Какво представлява рефлуксът? Рефлуксът при бебето представлява връщане на малко

...
Какво представлява рефлуксът? Рефлуксът при бебето представлява връщане на малко
Коментари Харесай

Рефлукс при бебето - каква е причината?


Какво съставлява рефлуксът?

Рефлуксът при бебето съставлява връщане на малко количество мляко през хранопровода към устната празнина, съпроводено или не с приключване на известно количество през устата. Пълният медицински термин на положението е гастроезофагеален рефлукс. Той може да се следи, както при кърмените деца, по този начин и при тези, които са хранени с приспособено мляко.

Описва се при над 40% от децата в кърмаческа възраст, като при 5% има 6 или повече епизода на ден. Обикновено рефлуксът е краткотраен проблем , т.е. той се „ израства” с узряването на храносмилателната система. Въпреки това при някои бебета рефлуксът не е толкоз безопасен и може да докара до развиване на някои затруднения.

Каква е повода?

Стомахът е обвързван с устната празнина чрез хранопровода. В края на хранопровода, при входа на стомаха, има мускулен пръстен – сфинктер. Когато бебето преглъща, сфинктерът пропуща храната към хранопровода, след което се затваря, тъй че храната да не може да се върне назад към хранопровода. При кърмачетата сфинктерът не е изцяло развъртян и надлежно функционалността му към момента е несъвършена. Това значи, че млякото, примесено към този момент със стомашно съдържимо, може да премине назад през хранопровода към устната празнина. Тъй като стомашният сок е с кисело рН , заради наличието на солна киселина, той е мощен дразнител за незащитената лигавица на хранопровода и устната празнина.

Понякога рефлуксът е предпазлив, като не доближава до устната празнина и надлежно не се следи приключване на мляко на открито. Тогава родителите не знаят, че бебето има рефлукс. Състоянието може обаче да провокира пресипнал глас или дихателни проблеми, като чести инфекции, защото дребното количество мляко и солна киселина, попаднали във фаринкса, могат да се аспирират към дихателните пътища. Състоянието се назовава „ тих” рефлукс .

Имайте поради, че стомахът на новороденото е доста дребен, като размера му е почти, колкото на лешник. Постепенно размерът му се усилва, като на 3-дневна възраст към този момент е колкото орех, а на 10-тия ден колкото яйце. Освен това с течение на времето сфинктерът на входа на стомаха се развива, паралелно с увеличение размера на стомаха. Поради тази причина и положението в над 90% от случаите се израства до навършване на 1 годишна възраст на детето.

Как да разберете дали бебето има рефлукс?

Рефлуксът се демонстрира скоро след нахранване на бебето . Тогава може да забележите, че в устаната празнина се връща малко количество мляко или в случай че рефлуксът е по-голям, млякото изтича от устата. Счита се, че това е физиологично положение , стига да не провокира други признаци и недоволства.

Свързани публикации.. Гастроезофагеален рефлукс при кърмачета - по кое време е стеснителен? 0 Гастроезофагеален рефлукс – по какъв начин да го разпознаем при детето? 0 Гастроезофагиална рефлуксна болест - ГЕРБ 0

Как са предотвратим рефлукса?

Ако при детето са налице описаните прояви без съществуване на други недоволства и положително общо положение, може да пробвате някои от следните способи за понижаване на връщането на мляко:
Спазвайте позиция, при която горната част на тялото е леко надигната (около 20-30о) по време на хранене на детето; Дръжте бебето във отвесна позиция 20-30 минути след нахранване; Опитайте да го храните с по-малки порции, само че по-често; Ако детето се храни с приспособено мляко, е доста значимо размерът на дупката на биберона да не е прекомерно огромна. Това може да докара до по-бързо приключване на млякото и да предизвика рефлукс. По време на сън може също да повдигнете горната част на тялото, като поставите дребна възгавница или дреха под матрака. Някои експерти предлагат прибавяне на няколко лъжички оризова каша към млякото за сгъстяването му. Така по-гъстата консистенция попречва връщането към хранопровода. Разработени са и специфични формули приспособено мляко за кърмачета с рефлукс – антирефлуксни. При тях също се употребяват разнообразни способи за втвърдяване на храната, което механично понижава рефлукса. 3741
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР