Какво се крие зад кризата в региона Амхара в Етиопия? Лесно ръководство

...
Ожесточени битки избухнаха миналата седмица в северния регион Амхара в
Коментари Харесай

Ожесточени битки избухнаха миналата седмица в северния регион Амхара в Етиопия, само девет месеца след края на опустошителната двугодишна война в съседния регион Тиграй.

Напрежението нараства от април, когато федералното правителство обяви, че разпуска регионалните сили в Етиопия, предизвиквайки протести на националистите от Амхара, които казаха, че този ход ще отслаби техния регион.

След дни на битки между бойците на армията и милицията, правителството на Етиопия заяви в сряда, че големите градове в региона Амхара са били „освободени“ от местните милиции.

Няма официални данни за жертвите от размириците, но болничните лекари съобщиха, че много цивилни са убити или ранени.

Миналата седмица правителството на премиера Абий Ахмед обяви шестмесечно извънредно положение в Амхара и обяви полицейски час в шест града.

Тъй като безредиците продължават, ето какво трябва да знаете:

Кои всички се бият?

В ожесточените битки федералните сили – известни като Етиопските национални сили за отбрана (ENDF) – се бият с местните милиции от Фано. Фано е неформална милиция без публично известна командна структура, която привлича доброволци от местното население. Въпреки че Fano не е толкова добре оборудван или организиран, анализатори казаха, че все пак може да бъде сериозна заплаха за правителството, ако борбата му получи широка подкрепа.

 

Защо се бият?

Фано беше съюзник на ENDF по време на войната с Тигра. По-късно отношенията им се влошиха, отчасти заради неотдавнашните усилия на федералните власти да отслабят регионалните паравоенни групировки. Въпреки решаващата подкрепа на федералните сили, която бойците на Фано и регионалните сили за сигурност предоставиха по време на конфликта, хората от Амхара извън политическата партия на Абий не бяха включени в преговорите, довели до мирното споразумение за Тиграй през ноември 2022 г. Според сделката статутът на земя, претендирана от Амхара и Тиграй, която силите на Амхара завзеха по време на войната, трябва да бъде решен „в съответствие с конституцията“. Последвалите събития, включително арести на активисти от Амхара и милиционери, повишиха напрежението. След това през април Абий нареди регионалните сили за сигурност да бъдат интегрирани в полицията или федералните военни, което предизвика една седмица бурни демонстрации. Протестиращите видяха този ход като насочен към подкопаване на сигурността на Амхара, обвинение, което правителството отрече.


Какъв е залогът за Етиопия?

Конфликтът бързо се превърна в най-сериозната криза в сигурността на Етиопия след двугодишната гражданска война в Тиграй. Амхара е вторият по население регион в Етиопия, с повече от три пъти повече хора от Тиграй, а части от Амхара се намират само на около 50 км (30 мили) от Адис Абеба, столицата. Докато сблъсъците бушуват в градовете, нарастват опасенията за това как ще се развие конфликтът при правителството на Абий. „Фано, с подкрепата на фермерите и обществеността на Амхара, ще се опита да победи федералните сили за сигурност и техния съюз и в крайна сметка да отстрани Абий от власт“, ​​каза Теводрозе Тирфе, председател на Асоциацията на Амхара в Америка, лобистка група който подкрепя каузата на Фано. Жителите на Амхара обвиняват федералното правителство, че се опитва да подкопае техния регион. Властите отхвърлят обвинението, но виждат регионалните бойци като заплаха за конституционния ред. Новото извънредно положение в региона Амхара, което трябва да бъде одобрено от парламента, забранява събиранията и дава правомощия на властите да задържат заподозрени без съдебна заповед, да налагат полицейски час и да извършват обиски. Комуникационната служба на федералното правителство съобщи, че са извършени няколко ареста. Според извънредния указ всеки, който нарушава разпоредбите му, може да получи „лишаване от свобода между три и десет години“.

Какъв е залогът за останалия свят?

Като една от най-големите икономики в Африка и втората по население страна, Етиопия има огромна тежест в геополитиката на континента. Нейните проблеми, независимо дали са войни или суши, обикновено имат последствия извън нейните граници в нестабилния регион на Африканския рог. Освен това е основен партньор в сигурността на западните страни в региона. Двугодишната война в Тиграй принуди десетки хиляди да избягат в Източен Судан. Международни организации, включително агенции на Обединените нации, призоваха за гаранции, които да позволят предоставянето на помощта и избягване на голяма хуманитарна криза. Съединените щати изразиха загриженост относно новия конфликт и няколко западни нации посъветваха своите граждани да не пътуват до Амхара.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР