Какво става през последните дни в Народното събрание, г-н Свиленски?

...
Какво става през последните дни в Народното събрание, г-н Свиленски?
Коментари Харесай

46-ият парламент ще се запомни с лицемерното поведение на "партиите на протеста"

Какво става през последните дни в Народното събрание, господин Свиленски? Само кавги, сякаш съзнателно не влизате в зала, бламирате всеки опит за смяна. Обвиняват ви, че действате в синхрон с ГЕРБ и Движение за права и свободи?

Позволете да не се съглася с тези изказвания. Напротив, Българска социалистическа партия през последните три седмици се държеше най-отговорно и най-достойно в българския парламент, бягайки от всички тези кавги и гледайки в една-единствена цел, а точно - основаването на държавно управление на България и основаването на болшинство, което да може да одобри бюджет, промяна в правосъдната система, да смени Гешев.

Лицемерното държание на " ИТН " и " Демократична България ", които твърдяха, че желаят правосъдна промяна, само че не пристигнаха на договарянията за правосъдната промяна, за кабинета, за програмата, докара до това. Целият парламент знаеше, че Българска социалистическа партия имаше пленум от 14.00 ч., само че сутринта на председателски съвет нито един от тези водачи на тези партии не сложи въпроса да удължим времето, тъй като ще се гледа закона за НСО. Чакаха Българска социалистическа партия да отиде на пленум, видяха, че са 100 индивида в зала и взеха решение да трансформират закона за НСО с ясното схващане, че ще създадат тези кавги. Те имитират предпочитание за промяна и за сформиране на държавно управление, когато е ясно, че няма по какъв начин да стане. Искат едно - да лъжат българските гласоподаватели.

Днес на съвещанието на правна комисия двама сътрудници от парламентарната група на Българска социалистическа партия са отсъствали. Знаете ли по кое време е свикано това съвещание на правна комисия? Късния следобяд на предходния ден. Единият сътрудник, който не е участвал на съвещанието, е на заравяне и няма по какъв начин да бъде върнат назад. Другият сътрудник е бил на авансово медийно уговорено присъединяване. И с това нещо в този момент се спекулира, че Българска социалистическа партия е избягала от съвещания на комисията. Ами да си обезпечат болшинство. Ние по тази причина искахме държавно управление.

С какво ще запомним 46-ия парламент?

46-ия парламент ще го запомним с лицемерното държание на " партиите на митинга ". Спомняте ли си по времето на 45-ия парламент по какъв начин всички желаеха пенсиите да бъдат обновени към прихода за 2018 година? Спомняте ли си по какъв начин всички гласоподаваха " за " на първо гласоподаване на този законопроект? И внезапно, в този момент в бюджетна комисия, единствено Българска социалистическа партия поддържа този закон и всички други не го поддържат. Ето това е лицемерното държание - преди изборите да лъжеш възрастните хора, че ще им актуализираш пенсиите, да влезеш в Народното събрание и да се откажеш от тази актуализация. Преди изборите да казваш, че искаш да смениш Борисов и Гешев, а като влезеш в Народното събрание внезапно се оказва, че не искаш да смениш Борисов, а искаш да смениш защитата на Гешев. Това нещо българските жители би трябвало да го знаят.

Вие казвате, че те са политически лицемери, а вашите съперници споделят, че вие си вършиме политически пиар, вземайки третия мандат с ясното схващане, че той няма да бъде осъществен, тъй като " ИТН " дадоха такава поръчка още преди да го вземете. " Демократична България " заговориха доста по-рано за червени линии сред тях и вас. Как ще отречете това, че в действителност не си направихте политически пиар?

Според мен сътрудниците, които упрекват в правене на политически пиар или не знаят същността на думата пиар, или не знаят какво желаят да кажат. Защото започнаха да приказват за политически пиар, когато Българска социалистическа партия вкара камерите и публицистите на договарянията с политическите партии, на срещите със синдикатите и работодателските организации. Това за тях е политически пиар. Ако се срещаме в офиса на някого - скрито, без камери и без публицисти - това не е политически пиар. Но когато поканиш обществото да види по какъв начин се приказва за държавно управление, по какъв начин се приказва за бюджет и за стратегия, това било политически пиар. Ние желаеме да вършим политика пред камерите, с цел да знаят жителите, когато Българска социалистическа партия предложи ръководство, с цената на какво го е предложила. Защото другояче тези диалози зад камерите и в офисите след това стартират да се изнасят от парламентарната естрада - ти спомняш ли си като пристигна при мен, спомняш ли си като пристигнах при теб. Затова дано всичко да е поставено на масата.

Г-н Свиленски, по какъв начин приехте този безапелационен отвод да реализирате третия мандат? Като някакво персонално отношение към Българска социалистическа партия и неспособност да се колаборира с Българска социалистическа партия или като кардинална режисура за 46-ия парламент?

Отказът на другите партии за осъществяване на третия мандат бих го приел като персонално отношение към партията в случай че тези партии бяха създали опит с първия мандат и бяха пристигнали на диалозите за третия да кажат - вижте, не ни харесва това и това, което оферирате. Първият мандат си спомняте Демократична България - изрично няма да подкрепим мандат на Има Такъв Народ. Решението на Националния съвет на Българска социалистическа партия беше - поддържаме държавното управление на Има Такъв Народ в случай че сменят оня кандидат-министър, който беше сутринта в една телевизия и взриви публичното мнение. Това беше позицията на Българска социалистическа партия. Тогава и в този момент бяхме безапелационни, че България би трябвало да има държавно управление. Другите партии обаче не желаят държавно управление. Те желаят Борисов да продължи да ръководи и статуквото да продължи да се окопава.

Затова по този начин постъпват - слагат невъзможни разграничителни линии с ясното схващане, че статуквото би трябвало да остане.

В диалозите, които водихме с " Изправи се, БГ! Ние идваме! " стигнахме до единно мнение, че в случай че не можем да създадем кабинет, най-малко би трябвало да актуализираме бюджета. И това в действителност е една действителна и предстояща от българските жители работа, която би трябвало да бъде свършена от Народното събрание. Само че какво се случи - когато в петък господин Трифонов сподели, че кабинет няма да има, ние внесохме предложение за съкращаване на периодите. Няма смисъл бюджетът да се гледа две-три-четири седмици, в случай че единствената работа на Народното събрание е да направи бюджета. Предложихме в събота изключително съвещание на бюджетна комисия, във вторник изключително съвещание на Народното събрание, с цел да се гледа бюджета. Във вторник вечерта връщаме мандата и оттова нататък президентът взема решение по кое време да разпусне Народното събрание. Какво получихме - три часа кавги в Народното събрание по какъв начин това не може да стане и единствено след 2 часа, предложение на Има Такъв Народ във вторник да има изключително съвещание.

Връщаме мандата на 7 септември. Няма смисъл този мандат да стои при Българска социалистическа партия, в случай че е даден да се излъчи министър председател и да се сформира държавно управление. Той не е даден да се одобряват закони в Народното събрание. Не слагаме президентът в деликатна обстановка, тъй като в Конституцията ясно написа - мандатът може да се задържи колкото е належащо от третия мандатоносител и също няма няма период по кое време президентът да разпусне Народното събрание. Т.е. ще върнем мандата във вторник, в сряда или в четвъртък бюджетът да се одобри в пленарна зала и по-късно президентът има опция да разпусне Народното събрание и да насрочи парламентарните избори. Така че Българска социалистическа партия няма да стане съизвършител в свадите, които създава този парламент.

Българска социалистическа партия държи изборите да са " две в едно ", нали по този начин? Това обаче опонира на позицията от страна на президента. Той споделя, че това не е в духа на Конституцията и не скрива опасения, че това би се отразила върху президентската акция. Да не би да има напрежение сред вас?

Не, няма никакво напрежение. Просто президентът Радев е влезнал в политиката преди 5 години, Конституцията е призната преди 30 години, а през 2011 година локалните избори бяха дружно с президентските избори и тогава не опонираше на Конституцията. Тогава имаше избори за кметове на общини, на региони, на обитаеми места - много по-сложни избори. Тогава никой не сподели, че това опонира на някакъв дух на Конституцията. Президентът може би той по този начин вижда съвместяването на изборите, само че изборите би трябвало да бъдат комфортни не на президента, не на Българска социалистическа партия, не на ЦИК, а на българските жители. Защото няма по какъв начин да накараме един гласоподавател три пъти да в месеца да отиде да гласоподава за едни хора, които три пъти в годината го карат да върви на избори. Така че дано да спестим на българските жители най-малко тези старания. С оглед на идната коронавирус вълна мисля, че е рационално да са " две в едно ".

Има ли условия, които биха ви предиздвикали да ревизирате поддръжката си за кандидатурата на Радев за втори мандат?

Не мисля, че има такива условия. Имаме решение на Националния съвет.

Дори и план, за който се приказва към неговите служебни министри?

Напоследък слушам, че по този начин се приказва. Не, това е реалност, доказан от служебния министър председател Янев, подобен план се. След като сподели, че би дал своя вот за него, допускам, че той знае, че подобен план има и ще се яви на избори. Иначе защо ще гласоподава?

Това тормози ли ви?

Това нито ни ядосва, нито ни тормози. Българска социалистическа партия като партия, която е излъчила президента Радев, българските социалисти, които два месеца обикаляха на всички места по срещи, с цел да повдигнат президента Радев и да го покажат като индивида, който ще поведе България, в този момент чакат отговор - президентът Радев поддържа ли този план или не го поддържа. Ще застане ли зад него, защото той се свързва с него? Няма неприятно да се основават политически планове, значимо е обаче с чия самодейност. Защото сигналите, които получаваме от нашите структури са, че този план, като се изключи че се основава по линия на двамата министри, наобикалят и наши структури да вземат участие в този план. Това демонстрира едно не положително отношение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР