Какво си представяте, когато чуете думата музей“? Стъклени витрини, съхраняващи

...
Какво си представяте, когато чуете думата музей“? Стъклени витрини, съхраняващи
Коментари Харесай

Музеите, които представят бъдещето, а не миналото

Какво си представяте, когато чуете думата „ музей “? Стъклени витрини, съхраняващи старинни ръкописи, типичен статуи и антични артефакти? Или пък препарирани животни и скелети на динозаври?    Въпреки че постоянно ще има място за тези обичайни складове на историята, музеите към този момент не са това, което бяха – и не се опасяват да прегърнат смяната.    Зрелищни футуристични архитектурни планове, високотехнологични интерактивни експозиции, пространства за завладяващи научни завършения - CNN селектира музеите, които слагат нововъведенията преди всичко.  ArtScience Museum, Сингапур    Сингапур е прегърнал в сърцето си футуристичната сграда–лотус на музея ArtScience – впечатляващ дом на изкуството, науката и технологиите.    Миналата година неговата VR galery разноски посетителите до Калифорнийския народен парк „ Секвоя “ и неговите гори от великански дървета, като част от мултисензорното преживяване We Live in an Ocean of Air, дело на колектива за пробно изкуство Marshmallow Laser Feast (MLF). 3D стерео тон, системи за разпространяване на аромати и вятърни машини способстваха за съвършеното пресътворение на магичната горска атмосфера.   Постоянната експозиция на музея Светът на бъдещето: Когато изкуството среща науката (Future World: Where Art Meets Science) е красива цифрова площадка с съоръжения, динамично разрастващи се с помощта на прекосяването на публиката.   Инсталацията Crystal Universe пък е спиращо дъха пътешестване до звездите, в което посетителите са обхванати от над 170 000 LED светлини, синхронизирани с тяхното наличие.  
Museum of the Future, Дубай
  Музеите обичайно документират предишното ни, само че Музеят на бъдещето в Дубай следва противоположния метод. 
  Метален летящ пингвин гостоприемно кръжи над главите на посетителите, до момента в който преглеждат уединените пространства с високотехнологични експонати, разпръснати на цели седем етажа. 
Редици от окачени цилиндрични капсули, заредени с цифрови изображения на растителни и скотски типове и библиотека от 4500 скотски ДНК кода за вашата смарт-колекция са единствено парченце от чудесата на Дубайския музей на бъдещето. 

 Unsplash

Музеят е дом на същинско семейство роботи, в чийто състав влизат общителният бот бариста Боб и хуманоидният робот Амека, работещ с изкуствен интелект. От тази година към тяхната симпатична компания се причисли и отзивчиво роботизирано куче, проектирано от софтуерната компания Boston Dynamics, което поддържа връзка с посетителите във фоайето на музея.   Seoul Robot and AI Museum, Южна Корея
Ако се безпокоите, че роботите и изкуственият разсъдък (AI) завладяват всекидневието ни, новият Сеулски музей си слага за цел да успокои мозъците ни, запълвайки празнината в общите ни знания. 
Музеят на роботите и AI, който ще отвори порти в края на 2024 година, е предопределен да предизвиква науката, технологиите и нововъведенията в обществото. 
Роботите несъмнено ще бъдат основни настоящи експонати, като се чака музеят да се трансформира в център за интелигентни технологии, с които посетителите да могат да взаимодействат, в това число AI, добавена действителност (AR) и виртуална действителност (VR).

Амбициозният план за планиране на постройката е извоюван от турското студио Melike Altınışık Architects.

Oman Across Ages Museum, Оман
Разположен наоколо до античния град Низва, Oman Across Ages Museum употребява авангардна технология, с цел да преведе посетителите със аероплан през времето на другите династии и цивилизации, основали страната. Музеят се доверява на дронове за картографиране на археологически обекти, 3D принтиране за основаване на реплики и модели на обекти, и композиция от компютърно генерирани облици и добавена действителност за пресъздаване на антични селища.


Oman Across Ages Museum
С помощна на виртуалната действителност гостите на музея ще почувстват духа на емблематични омански забележителности и здания, измежду които двореца Ал Алам - една от резиденциите на султана.  Smithsonian National Air and Space Museum, Вашингтон, Съединени американски щати
Музеят поддържа най-голямата в света сбирка от исторически самолети и галактически кораби с над 68 000 експоната. 

airandspace.si.edu/

Паралелно с това Смитсониън прави голям скок, разгръщайки своите галерии и пространства за завладяващи научни завършения.

Стартиралата през предходната година галерия One World Connected предлага поредност от интерактивни прекарвания, в това число внушителна сферична проекция на земното кълбо, висяща в галерията. 
Използвайки 6 интерактивни павилиона, посетителите могат да изтеглят и пресъздават непосредствено върху проекцията данни, вариращи от сателитни мрежи до направления за миграция на животни.
Изложбата Walking on Other Worlds пренася гостите на музея оттатък Земята, върху повърхността на седем разнообразни планети, употребявайки съвсем 360-градусов панорамен екран, който комбинира действителни данни и изображения от галактически кораби с компютърно генерирани облици (CGI).
Dalí Museum, Флорида, Съединени американски щати
Едно същинско софтуерно възкресение на ексцентричния Салвадор Дали чака всички гости на музея, носещ неговото име във Флорида. 
Проектът, озаглавен, употребява над 1000 часа машинно изследване, с цел да образова AI логаритъм в най-детайлните аспекти от лицето на Дали, които по-късно са проектирани върху лицето на артист. Великият опит е финализиран благодарение на 125 интерактивни видеоклипа с хиляди разнообразни комбинации, правейки срещата с пресътворения Дали неповторима толкоз, колкото е и самият испански сюрреалист.


thedali.org/
  Откритата през предходната година изумителна галерия The Dalí’s Dream Tapestry, трансформира документално споделените фантазии на посетителите в изкуство на Дали, с помощта на употребяваната за първи път в музей технология text-to-image AI system на OpenAI’s AI генератора DALL·E.
Misalignment Museum, Съединени американски щати
Музеят на несъответствията в Съединени американски щати е основан, с цел да показа по провокационен метод както положителната, по този начин и неприятната страна на изкуствения разсъдък. Художествената апаратура е хазаин на острото сравнение на творби, тълкуващи аспектите на ИИ технологията от интерактивно светилище, наречено „ Църквата на GPT “ до безкрайната полемика сред AI генерираните модели на немския кинорежисьор Вернер Херцог и мислителя Славой Жижек.

Разпънатият през пространството текст „ Съжалявам, че убих по-голямата част от човечеството “ виси над експонатите в музея, измежду които преосмислената AI версия на „ Сътворението на Адам “ на Микеланджело и цяла войска от роботизирани „ спам “ кутии.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР