Какво представляват ваучерите - проинфлационна мярка, която трябва да се

...
Какво представляват ваучерите - проинфлационна мярка, която трябва да се
Коментари Харесай

За и против ваучерите за храна

Какво съставляват ваучерите - проинфлационна мярка, която би трябвало да се управлява изкъсо, или обществена облага, повишаваща приходите?

До спора се стигна след оповестена позиция на Сдружението за съвременна търговия. Според организацията допустимо е покачването на разноските за електронни ваучери за храна да дебалансира пазара на дребно. 

" Ако с хартиени ваучери разноските на търговеца са били 2,5 - 3 на 100, в този момент могат да стигнат до 5 на 100, а изключително за дребните търговци това е доста сериозен проблем ", съобщи при започване на месеца шефът на организацията, която сплотява водещите търговци на дребно, Николай Вълканов.

По думите на Вълканов към таксите за операторите на ваучери би трябвало да се прибавят и финансовите разходи за транзакциите. Един вероятен излаз от обстановката, сподели той, е дребните търговци да вдигнат цените.

От браншовата организация Асоциация на операторите на ваучери за храна в България обявиха изрично, че ваучерите покачват покупателната дарба на работещите българи, които понасят тежестта на инфлацията. Оттам считат, че този способ съставлява значима обществена облага и добре построена екосистема, от която изгода имат както чиновниците, по този начин и работодателите и търговците.

Ваучери за храна има в 16 страни членки на Европейски Съюз, а обществени ваучери за характерни потребности съществуват в над 45 страни по света. В множеството от тях цифрови ваучери има от над 10 години. Самата система с ваучери за храна съществува към този момент повече от 60 години, прибавят от асоциацията.

Необлагаемата сума на ваучерите за храна се е нараснала до 200 лева месечно на работещ през последните години, точно поради инфлационния напън и желанието на работодателите да подтикват и подкрепят чиновниците си, добавя Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България, представена от Българска телеграфна агенция.

Търговските вериги подлагат под подозрение една от главните обществени ограничения на страната, ориентирана към работещите, от която се възползват 800 000 чиновници и хиляди работодатели, настояват от организацията.

" Цените на продуктите нямат общо с операторите на ваучери за храна и това зависи напълно от самите магазини. Квотата за ваучери за храна се дефинира всяка година в държавния бюджет, който се гласоподава от Народното събрание и се утвърждава от Съвета за тристранно съдействие ", написа асоциацията в прессъобщение.

Изследване на организацията, извършено измежду над 6800 консуматори и търговци, приемащи ваучери, е посочило, че 84 на 100 от чиновниците считат, че с този способ се усилва покупателната им дарба, а в случай че не получават ваучери, това би се отразило отрицателно на бюджета им и качеството на храната, която употребяват.

Според 98 % от интервюираните електронните ваучери са по-лесни за потребление, а 85 на 100 от търговците, приемащи ваучери за храна, утвърждават дигитализацията им, твърди още проучването. Причините за известността на метода за разплащане е, че сумата се осребрява на момента (според 54 на 100 от респондентите), икономисва се време за преброяване и логистика (според 58 на сто), оказва помощ се и за привличането на повече клиенти (така считат 48 на сто).

След дигитализацията търговците, при които се одобряват ваучери за храна, са се нараснали месечно от 1000 до 4000 на брой. От асоциацията разясняват, че измежду тях има извънредно доста заведения за хранене, заведения за хранене, дребни магазини, бакалии и други.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР