Какво става по границата? Хиляди мигранти от близкоизточните държави се

...
Какво става по границата? Хиляди мигранти от близкоизточните държави се
Коментари Харесай

Мирганти и геополитика: Какво се случва на границата между Полша и Беларус?

Какво става по границата?

Хиляди мигранти от близкоизточните страни се струпаха на границата сред Полша и Беларус. Стигна се до конфликти с полската полиция при опити да се щурмува граничната ограда. Някои бежанци се пробваха да я отрежат с ножици и лопати. Властите използваха лютиви спрейове, с цел да отхвърлен тълпата.

Голяма част от страни в Близкия изток - Сирия, Афганистан. Има бежанци и от Камерун и Демократична република Конго.

Играта на котка и мишка по цялата граница продължава и към този миг. Мигрантите разпънаха палатки на метри от полската граница. Сред тях има доста дами и деца, които нощуват при рискови метеорологични условия. Вече се оповестява за жертви поради ниските температури.

Смята се още, че турският народен авиопревозвач Turkish Airlines транспортира мигранти с полети до Беларус. За това оповестиха западни медии, само че Турция отхвърли обвиняванията.

Полските управляващи реагираха остро на мигрантския напън. Обявено бе изключително състояние. Такова бе оповестено и от Литва, която също изрази терзания от протичащото се по полско-беларуската граница. Мярката влиза мощ от през днешния ден в среднощ и ще продължи един месец.

Полша, Европейският съюз и НАТО упрекват Беларус в съзнателно предизвикателство на мигрантска рецесия. Причината - Минск приема бежанци от Близкия изток и им обезпечава превоз до полската граница. Според водачите в Европа беларуският президент Александър Лукашенко желае да отмъсти за глобите против репресиите, които президентът постанова на недоволните от неговото ръководство. ФрогНюз напомня, че Лукашенко завоюва изборите през август 2020 година с 80% от всички гласове. Смята се обаче, че вотът е бил манипулиран, с цел да може той да затвърди 26-годишния си диктат. Избухнаха митинги. Гражданите, политически съперници и опозиционни медии бяха подложени на съществени репресии, с което Беларус си навлече гнева на Брюксел.

Самият Лукашенко отхвърля обвиняванията.

Полският министър председател Матуеш Моравецки упрекна Москва и Минск во това, че се пробват да дестабилизират Европейския съюз. Определи протичащото се като хибридна война, при която хора се употребяват за живи щитове. Според Моравецки Полша е изправена пред инсценировка, целяща да провокира безпорядък в Европа.

Министерството на защитата на Беларус упрекна Варшава в нарушение на споразуменията, като реалокира хиляди бойци към границата. Беларус упорства, че мигрантите идват там законно и че Минск се държи като " гостоприемна страна ". Русия похвали " виновното " отношение на своя съдружник към граничния спор и съобщи, че следи от близко обстановката. Вчера външният министър на Москва Сергей Лавров даже прикани Европейски Съюз да се държи по идентичен метод във връзка с страните, които се явяват врата на мигрантите към Европейски Съюз и заприказва за разпределяне на спомагателни финансови средства, какъвто е бил казусът с Турция.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР