Какво предвещава нарастващият конфликт между Пригожин и руското военно командване?

...
Какво предвещава нарастващият конфликт между Пригожин и руското военно командване?
Коментари Харесай

Американски анализатор пред ДВ: Рано или късно на Путин ще му се наложи да издърпа ушите на Пригожин

Какво предвещава възходящият спор сред Пригожин и съветското военно командване? Заплашва ли той Путин с евакуиране на силите си? Оценката на американския анализатор Стивън Бланк в изявление за Дойче веле.
Стивън Бланк е анализатор от Института за проучване на външната политика FPRI във Филаделфия, Съединени американски щати.

Дойче веле: За Евгений Пригожин се приказва като за един от най-близките, само че и най-жестоките хора в обкръжението на Путин. Ако се съди по всичко, спорът сред него и съветското военно командване се задълбочава. Какво значи това?

Стивън Бланк: Смятам това за значим знак. Ако връзките сред Пригожин, създател и водач на " Вагнер ", и управлението на въоръжените сили на Русия дефинитивно се влошат, този спор ще се популяризира върху задачите въоръжени сили на Русия и ще упражни върху тях разрушително деяние. Той ще подейства разлагащо и на цялата съветска политика по най-високите етажи на управлението. С две думи: по всичките тези аргументи считам, че събитието е значимо.

Дъждовни води: Малко хора в Русия си разрешават да подлагат на критика управлението по метода, по който го подлага на критика Пригожин. Той го правеше преди, прави го и в този момент. С какво въздействие се снабди Пригожин с помощта на присъединяване на неговата група " Вагнер " във войната?

Бланк: Едва ли някой може сигурно да каже какъв брой авторитетен е Пригожин. Вие го казахте: в Русия доста рядко звучи обществена рецензия по адрес на държавното управление или на военните. На Пригожин обаче това очевидно му е позволено. Или най-малко до момента беше по този начин. Той очевидно счита, че може да си го разреши, тъй като има задоволително политическо въздействие или власт, тъй като е задоволително непосредствен с Путин, или както решим да го назоваваме. Но рано или късно на Владимир Путин ще му се наложи да му издърпа ушите. Пригожин се оплаква, че неговите хора не получават муниции, а това значи, че управлението към този момент не желае да се вслушва в неговите условия.

Дъждовни води: Пригожин твърди, че без неговите наемници фронтовата линия ще рухне. Дали това не е косвена опасност, че може да изтегли своите войски?

Бланк: Според мен е. Но работата не е единствено в изтеглянето на неговите наемници. Да, когато не получават муниции, те не могат да водят война. Ако все пак се опитат, загубите ще бъдат големи. Не мисля, че в случай че Пригожин изтегли своите наемници, това безусловно ще бъде провал за цялата войска, само че без подозрение внезапно ще отслаби съветските позиции.

Дъждовни води: Дали Путин се тревожи от всичко това? Как гледа той на нещата?

Бланк: Как нещата ни наподобяват на нас и по какъв начин му наподобяват на него - това са напълно разнообразни работи. И хората постоянно позволяват грешката да правят оценка политическите процеси в Русия от американска и от западноевропейска позиция, което не е изключително прозорливо. Путин употребява тази неточност за личните си цели, с цел да се възправи в ролята на висш съдия. Но когато става дума за многохилядна армия, чийто морал се разрушава, когато тези бойци заплашват да правят отстъпка, тъй като не получават муниции, в последна сметка някой би трябвало да стори нещо: или да спре Пригожин, или да му даде най-малко част от това, което той желае.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР