Какво по-добро за затапване на протестите в София от пускане

...
Какво по-добро за затапване на протестите в София от пускане
Коментари Харесай

Символ на антикорупцията или по-скоро обратното?!

Какво по-добро за затапване на митингите в София от стартиране на нова метро права?! На церемонията за разкриване на третия лъч еврокомисари липсваха, министър председателят не резна лентата, само че бомбардира през Facebook недоволните от ръководството му с градивна канонада от триумфи. Метрото се оказа освен най-красивото и най-евтиното в Европа, само че и знак на антикорупцията. "Когато някой ми заприказва за корупция в България - аз му демонстрирам метрото! ", написа министър председателят, до момента в който протестиращи викаха "Крадци! " и "Оставка! " пред една от новите станции.

Че е крадено и от признака на антикорупцията, както от всичко останало, не се съмняваме. Просто другояче у нас не може. Въпросът е в какво море от корупция и безхаберие плува този знак. И какъв брой наивници останаха да не виждат съотношението сред действителностите и хвалбите.

София може и да не е България, само че половин България е в София. Още при въвеждането на изключителното състояние написахме, че не би трябвало да се стопира работата по инфраструктурните планове, а в противен случай - да се работи стремително. Включително поради краткотрайно разтоварената като в никакъв случай пътна мрежа. Кметицата Йорданка Фандъкова изрази тогава безапелационна позиция осъществяването на капиталовата стратегия да не стопира, а да бъде единствено преразгледана.

Посочи и основните акценти за продължение на стратегическите за града строителни планове. От една страна - трасетата на метрото, на вътрешните кръгове и изключително връзките с Околовръстното. Именно в тази тенденция беше и едно от най-важните предизборни обещания на Фандъкова за тази бюджетна година - създаване на девет нови булеварда. От друга страна - извоюваните европейски планове, чието прекъсване би означавало загуба на обезпечен финансов запас и заплащане на големи по мярка финансови наказания.

Към днешна дата при целия заем на доверие в тези уверения още веднъж стигаме до извода, че става дума за неистини. Натискат с метрото поради обезпеченото еврофинансиране, само че за сметка на всичко останало. Като изключим разширението на последния сектор от Южната дъга на Околовръстното, парите за което са от републиканския бюджет, къде са обаче строителите по новите девет булеварда, множеството от които са в планова подготвеност от години?!

Докога ще се усвояват милиони за незадълбочено чегъртане и преасфалтиране на няколко централни артерии, до момента в който цели региони на София нямат връзка с околоградския кръг и газят тиня на влизане и излизане от столицата? Къде са общинските съветници да питат "големия " кмет за обещанията и районната администрация за осъществяването? За интензивността на мажоритарно избираемите районни кметове няма смисъл да питаме - цялата им избираема мажоритарност се изпарява под бремето на партийния слугинаж.

Така че да ни е цветущ третият метро лъч и връзката му с останалите! Връзката сред действителността и поръчката на Фандъкова за намиране на "баланса в развиването на града " обаче се губи. И това е една от аргументите за виковете "Крадци! " и "Оставка! " след години напразни упования, неистини и оглушки. Строим най-евтино и най-красиво в Европа, само че плачевна инфраструктура като нашата няма нийде открита.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР