Какво сочат януарските данни за инфлацията и защо те са

...
Какво сочат януарските данни за инфлацията и защо те са
Коментари Харесай

Биткойн скочи над $22,000 след CPI данните – какви са последиците за рисковите активи?

Какво сочат януарските данни за инфлацията и за какво те са значими за пазарите и по-специално за рисковите активи?

Какво съставлява показателят на потребителските цени?

Индексът на потребителските цени (ИПЦ) мери смяната в цените на кошница от артикули и услуги, купувани от семействата през избран интервал.

Той дава информация за инфлационните трендове и се следи от близко от вложителите. Той има значение за паричната политика, финансовите пазари и рисковите активи.

Данни за показателя на потребителските цени за януари 2022 година

Данните за януари 2022 година демонстрират, че цените са се повишили с 6.4% на годишна база, което е с 0.1% по-малко по отношение на предходния месец. На месечна база обаче инфлацията остана постоянна на ниво от 0.5%.

Разходите за жилища като главен фактор за инфлацията

Бюрото за трудова статистика заяви, че нарастването на разноските за заслон е имало най-важен принос за месечното нарастване на всички артикули, като е съставлявало съвсем половината от месечното нарастване.

Лихвени проценти и тяхното въздействие върху разноските за жилища

Значителното повишаване на разноските за жилища се дължи на внезапното повишение на лихвените проценти от 0.25% до 4.75% през предходната година. По-нататъшно повишение на лихвените проценти може да докара до внезапно повишаване на разноските за жилища, което да направи нарастванията контрапродуктивни.

Влияние на лихвените проценти върху притежателите на ипотечни заеми

Лихвените проценти се отнасят до кредитополучателите, а най-значимият кредитополучател са притежателите на ипотечни заеми, в това число строителните бизнесмени и наемодателите. Повишените разноски за ипотечни заеми се трансферират върху наемателите, което води до повишение на разноските за жилища.

Нюанси в данните за инфлацията

Последиците от данните за Идеологически подривни центрове са доста по-нюансирани, в сравнение с се допуска, като жилищният пазар и лихвените проценти играят основна роля за трендовете. Поради това пазарът третира данните за инфлацията по-скоро не като положителни вести, а липса на неприятни.

Очакваното покачване на лихвените проценти

През идващия месец се чака покачване на лихвените проценти с 0.25%, като пазарите към този момент го оцениха в края на предходната година, когато ръководителят на Фед Джером Пауъл разясни, че може да се наложи продължение на покачванията.

Растежът на Брутният вътрешен продукт е от решаващо значение

По-същественото за вложителите обаче са терзанията, свързани с растежа на Брутният вътрешен продукт. Инвеститорите може да се тормозят какъв брой може да се утежни той, в случай че продължи да демонстрира низходящ тренд.

И противоположното, в случай че растежът се задържи на обещаващи равнища, може да настъпи известно облекчение, защото инфлацията продължава да понижава.

Ефект върху Биткойн 

Криптовалутата падна с към $200 след отчета. Оттогава обаче се възвърне, пробивайки първо над $22,000 и по-късно $22,500. Към момента на писане на публикацията Биткойн се движи към $22,720.


Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР