Какво става с Университетска болница Лозенец“, известна повече като правителствена“?

...
Какво става с Университетска болница Лозенец“, известна повече като правителствена“?
Коментари Харесай

Министър Ананиев няма ”топки” да говори открито за „правителствена“, проф. Спасов, Доган и Пеевски

Какво става с Университетска болница „ Лозенец “, известна повече като „ държавна “? Завърши ли финансовият одит на елитното здравно заведение и какви са резултатите? Има ли злоупотреби и в случай че има – кой е виновен? Ще се заеме ли прокуратурата с това?
Здравният министър Кирил Ананиев шикалкави пред медиите, мрънка и се огъва. В изявите му проличава боязън да спомене даже името на шефа на болничното заведение проф. Любомир Спасов. Страхува се и да приказва за финансовите, а може би и други проблеми в здравното заведение, подозирано от години във връзки с властта. Купил ли е проф. Спасов първокласен парцел в кв. „ Бояна “ в столицата? Или е живял до неотдавна в него чартърен? На кого е този парцел и по какъв начин е завършено неговото прилагане? Продаден ли е този парцел наскоро? От кого и на кого? С какви пари е закупен, какъв е техният генезис? Това не е ли работа на Национална агенция за приходите, КПКОНПИ и прокуратурата? Говори се за злоупотреби в болничното заведение, за изчезнали милиони, за връзки с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски и почетния ръководител на придвижването Ахмед Доган. Може би това е повода министър Ананиев да заобикаля тематиката и да се опасява. Ако министърът желае да услужи на въпросния кръг, да излезе и да съобщи, че всичко е наред и това са долни клюки. Ако публичния интерес не му е апатичен, да приказва намерено по тематиката - с причини и доказателства, резултати от инспекции, одита и така нататък

Ето някои изявления в разнообразни, които трасират в най-общи линии проблемите към проф. Любомир Спасов и ръководените от него УБ „ Лозенец “ и Медицинския факултет към СУ „ Св. Климент Охридски “.

09.12.2018 г, бТВ

Кирил Ананиев: Болница „ Лозенец” има над 30 млн. лв. задължения

Дългове за над 30 млн. лв. и поети задължения за над 60 млн. лв. има държавната болница „ Лозенец”, чийто шеф е проф. Любомир Спасов. Все още тече финансовият одит, само че по първична информация финансовото положение на болничното заведение не е положително.

„ В същото време работещите в болничното заведение не бяха получавали месец, месец и половина заплати. Правителството взе нужните ограничения, с цел да разплати дължимите заплати. Освен това са прехвърляни средства от разноски за личен състав, за прехрана и финансови разходи”, сподели в предаването „ Тази неделя” министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.

Самият Любомир Спасов няма да бъде шеф, откакто болничното заведение стане педиатрична, добави Ананиев.

Той увери, че образователната и клинична база в болница „ Лозенец” на студентите по медицина от Софийския университет ще бъде непокътната. Те ще имат опцията да употребяват и други клинични бази.

След като беше обявено, че държавната болница ще стане първото многопрофилно заведение за болнична помощ, осигуряващо сложно лекуване за деца, студентите по медицина от СУ останаха разтревожени. Досега те се образоваха точно там.

„ Болница „ Лозенец” е едно лечебно заведение, което се намира в една прелестна естествена среда, в която децата ще се усещат отлично, техните родители също. Знаете, че това е един прелестен парк с добра инфраструктура”, уточни Ананиев.

Болничното заведение разполага с към 220 кревати. За да бъде многопрофилна детска болница обаче ще са нужни двойно повече. Предвижда се и построяването на още един корпус с топла връзка сред към този момент съществуващата постройка и новата.

„ Вчера се върнах от съвет на министрите на опазването на здравето. Разглеждахме новата финансова рамка, разговарях с господин Андрю Кайтис – той пое уговорката да направи всичко допустимо да обезпечи един спомагателен запас от европейски средства. Толкова, колкото са ни нужни, като създадем разчета”, сподели здравният министър.

По думите му за плана ще се нужни към 35 – 40 млн. лв., до момента в който построяването на нова болница би коствало към 150 млн. лв..

„ Болница „ Лозенец” като многопрофилна детска болница ще бъде предопределена за лекуване единствено на деца. Това обаче не значи, че ще закрием останалите отделения, които не са свързани с лекуването на деца, болничното заведение ще бъде преобразувана посредством вливане в новата многофункционална детска болница. Тези отделения, които не са директно свързани с лекуването на деца, ще бъде прелокирани към другите академични лечебни заведения в София, които са профилирани в даденото лекуване за възрастни хора”, акцентира Ананиев.

Той увери, че няма никаква заплаха за бъдещето на медицинския факултет към Софийския университет, който ще продължи да действа.

На експертите в болничното заведение пък ще им бъде даден избор – дали да останат на същото място или да се трансферират на друго. При всички положения работа ще бъде открита за всички, сподели Ананиев.

***

28.11.2018, Факти.бг

В така наречен държавна болница – „ Лозенец” – не са получавали заплати за октомври, към този момент съвсем с месец забавяне

Болницата е на директно послушание и бюджет на Министерския съвет. Нейният началник проф. доктор Любомир Спасов не се е мяркал в болничното заведение от една седмица, пристигнал е за пръв път в този момент в понеделник да успокоява личния състав. Но към този момент едно заричане за погашение на заплати в предходния петък не е изпълнено. Хора от личния състав подават молби за овакантяване. Санитарки, които са най-ниско платени, не могат да устоят и месец без заплата. Това научи e-vestnik от източници от болничното заведение.

Не е за поверие, само че и сега в болничното заведение има лекари с съществена заплата 700-800 лв. и незначителни надбавки над това, брутна до към 1000 лв.. Трудно е да се обяснят аргументите, откакто шефът на болничното заведение доктор Любомир Спасов съгласно оповестени и неопровергани информации е взимал приблизително по 15 000 лв. на месец в допълнение заплащане върху заплата си. От болничното заведение тогава обясниха, че това са надбавки за интервенции, спомагателна работа и т. н.

Политиката на шефа е да поддържа добре платени определени хирурзи и лекари, останалите са с мизерни заплати. И те не напущат болничното заведение, тъй като някои от тях работят там по 20-30 години, има добра техника, средата е добре поддържана, а и в някои браншове работата не толкоз натоварваща.

***

26.09.2018, offnews.bg
Автор: Александра Маркарян

Под 60% успеваемост на общоприет интернационален тест е равна на оценка Слаб (2). Под 60% успеваемост на операционната маса е необикновен триумф, а хирургът е неоспорим престиж. Нищо, че в първия случай става въпрос за теоретични познания, а във втория - за това какъв брой деца ще живеят и какъв брой ще умрат.

Звучи ви налудничаво? Нищо сходно! Това е оценката, която Академичният съвет (АС) на първия български университет - Софийския - даде довечера на проф. доктор Любомир Спасов - шеф на някогашната Правителствена болница (настояща Университетска болница " Лозенец " ). Апелативен съд на СУ го предложи на министъра на опазването на здравето за народен съветник по трансплантология и през 2019 година

Като подобен проф. Спасов ще може да остане в Комисията за лекуване в чужбина и да се произнася за всяко дете, нуждаещо се от трансплантация - дали то да остане в България (и по всяка възможност да бъде оперирано от управителен от същия проф. Спасов екип в УБ " Лозенец " ), или да замине за чужбина и да го оперират надалеч по-опитни в трансплантациите хирурзи.

Струва ви се, че има спор на ползи? Отново нищо сходно! Пак съгласно преподаватели в Софийския университет. Миналия септември, когато същото предложение бе поставено на масата за разискване от Академичния съвет, Пенка Георгиева от името на пациентските организации " Заедно с теб " помоли преподавателите да не гласоподават " за ", тъй като това е спор на ползи. Тогава никой не я чу. Тази вечер даже нямаше кой да повдигне въпроса.

Докладът с предлагането проф. Спасов да бъде включен в листата на националните консултанти в региона на трансплантологията внесе ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков.

22-ма преподаватели гласоподаваха " за ". Двама се въздържаха. Един-единствен член на Апелативен съд (студент) гласоподава " срещу ".

Последната дума ще има здравният министър - финансистът Кирил Ананиев, който, в случай че желае, може да прегледа данните за преживяемостта на трансплантираните деца. А те са следните: от 2008 година до 2017 година у нас са осъществени 22 чернодробни трансплантации на деца на възраст от 0 до 18 години. Само две от тях са във ВМА, останалите са при проф. Спасов - в УБ " Лозенец ". В същия интервал ретрансплантирани са две деца. От всички 22 деца все още живи са 13. Това прави преживяемост от 59%.

***

20.12.2017, offnews.bg

Как Любомир Спасов взе постройка на Софийския университет и я хариза на Цацаров

Как постройка за милиони на университет с непрестанна потребност от още и още пари се харизва покорно, без 1 стотинка в подмяна? Отговор на този въпрос даде през днешния ден Министерският съвет, който постави последната точка в развивалата се повече от една година скица.

Построената през 1952 година постройка се намира в необятния център на София - на бул. " Александър Стамболийски " 82, на метри от Mall of Sofia. Имотът е с повърхност 8020 кв. м, дружно с обособена част от издигнатата в парцела образователна постройка.

До ноември 2016 година той е благосъстоятелност на Софийския университет, а постройката е предопределена за Факултета по типичен и нови филологии.

На 15 ноември 2016 година членовете на Академичния съвет получават предложение от ректора проф. Анастас Герджиков постройката да бъде трансферирана на болница " Лозенец " " за предклинична подготовка на студентите от Медицинския факултет на Софийския университет ". И факултетът, и болничното заведение се ръководят от едно и също лице - доктор Любомир Спасов.

Предложението не е отправено на постоянно съвещание на Съвета. Членовете му го получават в електронен тип и са принудени да гласоподават също електронно, без да го разискват, тъй като решението, по незнайни аргументи, би трябвало да се вземе незабавно. Електронното гласоподаване би трябвало да завърши на 18 ноември.

Министерският съвет обаче не дочаква публично решение от Апелативен съд. На 16 ноември държавното управление трансферира постройката от СУ на болница " Лозенец " с претекст " отпаднала нужда " за Софийския университет и с обещанието да бъдат отпуснати 18 милиона лв. на болничното заведение за финансови разноски (става въпрос за две решения на Министерски съвет, обявени на 17 и 18 ноември 2016 г.)

Как Министерски съвет взе своето решение преди гласуването на Академичния съвет да е завършило, пита с отвращение един от членовете му - студентът Симеон Георгиев, само че въпросът остава без отговор. Той приканва СУ да апелира, тъй като губи постройка за милиони, само че това не се случва.

Пред OFFNews ректорът Герджиков тогава оправдава решението с предшественика си - през 2014 година, по времето на проф. Иван Илчев, било взето решение постройката да се трансферира на най-новия факултет на СУ - медицинския, тъй като болница " Лозенец " имала пари и щяла да я ремонтира.

Предклинично образование на студентите по медицина на " Стамболийски " по този начин и не стартира. Вместо това през днешния ден, в навечерието на празниците, Министерският съвет пътем взе ново решение: трансферира постройката от болница " Лозенец " на Висшия правосъден съвет, тъй като " теренът от 8 дка и издигнатата в него постройка са с отпаднала нужда за болница " Лозенец ". Те ще бъдат употребявани са потребностите на профилираните органи на правосъдната власт - съд и прокуратура, написа още в известието за решението на държавната пресслужба.

***

22.02.2017, Фрог нюз

Пеевски ли купи имението на шефа на Правителствена болница?

Партийният функционер на Движение за права и свободи Делян Пеевски ли е купил хипер първокласното имение на шефа на държавна болница доктор Любомир Спасов в баровския столичен квартал „ Бояна”? Този абсурден въпрос задават в писмо членове на Българския лекарски съюз, с което Фрог разполага.

Паралелно с това към името на Спасов назрява и различен скандал, обвързван с живота на дребния Байрям Али, който гасне от бъбречна непълнота. Оказва се, че Спасов е народен съветник по трансплантации и животът на десетки хора, в това число и на дребния Байрям, е в неговите ръце. Според лекари точно шефът на държавна болница стопира детето да замине за Германия. Целта е то да бъде оперирано в Правителствена болница, с цел да може Спасов да обере лаврите. В същото време в прехвалената Правителствена болница са умряли доста деца след трансплантация и рискът за Байрям да не оцелее е голям. Но за това малко по-късно.

Лекарите от БЛС се чудят по какъв начин Любомир Спасов се е сдобил с къщата, която се отличава с лукса си и коства няколко милиона лв.. При заплата, даже над 20 хиляди лева месечно, е невероятно да се купи сходно имение, безапелационни са медиците. Те упорстват да се осветли въпросната договорка. И питат:

1. Вярно ли е, че зад покупката на къщата стои Делян Пеевски и рекламният необут Красимир Гергов.
2. От кого е закупена парцелът и каква е цената му?
3. Подарена ли е на Любомир Спасов?

Според клюки въпросната къща била на Гергов. Той пък имал задължения към компании, свързани с КТБ. Впоследствие имението било взето от Пеевски. Той пък на собствен ред го дарил на Спасов.

Дали това е по този начин, единствено Спасов може да каже. Членове на БАС са безапелационни, че истината би трябвало да излезе нескрито. Нещо повече - за тях е значимо да схванат дали Делян Пеевски има нещо общо с милионите, прeведени на държавна по време на кабинета " Орешарки " от здравното министерство. Твърди се, че това е станало в миг, когато други лечебни заведения са изнемогвали за консумативи в операционните, а в „ Лозенец” част от средствата са отишли за бонуси на хора от личния състав, както и за самия проф. Спасов.

През годините се носеше твърдоглав слух за връзка на Любомир Спасов с Движение за права и свободи. Твърдеше се, че той има близки връзки с някогашната депутатка и фаворитка на Ахмед Доган - Емел Етем. Не е загадка и другарството му с Пеевски и Доган.

Казусът с 9-годишният Байрям Али разпали още веднъж искрата на напрежението в лекарските среди. Болното момченце обаче още е в България, а не в Германия и всички се питат за какво?! Между живота и гибелта го държат институции, които не могат да решат спор между тях. Спорът към този момент е скандал, само че за живота на детето май никой не се сеща.

Зад всичко това страховито наднича егото на експертите. Лекарите, обаче не устояха и открехнаха завесата на истината: Иван Димитров от Асоциация на бъбречно трансплантираните в България споделя пред бТВ: Теодора Джаева, анестезиолог от болница „ Лозенец”, където началник е доктор Любомир Спасов, дружно с него стопират опцията децата да бъдат лекувани в чужбина. Защото той е народен съветник. От 2010 година насам са направени единствено 6 трансплантации у нас, в „ Пирогов”, под надзора на френски експерти. Тук трансплантации не се вършат! Не знам кой е подвел проф. Панчев, който е най-големият експерт. Нещата идват оттова, че Спасов е народен съветник. И точно той има последната дума. Някои хора считат, че би трябвало да се написа в CV-то на Спасов, че е направил такава интервенция. Животът на детето е заплашен. Това е тотално безсрамие.

Същото мнение се добавя и от доктор Мария Петрова, юрист по здравно право. Пред БТВ тя съобщи: Такава интервенция не може да бъде направена в България. Без претекстове някой стопира правото на детето да бъде лекувано зад граница. Такова решение към този момент има от страна на Фонда за лекуване на деца в чужбина. Как по този начин някой по-късно взема решение дали това ще се осъществя или не. Кой взема решение дали детето да живее или не?! Ако нещо се случи с това дете, до момента в който текат тези протакания, кой ще носи отговорност?! Кой ще изясни на родителите, че му е отнето правото да живее?!

***

28.02.2014, News.bg

Чрез доктор Спасов вкарват модела „ Пеевски” в опазването на здравето съгласно пациенти
Автор: Диана Зайкова

Новоназначеният народен съветник по трансплантология доктор Любомир Спасов е мощно злепоставен от голям брой смъртни случаи и тежки затруднения на пациенти след осъществени от него трансплантации. Този извод се пробваха да наложат недоволни пациентски организации на конференция в Българска телеграфна агенция.

Федерация " Български пациентски конгрес " и Асоциация на чернодробно трансплантираните се оповестиха изрично срещу спонтанната промяна на досегашния съветник Никола Владов с шефа на държавна болница " Лозенец " Любомир Спасов.

Моделът " Пеевски " влиза и в опазването на здравето, той е заплашителен и рисков, предизвести Радка Йорданова от Асоциацията. По думите й от края на предходната година се водят две каузи на чернодробно трансплантирани деца с съдбовен край и две за умряли пациенти след бъбречна трансплантация. Йорданова се закани, че някои от прекратените към този момент каузи против държавна болница ще продължат в Европейския съд.

Адвокат Лилия Николова, ответник по едно от делата за умряло в " Лозенец " дете, обясни, че по статистики от 2004 година до 2011 година 53,6% са затрудненията при бъбречни трансплантации в държавна болница, а смъртните случаи са 7%. 30% е смъртността при чернодробни интервенции, а затруднения настъпват в 100% от случаите.

За този интервал сърдечните трансплантации, които са и компетентност на новия съветник, са две - и двете приключват със гибел. За интервала 2008-2011 година от общо 10 чернодробни трансплантации на деца 6 са приключили съдбовно, 2 деца са получили тежки затруднения и се е наложила ретрансплантация, а единствено две са сполучливите.

Последният случай на умряло дете в резултат на хирургична интервенция в " Лозенец " е на 15 януари тази година. По данни на Николова от оперативните протоколи множеството участващи лекари в тези интервенции са без добита компетентност по хирургия, а дребното имащи такава са я придобили преди по-малко от пет години, които са нужната цифра за стаж в региона.

Николова описа за няколко съответни случая за трансплантации на деца, като оператор е бил точно Спасов. В разследване на неговата хирургична интервенция две шестмесечни бебета са умряли, а едно е отпътувало за незабавна ретрансплантация в чужбина.

Специалисти и наранени родители настояха здравният министър Таня Андреева да каже какво в действителност е наложило промяната на националния съветник. По Наредба 47, с която се регламентират консултантите, описът с националните консултанти се утвърждава за всяка година до октомври предходната година. Този период от дълго време е минал, като промяна може да се допусне при стимулирана нужда. До момента формален претекст обаче няма.

От Федерация " Български пациентски конгрес " настояха Андреева да изясни дейностите си и да каже дали е имало политически напън над нея за това предопределение. Организацията изисква на поста народен съветник по трансплантология да стои некомпроментиран експерт с чисто име, който да сплотява гилдията. Любомир Спасов не е подобен човек, безапелационни са от Федерацията.

И тук се постанова въпросът " Кой го предложи ", акцентираха още недоволните от назначението с настояването мнението на Андреева да се преразгледа в името на тези хора, които чакат животоспасяваща трансплантация.

По същото време на конференцията шефът на Правителствена болница имаше среща с Българския лекарски съюз в Здравното министерство.

Запитан от медиите за отговор на тежките обвинявания против него, той отхвърли всички обвинявания, изтъквайки, че те не почиват на истината.

Спасов увери, че успеваемостта на трансплантациите в „ Лозенец”, съгласно европейски одит, е толкоз и междинното равнище за цяла Европа – 80 %. Той обърна внимание на това, че няма стратегия в света, която може да помогне на всички нуждаещи се.

***

Има ли топки здравният министър да приказва намерено по тези проблеми? Да каже за какво си промени решението и към този момент " Александровска " е посочена за плана за детска болница, а не " Лозенец "?. И да не не помни мисълта на Стив Джобс, че „ един слух става истина в мига, в който бъде публично опроверган “.

Фрог нюз

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР