Законът на Калифорния повишава минималната заплата за работещите в заведения за бързо хранене

...
Калифорния повишава минималната заплата за работниците за бързо хранене, отбелязвайки
Коментари Харесай

Калифорния повишава минималната заплата за работниците за бързо хранене, отбелязвайки трудно спечелена победа за тези работници и профсъюзните организатори.

На фона на скандирания „когато се борим, ние побеждаваме“ от служителите за бързо хранене и членовете на Международния съюз на служителите в сферата на услугите в Лос Анджелис, Калифорния, губернаторът Гавин Нюсъм подписа в четвъртък закон, който повишава минималната заплата до 20 долара на час за работниците за бързо хранене и създава съвет, който може да одобри допълнителни увеличения в бъдеще. Текущата минимална заплата в щата е 15,50 долара на час и ще се увеличи до 16 долара на час на 1 януари.

Новото почасово заплащане на работниците в бързото хранене ще влезе в сила от 1 април следващата година. Служители, които работят в ресторанти за бързо хранене с най-малко 60 локации в цялата страна, отговарят на условията.

 Работници за бързо хранене и профсъюзни активисти демонстрират пред Калифорнийския щат Капитолий в подкрепа на законодателството за увеличаване на заплатите на работниците за бързо хранене до $20 на час в петък, 15 септември 2023 г., в Сакраменто, Калифорния. Работници за бързо хранене и профсъюзни активисти демонстрират пред сградата на Капитолия на щата Калифорния в подкрепа на законодателството за увеличаване на заплатите на работниците за бързо хранене до 20 долара на час в петък, 15 септември 2023 г., в Сакраменто, Калифорния. Тери Чеа/AP

Ключова част от закона е създаването на деветчленен съвет за бързо хранене, който включва двама представители от индустрията за бързо хранене, двама, които представляват групи франчайзополучатели или собственици на ресторанти, двама, които представляват служители, двама представители от групи, застъпващи се за служителите, и член на обществеността.

От 2025 г. до 2029 г. съветът е упълномощен да увеличава минималната почасова заплата за работещите в заведения за бързо хранене всяка година с максимум 3,5% или годишната промяна в индекса на потребителските цени (мярка на федералното правителство за инфлацията и цените на стоките), което е по-ниско. През този период само съветът може да определя заплатите на работещите в бързо хранене. Законът упълномощава съвета само до 2029 г.

Съветът може също така да препоръча други стандарти за труд, здраве или безопасност за разглеждане от съответните ръководни органи.

Дълга битка

Версията на закона, подписана от Newsom днес, замества по-ранна итерация, която беше приета и подписана от губернатора миналата година.

Членове на ресторантьорската индустрия лобираха силно срещу този закон, харчейки милиони. В крайна сметка законът беше спрян в очакване на референдум през ноември 2024 г., който щеше да позволи на избирателите да го отменят.

Този закон заменя тази версия и успокоява членовете на индустрията, които се противопоставиха на способността на съвета от предишната версия да създава закони, включващи условията на труд и безопасността на работното място, да повишава заплатите и да предприема други стъпки за влияние върху сектора. Лобистка група в индустрията също каза, че бързо хранителните компании и техните франчайзополучатели биха похарчили над 120 милиона долара, за да накарат хората да гласуват против първоначалния закон по време на референдума през ноември.

„Подписът на губернатора върху този законопроект слага край на дългогодишна и скъпа битка за регулирането на индустрията за бързо обслужване в Калифорния“, каза Шон Кенеди, изпълнителен вицепрезидент по обществените въпроси в Националната ресторантьорска асоциация, в изявление в четвъртък. „Има значителни предизвикателства, създадени от този закон, с които ресторантите ще трябва да се справят, но те ще го направят със стабилно и предвидимо регулиране.“

Трудният път направи „яркостта на този ден още по-фантастична“, каза международният президент на SEIU Мери Кей Хенри пред CNN.

SAG- Актьори от AFTRA и писатели от Гилдията на писателите на Америка (WGA) вървят по линията на пикета по време на текущата си стачка пред офисите на Netflix в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, 22 септември 2023 г. Актьори от SAG-AFTRA и писатели от Гилдията на писателите на Америка (WGA) вървят по линията на пикет по време на текущата им стачка пред офисите на Netflix в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, 22 септември 2023 г. Марио Анзуони/Ройтерс

„Ние сме уверени, че очертаното ще подобри драстично условията за половин милион работници в щата за бързо хранене“, каза Хенри. Индустрията за бързо хранене в Калифорния има повече от 550 000 работници, според SEIU, повечето от които жени и цветнокожи. Хенри добави, че законът „вдъхновява други работници, които се организират... в щати в цялата страна и се чудят дали някога ще могат да седнат на масата с работодателя си“.

Анейша Уилямс, която работи за Jack in the Box в Калифорния и говори пред обществеността по време на подписването в четвъртък, каза пред CNN, че по-високата заплата ще има огромна разлика лично за нея. По-високото заплащане означава повече пари за сметки, за изхранване на децата и кучето и, надяваме се, излизане от бедността, каза тя. В момента, каза Уилямс, тя прави 17 долара на час.

За Уилямс също е важно да има място на масата чрез съвета.

„Благодарна съм, че най-накрая мога да седна с тези корпорации и компании и да обсъдим някои от проблемите, които имаме“, каза тя. „Ние сме тук, за да направим промяна и да накараме нещата да работят за всички. И това е, което искаме те да разберат.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР