Какво по-напред да каже човек за такъв прочут композитор като

...
Какво по-напред да каже човек за такъв прочут композитор като
Коментари Харесай

Енио Мориконе - Маестрото, който композира за киното с големите майстори

" Какво по-напред да каже човек за подобен фамозен композитор като Енио Мориконе? Той можеше да направи един елементарен филм в заглавие, което наложително би трябвало да се гледа, да трансформира един добър филм в произведение на изкуството и един страховит филм в легенда. "

Това написа в респект към Маестрото английският кинорежисьор Едгар Райт, откакто Мориконе умря през днешния ден на 91 години в Рим.

В продължение на 70 години той композира музиката към близо 500 кино лентата, доста от които са дело на същински майстори в киното. Но Мориконе пишеше музика и за телевизионни стратегии, реализатори на песни и оркестри. И на много напреднала възраст италианецът продължаваше да обикаля като диригент на свои творби. Той има в биографията си продадени над 70 милиона албума, два оскара, четири награди " Грами ", няколко " Златен гробус " и 6 БАФТА.

Животът на Енио Мориконе е класическа история за човек, който се е родил музикант. Той от дребен свири на тромпет, написа първата си комбинация на 6 години и влиза в консерваторията в Рим на 12. Там учи тромпет, хорово пеене и комбинация, след което продължава да написа за театрални постановки и радиостанции и свири в оркестъра на Академия " Санта Чечилия ". После е нает да аранжира от огромния лейбъл RCA в Италия за естрадни реализатори като Пол Анка, а по-късно работи за Франоаз Арди, Демис Русос и " Пет шоп бойс ".

Мориконе се интересуваше и от музикални опити с авангардния екип композитори Gruppo di Improvvisazione di Nuova Consonanza. Не е инцидентно, че използваше необикновени принадлежности като дръмбой, хармоника, тромпети на мексикански мариачи, британски рог или окарина. В записите му бяха добавяни естествени звуци като плющенето на бич, изстрели, писък на койоти...

Но несъмнено огромният екран му носи същинската популярност. Той стартира да композира кино музика в средата на 50-те години, когато към момента не се подписва със личното си име. Енио Мориконе се появява в надписите на Il Federale (Фашистът) на Лучано Салче от 1961 година После написа за филми от разнообразни жанрове и постоянно музиката му е доста по-популярна от самия филм. " Мадалена " (Maddalena) на Йежи Кавалерович от 1971 година, да вземем за пример, е прочут през днешния ден в тесните среди на същинските познавачи на киното, доста повече хора си спомнят мелодиите Come Maddalena. Едва ли през днешния ден мнозина ще се сетят за сюжета на " Професионалистът " (1981) на Жорж Лотнер с Жан-Пол Белмондо, само че главната музикална тематика Chi Mai е паметен шлагер.

 &feature=emb_logo

Истинският пробив идва през 60-те години и се дължи на партньорството със съученика му Серджо Леоне и изключително на трилогията към " Човекът без име ", както назоваха фамозния воин на Клинт Истууд. Безспорният занаятчия на спагети-уестърните прави " За шепа долари " (1964), " За няколко $ повече " (1965) и " Добрият, неприятният злият " (1966). По-късно той споделя, че толкоз доста държал на Мориконе, че му давал да написа в сюжета преди фотосите, с цел да може те да се напаснат на музиката.

 &feature=emb_logo

По-късно Ийстууд стартира самичък да режисира уестърни и печели оскар за " Непростимо " (Unforgiven), само че Мориконе не композира за него поради лоялността си към Серджо Леоне.

" Музиката му беше толкоз неразделна част от моите филми, че те можеше да бъдат на праткита " неми " - така и така в тях разговорът беше доста нищожен, а музиката свързваше обособените подиуми и запълваше недоизказаното ", разказва Леоне.

Според самия Мориконе най-хубавото му произведение е музиката към " Имало едно време в Америка " (1984) на Серджо Леоне.

 &feature=emb_logo

Ханс Цимер, друго от огромните именна на модерни кино композитори, сподели през днешния ден за Мориконе, че е " икона " и " уникален ".

" Музиката му постоянно се е отличавала с голям прочувствен заряд и доста огромна интелектуална мисъл ", сподели той пред Би Би Си.

Мориконе рисуваше с ноти същински картини за " Нещото " на Джон Карпентър и " Ново кино " Парадизо " на Джузепе Торнаторе:

 &feature=emb_logo

Както и за " Недосегаемите " на Браян де Палма...

 &feature=emb_logo

Последният му оскар е за музиката към " Омразната осморка " (2015) на Куентин Тарантино. Мориконе в началото отхвърлял поканата, само че въпреки всичко се съгласил, когато режисьорът му заречен, че може " тотално да скъсам със стила на уестърните, за които писах преди 50 години ".

Всъщност, Местрото постоянно се е опитвал да скъса със загатна за уестърн спагените и подсещаше на хората - изключително отвън Италия - че има доста забавни негови неща преди и след филмите на Серджо Леоне.

" Това е като корсет. Просто не разбирам по какъв начин след всичките тези филми, които съм правил, хората не престават да мислят за " За шепа долари ". Хора, заседнали в предишното, в нещо от преди десетилетия ", показа той пред " Ройтерс " прези 2007 година " Моята продукция за уестърни е може би 7-8% от всичко, което съм сътворил. "

И въпреки всичко уестърни като " Имало една време на Запад " (1968) остават част от най-популярната му музика.

 &feature=emb_logo

Именно тази музика трансформира Енио Мориконе в мечтано име за такива режисьори като Джон Хюстън, Терънс Малик, Бернардо Бертолучи, Бари Левинсън, Оливър Стоун, Роман Полански и Франко Дзефирели.

Италианецът е казвал, че най-голямото му страдание е, че не е могъл да работи със Станли Кубрик.

" Обади ми се да създадем нещо за " Портокал с часовников механизъм " и аз споделих " да " Но той не обичаше да лети със аероплан и нямаше по какъв начин да пристигна в Рим. След това се обадил на Серджо Леоне и той му споделил, че съм ангажиран сега да работя с него. Кубрик по този начин и не ми се обади още веднъж. "

Мориконе е и една от дребното митове на Холивуд, която не е живяла там. Той е споделял, че едно от огромните кино студия му предложили първокласна вила в Калифорния, само че той отказал. " Всичките ми другари са тук, както и доста режисьори, които ме обичат и ценят работата ми. Рим е моят дом ".

" Той се сбогува с обичаната си брачна половинка Мария, придружавала го безрезервно в персоналния и професионални му живот и останало до него до последния му мирис ", съобщи през днешния ден Джорджо Асума, юристът на Мориконе. " Той благодари на децата и внуците си за любовта и грижите, с които го даряваха. Развълнуван, той си спомни за своите фенове, чиято прочувствена поддръжка постоянно му е пособия да събира сили за своето творчество. "

Енио Мориконе се дами за Мария Травия през 1956 година Те имат трима синове и щерка.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР