Какво прави едно междуправителствено споразумение в парламента и има ли

...
Какво прави едно междуправителствено споразумение в парламента и има ли
Коментари Харесай

БСП към управляващите: Подписвате празен чек за строеж на АЕЦ „Козлодуй“ – това е слугинаж

„ Какво прави едно междуправителствено съглашение в Народното събрание и има ли въобще то работа тук? И за какво намесвате Народното събрание в тази за нас продажна история? Може би, тъй като се притеснявате за това, че след време може да носите наказателна отговорност за продажбата на българския народен интерес. “ Така се обърна зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Христо Проданов  към министъра на енергетиката Румен Радев от парламентарната естрада.
По време на полемиката по съглашението сред България и Съединени американски щати за създаване на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “, той разяснява, че по принцип двустранните съглашения за съдействие са нещо хубаво, само че акцентира: „ Споразумение, в което единствено едната страна е на облага, а другата е принудена да нарушава националното си законодателство и да подписва неизгодни за страната съглашения, това не е съдействие, а слугинаж. “
И се обърна към енергийния министър: „ Вие и Министерският съвет, откакто го смятате за толкоз вярно, би трябвало да поемете персонална отговорност, а не да се скриете зад груповата безнаказаност на сглобката в Народното събрание. “
„ Като чета съглашението, рабски и раболепно подписано от министъра на енергетиката, препотвърдено с решение на Министерски съвет и подписа на господин Денков сред държавните управления на България и на Съединени американски щати, се запитвам България суверенна страна ли сме или сме станали колония и „ бананова република “, съобщи от трибуната националният представител Борислав Гуцанов .
Той изясни, че с това решение се дава опция на база на абстрактен план да се позволи градеж на новите реактори на АЕЦ „ Козлодуй “.
„ Тоалетна не можете да построите на абстрактен план без да има нужните документи, а тук нуклеарна централа ще строите по този метод “, реагира социалистът.
„ За какво се вършиме на разсеяни, че става дума за технологията AP-1000 на „ Уестингхаус “, която я има единствено в една централа във Вогъл и даже не е цялата централа, а единствено един блок? Другата, която стартира да се строи в Джаксънвил, се спря преди 5 години и по този начин не се осъществя. Вие ще вършиме пробно площадка в Козлодуй ли? Защо Англия, най-големият съдружник на Съединени американски щати, отхвърли тази технология, а вие раболепно се съгласихте? “, попита Гуцанов.
Депутатът от Българска социалистическа партия обърна внимание на мненията, че градежът ще коства към 14 милиарда лева „ Същите суми са дадени и в Съединени американски щати, където доближи до 30 милиарда лева И тук желая да попитам икономистите на ПП-ДБ, които през вчерашния ден говорихте по какъв начин 170 млн. лева за българското висше обучение са доста пари, по какъв начин се изплащат 30 милиарда лева? Откъде ще се вземат тези пари? Как ще се връщат те? И изобщо тази централа ще проработи ли? Или  всички разбирате, че това ще е следващата черна дупка за крадене на пари, която вършиме? “, обърна се към болшинството в Народното събрание Гуцанов.  
„ В България по закон не можем да кажем коя компания ще бъде реализатор, а тук извън са ни споделили „ този и този ще бъде реализатор, тази и тази ще бъде технологията “. Такова безсрамие в никакъв случай не се е случвало в Република България. Вие сте позор и това държавно управление и болшинство би трябвало по най-бързия метод да си тръгнете “, сподели още той.
И добави: „ Българска социалистическа партия сме партията, която поредно през всичките години желаеме нуклеарна енергетика, само че такава, която да бъде печеливша за страната ни. Затова направихме референдум и събрахме над 780 хиляди подписа, които бяха погазени от болшинството. И тогава 5 милиарда лева бяха доста пари, в този момент 30 милиарда лева са нищо ли? “
„ Това съглашение е жестоко нарушаване на всевъзможни пазарни правила. Борихме се за пазарна стопанска система, в този момент не – подписвате празен чек “, обърна се към ръководещите проф. Румен Гечев .
Народният представител обърна внимание, че на никое място в контракта няма таван на цената, което с изключение на, че не е пазарно, е в нарушаване на всевъзможни европейски правила. 
„ Много е забавно, че това става тъкмо когато се чака вторият лист на „ Магнитски “, разяснява още проф. Гечев и попита за какво държавно управление в оставка подписва такива съглашения.
Социалистът уточни, че в Чехия са отстранили „ Уестингхаус “ от състезанието за градеж на тяхната нуклеарна централа, защото не дават гаранции за цената.
„ Каква ще ви е цената? Колкото ви кажем, споделят те. Кой ще управлява качеството - ние ще си го направляваме. Ще има ли неустойки при забавянето на градежа – няма да има. И държавното управление на Чехия им сподели: „ Довиждане, намерете си някоя друга страна, където да дерибействате. “ И такава страна  се оказа България “, посочи проф. Гечев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР