Какво правите, когато котката ви смята, че най-интересното нещо в

...
Какво правите, когато котката ви смята, че най-интересното нещо в
Коментари Харесай

Защо котката обича да ми се нахвърля?

Какво вършиме, когато котката ви счита, че най-интересното нещо в къщата сте вие - и освен като източник на храна и милувки, само че и като гигантска котешка играчка? Ако наподобява, че котката ви ѝ харесва непрекъснато да ви дебне зад дивана, чакайки да минете, с цел да ви се нахвърли, то несъмнено ще се запитате дали е обикновено това държание.

Краткият отговор е - да, обикновено е. Най-честите аргументи котките да се нахвърлят на стопаните си е като покана за игра и внимание. Обикновено домашните любимци, които демонстрират това държание, постоянно се крият зад ъгъла или зад някоя мебел и внезапно скачат към краката на притежателя си. Възможно е в тази си игра котката да ви забие нокти или единствено леко да ви удари с лапичка и да избяга.

Ако котката забие нокти, съществува по-голям риск от пострадване, тъй като в това време тя може да стартира да хапе или да рита със задните си крачета. Това е напълно обикновено държание на котките, тъй че няма нищо плашещо. Не забравяйте, че котките имат дебела четина и отпусната кожа, до момента в който хората са с по-тънка, стегната кожа. Когато котките се заиграят с нас, ние сме изложени на по-голям риск от пострадване затова, а не тъй като котката ни е злонамерена.

Понякога, в случай че котката се нахвърли на притежателя си, той вика или я подгонва. В този случай котките научават, че когато се нахвърлят върху вас, вие им обръщате повече внимание, което на тях им харесва. Т.е. вашите реакции при нападението се трансформират в занимателна игра за четириногия ви другар.

 Защо котката се нахвърля

В някои обстановки котката може да се нахвърли върху стопанина, когато е разчувствана и главната причина за това нормално са непознати хора или животни в територията ѝ. Например, в случай че домашният ви любим види съседската котка да минава през двора, той може да се разстрои. Тъй като котката ви не може да излезе и да подгони съседската котка, тя може да пренасочи експанзията си към най-близкото живо създание, което нормално сте вие.

Някои котки също по този начин могат да реагират по този метод при внезапни придвижвания от страна на притежателя си. Когато стопанина стои спокойно, котката е спокойна, само че когато той се раздвижи, да вземем за пример стартира да чисти или готви, котката може да се развълнува и да му се нахвърли.

Ако това държание от страна на вашата котка е зачестило напоследък, е най-добре да я заведете на ветеринарен доктор, с цел да я прегледа. Така той може да изключи здравословни проблеми от листата с аргументи за това държание. Ако честото ѝ нахвърляне води до голям брой пострадвания за вас и желаете да ограничите нападенията, може да попитате за хрумвания, с които да пренасочите игривостта ѝ. Друг вид е да се консултирате със сертифициран бихевиорист на животни.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР