Какво представляват скритите таксиТова са допълнителни такси, начислявани от кредитните

...
Какво представляват скритите таксиТова са допълнителни такси, начислявани от кредитните
Коментари Харесай

Скрити такси защо трябва да прочетете дребния шрифт

Какво съставляват скритите такси

Това са спомагателни такси, начислявани от кредитните институции. За тяхна сметка банките и микрофинансовите организации се пробват да компенсират загубите при подписване на контракти с лихвен %, който е прелъстителен за клиента (и по-малко преференциален за банката).

Невъзможно е да не бъдат посочени в документите, защото в този случай съдът ще вземе страната на потребителя в производството. Затова организациите отиват на трикове, тъй че клиентът да сложи автограф на страниците с стремежи текст. За задачата да вземем за пример пишат неподходящи условия с малък шрифт в контракта при .

Какво може да скрие дребният шрифт

Промяна на лихвения %

Съгласно закона на банката е неразрешено да трансформира едностранно изискванията на контракт за заем. Но тя може да промени лихвата в случаите, посочени в контракта. Причините за това би трябвало да бъдат ясно посочени и може да зависят от действието или бездействието на клиента.

Например, в случай че сте получили ипотека с понижена ставка, до момента в който сте имали застраховка за благосъстоятелност, неподновяването й може да повлияе на лихвата.

Глоби и неустойки

Това са постоянно срещани принадлежности за влияние върху клиенти, които не извършват изискванията на контракта и закъсняват с заплащанията. Следователно съществуването на наказания в документите не изненадва никого. Но си коства да се обърне внимание на нюансите.

В контракта може да се планува, че санкциите се събират по предпочитан ред преди дълга. Ако не наблюдавате този миг, има риск идващото ви заплащане по заема, направено в точния момент, да отиде в неустойки. В същото време дългът ви ще нарасне, а размерът на неустойките ще стане още по-голям.

Отделен въпрос е размерът на санкциите. Това може да бъде закрепена сума, увеличена рента върху отложен дълг или % от оставащия дълг. Очевидно е, че сумите се разграничават доста.

Микрофинансовите организации към този момент интензивно употребяват санкциите като инструмент за печелене на пари.

Застраховка

Застраховката живот и здраве на кредитополучателя, при положение на ипотеки на недвижими парцели, може доста да понижи лихвения % по заема. Но приемането на лавица е непринудено деяние, което банката няма право да постанова. Институцията също не може да се задължи да се застрахова единствено посредством нея, потребителят избира компания от организации, упълномощени от банката.

 

Разликата в цените на полиците може да бъде забележителна. Освен това постоянно се издава банкова застраховка за целия период на заема и се прибавя към нея, а в случай че клиентът откаже да възобнови полицата, организацията трансформира лихвения %.

Източник:   

* публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР