Калифорния е известна със златистите си пясъци и безкрайните си

...
Калифорния е известна със златистите си пясъци и безкрайните си
Коментари Харесай

До 70% от калифорнийските плажове могат да изчезнат до края на века

Калифорния е известна със златистите си пясъци и безкрайните си талази, само че огромна част от известните крайбрежия на щата може да изчезнат в близко бъдеще. Това сочи ново изследване, съгласно което сред 25 и 70% от калифорнийските плажове могат да бъдат отмити до края на века, оставяйки след себе си единствено скали или крайбрежна инфраструктура, оповестява " Гардиън ".


В изследването са употребявани сателитни данни, събрани през последните две десетилетия, с цел да се изследва калифорнийското крайбрежие с дължина 1100 благи. Изследователите от Геоложкия институт на Съединени американски щати (USGS) употребяват тези сателитни изображения в композиция с модели на повишаване на морското ниво, провокирано от климатичната рецесия, с цел да оценят формата и ситуацията на бреговата линия на щата до 2100 година Размерът на покачването на морското ниво ще зависи от това какъв брой въглероден диоксид се изпомпва в атмосферата в този момент и в бъдеще.

Документът, който е в развой на рецензиране за издание, е продължение на изследване от 2017 година, извършено от същите откриватели, фокусирано върху скоростта на крайбрежната ерозия в Южна Калифорния. Това изследване откри, че сходна част от плажовете в Южна Калифорния - сред 31 и 67% - са податливи на изгубване.

" Плажовете са може би най-емблематичната характерност на Калифорния и капацитетът за загуба на тази еднаквост е действителен ", написа Шон Витоусек, откривателят, управлявал както изследването от 2017 година, по този начин и актуалното. " Загубата на защитната линия от плажен пясък сред нас и вилнеещия прибой излага сериозната инфраструктура, бизнеса и домовете на вреди. Плажовете са естествени запаси и евентуално напъните за тяхното запазване би трябвало да се усилят вследствие на човешкото ръководство. "

Калифорнийската крайбрежна комисия към този момент предизвиква градовете да укрепват крайбрежието си, като строят морски стени или депонират огромни скали, които могат да оказват помощ за отбраната им от удрящите талази (въпреки че морските стени могат да провокират по-бърза ерозия на пясъка от прилежащите плажове). Възстановяването на естествените пясъчни дюни също може да помогне за отбраната на плажовете. В изследването се показват няколко области, изложени на необикновен риск от мощна ерозия: Пойнт Арена и залива Хумболт в Северна Калифорния, Писмо Бийч и залива Морро в Централна Калифорния, както и Нюпорт Бийч и Сан Клементе в Южна Калифорния.

Загубата на плажове може да има следващи резултати върху общностите, които живеят навътре в страната. Това визира в най-голяма степен исторически маргинализираните групи от популацията с по-ниски приходи - жителите на крайбрежието нормално са по-възрастни и по-богати от междинния гражданин на Калифорния. Без спасители, паркинги и други улеснения става все по-трудно за хората, живеещи надалеч от крайбрежието, да се възползват от преимуществата на останалите плажове.

Новото изследване за първи път употребява бреговите линии, получени от спътник, за сходен вид разбор, споделя Марк Мерифийлд, крайбрежен океанограф от Института по океанография " Скрипс " в Ла Джола, който не е взел участие в проучването.

Плажовете, които направиха Калифорния известна, към този момент се трансформират, като изследване на USGS от 2009 година откри, че към 40% от плажовете към този момент са подложени на дълготрайна ерозия.

/БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР