Какво предвижда новият колективен трудов договор в здравеопазването? По-високи стартови

...
Какво предвижда новият колективен трудов договор в здравеопазването? По-високи стартови
Коментари Харесай

Какво предвижда новият колективен трудов договор в здравеопазването?

Какво планува новият групов трудов контракт в опазването на здравето? По-високи стартови заплати за лекари и медицински сестри следващата година бяха написани в новия групов трудов контракт в бранш " опазване на здравето ", който би трябвало да влезе в действие от идната година. Увеличението е сред 15 и 20 %, което значи, че медицинските сестри ще взимат най-малко 900 лева, лекарите със компетентност - към 1200лв., а шефовете на клиники - до 1500лв. Две работодателски организации обаче отхвърлиха да подпишат контракта, парафите си върху който поставят и синдикатите.

Средното нарастване на минималните заплати е с към 200 лева, осведомиха синдикатите след подписването на КТД, който влиза в действие от януари идната година, и подчертаха, че усложнения в заплащането на тези нови прагове биха могли да имат лечебни заведения в неприятно финансово положение като лечебните заведения в Ловеч и Враца.

" С този Колективен трудов контракт и последващите стъпки, които продължаваме да дискутираме с министерството, считаме да се постави някакъв ред в тази кочинка, тъй като освен в районите, и по обособените лечебни заведения разликите са огромни ", разяснява Д-р Иван Кокалов, ръководител на Федерацията на синдикатите в опазването на здравето към КНСБ.

Кокалов дефинира новоподписания КТД като доста под напрежение и предвижда, че доста от работодателите ще изпитат незадоволство поради обстоятелството, че " ще би трябвало да положат оптимални старания, с цел да намерят решение ".
 сключване КТД Министерство за опазването на здравето, пресцентър-->
Две работодателски организации отхвърлиха да подпишат документа, който усилва заплати на медицински сестри, лекари и завеждащи клиники и отделения. Според синдикатите и здравните управляващи обаче този факт нямало да има отношение към валидността на новия контракт.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР