Какво се случва с така известните инхаус договори за изграждане

...
Какво се случва с така известните инхаус договори за изграждане
Коментари Харесай

Какво се случва с инхаус договорите за "Хемус" и платените по тях около 1 млрд. лева аванси?


Какво се случва с по този начин известните инхаус контракти за създаване на aвтомагистрала “Хемус ” и платените по тях към един милиард лв. задатъци?

Какво е инхаус? Още през юни 2021 година отчет на Сметната палата разказа този тип публични поръчки за построяването на автомагистрала „ Хемус “. Те са предоставени от организация " Пътна инфраструктура “, без да е открит конкурс с други претенденти - с непосредствено възлагане, откакто компанията е заявила запас - личен състав и техника.



Ресурс обаче " Автомагистрали ЕАД “ не е имала, сподели тогавашният ръководител на сметната палата.

„ Автомагистрали ЕАД “ не е разполагало с тези запаси като личен състав и техника. Въпреки това поръчките са предоставени, а „ Автомагистрали “ е наела ресурса от подизпълнители, част от които са взели десетки милиони левове задатъци.



Сред секторите за ремонт е и скандалният лот 5, по който тече следствие за източване и пране на държавни пари с 9 обвинени. Освен всичко договорите на „ Автомагистрали ЕАД “ с компаниите подизпълнители не са за строителство, а за наем на техника и служащи “, разяснява Цветан Цветков.



Така страната без конкурс и видимо посредством контракти за наем, е упълномощила строителство на свои близки компании, оповестиха служебните министри Виолета Комитова и Бойко Рашков преди две години. Увисна въпросът кой е действителният строител на лотовете на „ Хемус “? Шефът на една от компаниите с тези контракти - за наем на запас за Лот 1 Велико Желев не отхвърли, само че и не разяснява, че няма статут на строител, като посочи, че е определен от „ Автомагистрали “ с търг.

" Държавата дефинира разпоредбите. Държавата реши да подписа контракт с " Автомагистрали ". " Автомагистрали " направи търг. Ние бяхме поканени и други компании бяха поканени. Сключихме контракт. Имаме предложения. В тези разнообразни сектори. Ние сме взели участие във всички ", разяснява Велико Желев.


„ Така страната се озова пред сложна алтернатива - дали да скапе договорите, или да налее още пари след задатъците, с цел да върви строителството? Или някак да ги промени, с цел да си подсигурява действително строителство и отговорност при некачествено осъществяване, или липса на свършена работа. Иначе и сегашният районен министър назовава изпълнителите " строители " “, сподели още той при започване на март.

„ Строителите са получили едни огромни задатъци от 35 %, а те не желаят да строят по простата причина, че желаят индексация в парите, това е казусът на „ Хемус сега “.



Следва да си съблюдават договорите и да продължат да строят. Все отново успяхме на първи лот, където строителството е най-напреднало. Там успяхме да спасим едни мостови структури, които до оня миг за жалост бяха издигнати доникъде “, съобщи районният министър Иван Шишков през февруари.

Два пъти отстранявана като шеф в „ Автомагистрали ЕАД “ Десислава Христова в този момент е специалист към Института за пътна сигурност.

Организацията е изпратила питане до Министерството на районното развиване и благоустройството какво се случва с инхаус - договорите за „ Хемус “. Дали са преподписани, дали има нови заплащания, има ли осъществяване и в какво се състои то?

Десислава Христова разяснява тематиката пред bTV. Какво сподели тя – очаквайте по-късно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР