Какво ще види за пръв път един 18-годишен германски тийнейджър

...
Какво ще види за пръв път един 18-годишен германски тийнейджър
Коментари Харесай

Новите лица на Германия

Какво ще види за пръв път един 18-годишен немски младеж тази седмица? Правителство без Ангела Меркел. Една от най-големите политически фигури в международната политика слиза от сцената след съвсем 20 години на върха. Наследството ѝ е противоречиво, следва да забележим обаче има ли кой да я замести на кормилото на водещата страна в Европа. След като през уикенда немските социалдемократи (ГСДП) и свободните демократи (СДП) гласоподаваха с огромни болшинства " за " препоръчаното съдружно съглашение, пътят към държавно управление " светофар " е открит. Така назовават в Германия бъдещата коалиция поради цветовете на трите партии в нея - алено, жълто, зелено. Вчера се чакаха и резултатите от допитването до членовете на Зелените, само че всичко наподобява като условност и ново държавно управление е допустимо да бъде оповестено още през днешния ден, а в сряда и да бъде публично гласувано от Народното събрание.

Едно е несъмнено - в новото държавно управление няма да липсва последователност. Новият канцлер Олаф Шолц до момента беше вицеканцлер и финансов министър при Меркел и въпреки от разнообразни партии, двамата споделят доста общи визии по разнообразни въпроси, свързани с държавното ръководство. Германия така и така не е страна, където са на респект внезапните разтърсвания. Именно умеенето на Шолц да наподобява като най-хубавия вид за заместител на " безконечната " Меркел донесе триумф на него и неговите социалдемократи на изборите по-рано през годината.

Често в политическата доктрина се приема, че в коалиция с преобладаващ сътрудник губещият е този, който дава поддръжка, само че няма опция да постанова мнението си за доста от политиките и дейностите на споделеното ръководство. Именно в такава роля бяха социалдемократите при последните кабинети отпред с ХДС и Меркел. Парадоксално обаче дългото общуване на една " лява " и една " дясна " партия обезличи повече консерваторите от ХДС и за пръв път от доста време те не можаха да предложат задоволително атрактивна за гласоподавателя опция. Логично те ще би трябвало да бъдат съпротива в новия Бундестаг.

Златният час на Шолц удари и поради нуждата от смяна - въпреки Германия да остава водач в Европа и света, турболентните процеси в международната политика и стопанска система се отразяват и там. Нарасналата доста при Меркел икономическа мощност на Германия към този момент я кара да се пробва да се еманципира малко или доста от въздействието на Вашингтон. Германия има мощен интерес към развиване на европейските институции, доколкото там нейната тежест е най-голяма. Единната европейска валута също облагодетелства в най-голяма степен Германия поради позитивния търговски баланс на страната. Израз на тези действителности е да вземем за пример газопроводът " Северен поток 2 ", който е бодил в очите на Америка, само че е жизненонеобходим на германците и тяхното произвеждане. Разбира се, новата коалиция също се афишира за " европейско и трансатлантическо съдействие ", само че стремежът към самостоятелна политика се вижда и при нея.

Във вътрешен проект също се натрупат проблеми, които наподобява досегашното държавно управление не бе в положение да реши - въпреки в основата на демократичната мигрантска политика на Федерална Република Германия да стои безконечната потребност от евтина работна ръка, след 2015 година, когато Меркел изрече прословутата си покана към бежанците, приливът на хора по този начин се усили, че немското общество не смогваше да се оправи. Което породи много отрицателни настройки измежду необятната аудитория и съответно против канцлера. Недоволството откри съображение и поради обстоятелството, че до момента в който се търси работна ръка от чужбина, изискванията за германците не се усъвършенстват. Германската междинна класа усеща на гърба си тази конкуренция, водеща до по-ниски заплати и по-лоши условия на труд. Макар макроикономическите индикатори на федералната република да са положителни, за доста хора животът не е станал по-добър през последните години. Напротив. Разбира се, тук въздействие има и избухналата предходната година коронакриза, само че такива трендове се следиха още преди този момент.

На този декор някои наблюдаващи приказват за " ляв завой " в немската политика. Тази теза е единствено ненапълно вярна. Да, социалдемократите стоят по-вляво от ХДС по доста въпроси. Но могат ли няколко корекции тук и там да се смятат за " завой "? Трудно. И, да, немските Зелени са много по-леви от нашите, да вземем за пример. Но наличието на демократичните свободни демократи в обединението работи като затруднение за съществено придвижване наляво. Въпреки това една от записаните в съглашението ограничения е повишение на минималната работна заплата до 12 евро/час (в Германия МРЗ се дефинира с часова ставка). За сметка на това през 2023 година още веднъж ще се задейства " дълговата спирачка ", което евентуално ще се отрази на размера на обществените вложения. Такива дребни разбърквания обаче са по-скоро резултат от преговорните сделки и отстъпки на съдружните сътрудници и конюнктурата на немската политика, в сравнение с някакъв нов курс. Свободните демократи, които реализираха впечатляващите 98% вътрешна поддръжка в допитването за присъединяване в обединението, към този момент обявиха, че ще пазят " средата ", което не допуска генерални промени. За сметка на това персоналните промени са в обилие.

Какво контракти коалиция " Светофар "?

Както към този момент споменахме, прякорът " светофар " идва от партийните цветове на трите участници в нея - социалдемократи, свободни демократи и зелени. По време на договарянията, с изключение на 177 страници съдружно съглашение, бе контрактувано и разпределението на министерските постове. Канцлерът ще има разполагаем 16 министри.

Съгласно изборните си резултати, всяка партия получава и броя министерства, за които ще дава отговор. Така социалдемократите получават шест министерски поста плюс поста на канцлера. Следват Зелените с пет министерства, а като най-малка партия в обединението свободните демократи получават четири.

ГСДП получава, с изключение на канцлерската служба, още вътрешното министерство, министерството на защитата, на здравето, на труда и обществените грижи, на строителството и жилищната политика, както и министерството на развиването. Зелените ще дават отговор за министерството на стопанската система, климата и енергетиката, на околната среда и опазването на природата, на земеделието, на фамилията и на външните работи. За свободните демократи остават финансовото министерство, министерството на превоза, на правораздаването и това на образованието и науката.

Интересно е кои ресори ще се водят персонално от водачите на трите партии. За Олаф Шолц към този момент стана дума. Лидерите на Зелените Роберт Хабек и Аналена Бербок поемат надлежно министерствата на стопанската система, климата и енергетиката и на външните работи. А шефът на свободните демократи Кристиян Линднер застава отпред на финансовото министерство.

Вътрешна политика

Прави усещане, че в съдружното съглашение на новото немско държавно управление е записана доста по-ранна дата за отвод от въглищата - 2030 година Досегашната бе 2038 година За да бъдат реализирани тези амбициозни цели, се планува до края на това десетилетие вятърът и слънцето да покриват 80% от енергийните потребности на Германия. В светлината на построяването на " Северен поток 2 " газът е дефиниран като силата на прехода и се планува неговата приложимост най-малко до 2040 година

За разлика от черновите, финалният вид на съдружното съглашение не съдържа текст, където категорично да се споделя, че няма да има покачване на налозите. В предизборната акция и социалдемократите, и Зелените предлагаха по-високи налози за по-заможните. Свободните демократи обаче постоянно са защитавали тезата за ниски налози. Следва да се означи, че правилото на " дълговата спирачка ", суспендиран след експлоадирането на рецесията с ковид, ще се върне през 2023 година, защото към този момент е заложен от досегашното държавно управление в плановете за 2022 година Засега няма явен отговор по какъв начин ще бъдат финансирани плануваните вложения в енергиен преход без повишение на налозите и при настояща " спирачка ", която не разрешава да се взимат нови задължения. Минималната заплата обаче става 12 евро на час, което ще усъвършенства приходите на към 10 милиона души. Няма да се подвига пенсионната възраст.

По отношение на коронакризата излиза наяве, че новото немско държавно управление има желание да направи имунизациите наложителни от 16 март идната година за хората, работещи в лечебни заведения, старешки домове и други здравни заведения. Германия до момента се въздържа да направи имунизациите наложителни от боязън да не изостри дефицита на медицински и старешки личен състав, само че поддръжката за концепцията набъбна, защото страната се сблъска с увеличаващия се брой инфектирани при четвъртата вълна на пандемията. Предвижда се да бъдат удължени до 15 февруари краткотрайните ограничения, които биха разрешили на федералните провинции да вкарат по-драстични ограничавания, в случай че е належащо.

Външна политика

Коалиционните сътрудници се афишират за " мощно европейско и трансатлантическо съдействие ", само че с повече " стратегически суверенитет " за Европа и " по-нататъшно развиване на една федерална Европа ". Според политолога Роня Кемпин обаче Германия ще се изправи пред предизвикателство в желанието си да наложи решенията в Европейски Съюз да се вземат с квалифицирано болшинство, а не с консенсус. По-малките страни виждат в това механизъм да бъдат заобиколени и ще се съпротивляват, споделя Кемпин. За да се случи това, би трябвало да бъдат изменени и договорите на Европейски Съюз, което се явява спомагателна спънка.

Отношенията на Меркел с огромния съдружник и противник Франция като цяло бяха положителни, макар неизбежните неразбирателства в дадени моменти. И в този момент двете страни остават на радикално разнообразни позиции във връзка с нуклеарната енергетика - до момента в който Франция бе измежду най-гласовитите в самодейността на няколко европейски страни атомната сила да бъде оповестена за екологично чиста в границите на Европейски Съюз, Германия продължава да упорства за " зелен преход " без нуклеарна сила.

Новото държавно управление дава поръчки, че желае градивен разговор с Русия. Без да се загатва непосредствено Москва обаче, се упорства за " неотложен завършек на опитите за дестабилизация на Украйна, насилието в Източна Украйна и противозаконната анексия на Крим ". Нищо не се загатва за " Северен поток 2 ", макар твърдата позиция на Зелените против газопровода. Тонът към Китай е по-твърд, като се напомнят противоречивите въпроси с уйгурите, Хонконг и Тайван.

Съпредседателката на Зелените Аналена Бербок поема външното министерство. С интерес се чака по какъв начин тя ще съвмести съпротивата на партията си против " Северен поток 2 " и желанието за положителни връзки с Русия

Външното министерство ще бъде управлявано от Аналена Бербок, която поддържа разширението на изток на НАТО и съдействието със Съединени американски щати. Тя също е покровител на по-координирана европейска външна политика, изключително във връзка с Русия и Китай, с което с нищо не се разграничава от общоприетия западен политик. Предстои да забележим по какъв начин ще се отрази на немската позиция в света промяната на караула в Берлин.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР