kaldata.comУчените от китайската академия на науките възнамеряват до края на

...
kaldata.comУчените от китайската академия на науките възнамеряват до края на
Коментари Харесай

Китай възнамерява да включи своето „изкуствено слънце“ до края на годината

kaldata.com

Учените от китайската академия на науките имат намерение до края на тази година да приключат с построяването на своя нов токамак. Очаква се инсталацията да сложи връх в основаването на високотемпературна плазма и да направи още една крачка към приемането на сила от термоядрен синтез.

През месец ноември предходната година китайските специалисти нагряха плазмата в своя пробен термоядрен реактор EAST „ изкуствено слънце “ до 100 милиона градуса по Целзий. А предходната седмица представителите на китайската нуклеарна корпорация „ Дуан Сюйджу “ оповестиха, че новият токамак  HL-2M  ще бъде приключен към края на 2019 година.

Миналата есен в реактора EAST температурата на електроните в плазмата доближи 100 милиона градуса, а на йоните – 50 милиона градуса по Целзий. Новият HL-2M ще може двойно да увеличи температурата на йоните. Сто милиона градуса е седем пъти по-висока температура спрямо температурата на Слънцето. И още, новият термоядрен реактор вид токамак ще вдигне силата на тока в плазмата от 1 милион на три милиона ампера.

Достигането на температура на йоните от 100 милиона градуса по Целзий е едно от трите условия за основаването на енергийно ефикасен термоядрен реактор. Другите две условия са удържане на плазмата в лимитирано пространство и обезпечаване на висока компактност на плазмата.

В средата на годината компанията First Light Fusion се чака да показа личен работещ термоядрен реактор. Към 2024 година основаният от английските експерти термоядрен реактор би трябвало да стартира да дава повече сила, в сравнение с е нужна за неговото запалване – т.е., той ще бъде стопански преференциален.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР