообразува за контролирания пазар единствено от азерски газ. Обаче 20-те лв. на мегаватчас ще останат за промишлеността. Което ще надуе още повече инфлацията и ще докара до оскъпяване на всички артикули. И задача „ еврозона “ става невъзможна.

С този закон се оскъпява природният газ, който България използва, макар че той е задоволително безценен. Въпросът е кой ще заплати сметката. Имаме ползватели на газопреносна и на газоразпределителна мрежа. Болниците да вземем за пример са свързани към газоразпределителната мрежа. И ще дължат „ енергийна вноска “. Както и детските градини, и топлофикациите. Защото газоразпределителните мрежи ще би трябвало да ги внесат в бюджета. В КАЗУСА С ТОЗИ ЗАКОН ИМАМЕ ДВЕ ЛИНИИ – ЕДНАТА Е ТРАНЗИТ, ДРУГАТА Е РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ГАЗА ЗА ВЪТРЕШНИЯ ПАЗАР. Единият вектор отива към „ Газпром Експорт “, другият отива към вътрешния консуматор, народа. „ Газпром износ “ нямат договорни права да фактурират „ енергийните вноски “ на гърци, румънци, сърби и прочие, тъй като цената на газа се дефинира по ценова формула, записана в договорите. И тя е на вход на всяка страна. Тоест парите, които Министерство на финансите желае, би трябвало да ги заплати „ Газпром износ “ в нарушаване на всички дълготрайни контракти с „ Булгартрансгаз “. А ще ги заплати ли?!

„ Булгартрансгаз “ просто декларира, че не желае да има отговорност в събираемостта и невъзможността да заплати тези „ енергийни вноски “. Само че тези „ вноски “ без значение, че ги трансферират като ангажимент на „ Митници “, ще бъдат дължими и няма да могат да се вземат. Вместо „ Булгартрансгаз “ да отхвърли предлагането напълно, сдружението се съгласява с някакви корекции на Министерството на финансите, което още повече задълбочава проблемите. И всички последствия, които „ Булгартрансгаз “ разказва в отчета си, ще се осъществен за сдружението, само че с малко забавяне.

Когато деликатно четеш закона за „ енергийната вноска “, разбираш, че страната се ръководи от тежко некомпетентни хора, които не схващат същността на държавното ръководство, смисъла на страната и какво значи национална сигурност. Държавата е нещо друго от корпорация, в която можеш своеволно да властваш. Историята ни демонстрира редица психопати, които с лекост са унищожили цели империи с дейната си нелепост.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР