Преди избори Виктор Орбан обича да разпространява откровени конспиративни теории.

...
Преди избори Виктор Орбан обича да разпространява откровени конспиративни теории.
Коментари Харесай

Клати ли се столът на Орбан?

Преди избори Виктор Орбан обича да популяризира откровени тайни теории. Тези дни, малко преди изборите за Европейски парламент, унгарският министър председател описа следното: централата на Европейски Съюз в Брюксел била купена от американския милиардер от унгарско-еврейски генезис Джордж Сорос, който щял да изпраща европейците на война против Русия. След гибелта им на бойното поле, в Европа щели да бъдат заселени милиони мигранти от неевропейски страни. Така и унгарската нация щяла да престане да съществува.

 

Виктор Орбан показа този сюжет по време на по този начин наречения " Марш на мира " в Будапеща - протест на неговите поддръжници малко преди европейските избори. В речта си унгарският министър председател съобщи, че това са исторически избори, с които се решавало дали Старият континент ще живее във война или мир. Орбан дефинира личното си държавно управление като единственото в Европейски Съюз, което поддържа мира. Но въпреки всичко имало възможност " силите на мира " да завоюват изборите. Бойният девиз на Орбан: " Да завладеем Брюксел! Без миграция, без джендъри, без война! ".

На последните четири парламентарни избори в Унгария партията на Орбан " Фидес " постоянно печели болшинство от две трети. А на трите европейски избори от 2009 насам " Фидес " събира поддръжка от над 50%. Този път това може да се промени, тъй като унгарският министър-председател за първи път има сериозен конкурент.

 

Името на този човек е Петер Магяр. Той е някогашен брачен партньор на Юдит Варга, някогашната министърка на правораздаването на Орбан. Само допреди няколко месеца Магяр беше съвсем чужд на унгарската общност. Но от февруари тази година 43-годишният юрист се радва на замайващ политически напредък. Той неколкократно е изкарвал десетки хиляди хора на улицата против системата на Орбан. Със своята консервативна партия " Тиса " (съкращение от думите за почитание и свобода) той събира сред 25% и 30% от гласовете на гласоподавателите, до момента в който " Фидес " на Орбан има към 45% поддръжка, а съгласно някои изследвания може да слезе и под 40 на 100.

" Това е неповторима, изцяло нова обстановка ", споделя политологът Габор Тьорк пред унгарския портал " Телекс ". " Фактът, че някой се е появил от нищото и внезапно се радва на такава всеобща поддръжка против ръководещите, е невиждан в унгарската политика. "

 

Петер Магяр - артикул на системата на Орбан?

 

Възходът на Магяр стартира през февруари 2024 след спекулация, в която е забъркана тогавашната унгарска президентка Каталин Новак. Тя е помилвала нарушител, наказан за подкрепяне и подстрекателство към принуждение над деца. Това провокира огромно публично отвращение, изключително тъй като Орбан и неговите партийни сътрудници се показват за морално безупречни бранители на децата. Те постоянно упрекват политическите си съперници, че желаят да узаконят насилието над деца. Новак подаде оставка, а дружно с нея и Юдит Варга.

А някогашният брачен партньор на Варга, който преди този момент е заемал по-малко забележими, само че добре платени позиции в апарата на Орбан, употребява случая, с цел да " излезе от системата ", както самичък се показва. В няколко сензационни изявленията Петер Магяр разкри детайлности за механизмите на работа и корупцията в системата на Орбан. Той не описа нищо ново, само че все пак интервютата се трансфораха във водещи заглавия в Унгария, защото Магяр е добре осведомен със системата като вътрешен човек.

 

Защо Магяр буди подозрения?

 

Въпреки че юристът Магяр се показва като безукорен, от време на време оставя подозрително усещане. Като брачен партньор на Юдит Варга той записва персонален диалог с нея без знанието ѝ, в който тя - като сегашен министър на правораздаването - прави компрометиращи мнения за системата на Орбан. Магяр разгласява диалога през март 2024, също без нейно единодушие.

Т

ой влиза в политиката посредством " спяща партия ". Тъй като периодите за явяване на европейските избори са прекомерно къси, той бързо поема микропартията " Тиса ", която е основана още през 2021, само че до неотдавна не е била дейна. Магяр постоянно насочва неразбираеми и мъчно проверими персонални обвинявания против представители на системата на Орбан. Той отхвърля въпросите за това и на процедура в никакъв случай не дава доказателства.

 

Голямо неодобрение от системата на Орбан в Унгария

Въпреки това Петер Магяр очевидно е усетил вярната посока. Например когато споделя, че няколко фамилии и бизнесмени, близки до Орбан, управляват огромна част от унгарската стопанска система. Или когато афишира, че желае да вкара ред в неприятно ръководените браншове обучение и опазване на здравето. В Унгария има огромно неодобрение точно от тези неща. Предишните, най-вече демократични опозиционни партии не съумяха да се възползват от тези настроения през последните години.

 

Консервативният Магяр съставлява политически позиции, сходни в доста връзки с тези на партията на Орбан - само че без съответната националистическа измама. Той подлага на критика бюрокрацията в Европейски Съюз, само че не пропагандира против Европа. Тези позиции го вършат прелъстителен за нерешителните гласоподаватели или за разочарованите последователи на Орбан.

 

Сега за първи път от доста години насам унгарският министър председател и неговата партия " Фидес " са в дефензивна позиция, споделя политологът Габор Тьорк. " За първи път от доста време насам " Фидес " не съумява да господства в публичния дискурс със свои тематики ", споделя Тьорк пред " Телекс ". " Освен това " Фидес " претърпя доста съществени кадрови загуби през последните месеци ", споделя политологът, визирайки оставките на Новак и Варга.

 

А Орбан към този момент е изправен пред идващия кадрови проблем. Той се отнася до новия президент Тамаш Сульок, който е на поста си едвам от няколко седмици. Твърди се, че като юрист той е оказал помощ за противозаконна продажба на унгарска земеделска земя на задгранични компании посредством подставени лица. Както и при въпроса за насилието над деца, Орбан и партията му още веднъж са изправени пред казуса с двойните стандарти.

 

Досега Орбан е избирал най-вече да мълчи. Той не загатва името на Петер Магяр. Вместо това заплашва, че всеки, който гласоподава в интерес на опозицията, гласоподава за война и изтриване на унгарската нация.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР